💉 Cum să te pregătești pentru vaccinul anti-COVID19
Am scris și în trecut despre importanța pe care o are vaccinul anti-COVID19. Îmi susțin părerea – poți citi aici despre și vin acum cu o serie importantă de completări.
Experiența mea cu vaccinul anti-COVID19
M-am vaccinat la începutul lunii ianuarie și am făcut rapelul 21 de zile mai târziu. După prima doză m-a durut o zi brațul și am avut o ușoară durere de cap. După a doua doză nu am avut nimic – nici măcar durere de braț. Au fost prieteni care mi-au cerut sfatul. Tuturor le-am spus același lucru. Gândul cu care am plecat spre centrul de vaccinare a fost că vaccinul este ceva bun pentru mine. Corpul meu își va lua exact ce are nevoie pentru a învinge acest virus. Pentru a vedea rezultatele în urma vaccinării, am decis să îmi dozez anticorpii o lună mai târziu.
Am produs de 200 de ori mai mulți anticorpii de care am nevoie ca să fiu imună. Sunt mult mai liniștită în ceea ce privește boala acum. Știu că dacă mă voi întâlni cu acest virus, cu siguranță nu va avea nici o șansă împotriva armatei ”personale”. 😜
Cum m-am pregătit pentru vaccinul anti-COVID19
Hidratarea este foarte importantă în oricând. Așa că am avut grijă să beau suficientă apă înainte și după ambele doze. Am mâncat ceva ușor în ziua cu vaccinul și am dormit. Somnul este un factor important în orice circumstanță. Mai ales atunci când suferi de o boală, când te pregătești pentru orice fel de intervenție sau când urmezi orice fel de tratament. Am mers cu încredere și am fost convinsă că vaccinul mă va ajuta și nu îmi va face rău. Oricât de mult îți dorești să nu crezi asta, starea psihică și felul în care privești orice tratament sau procedură medicală este foarte importantă.
Este esențial ca în momentul vaccinului să nu ai febră și să nu suferi de orice fel de infecție acută. Fie că vorbim despre COVID19 în sine sau orice altă răceală, ori altă infecție acută este recomandat să reprogramezi momentul vaccinării. Pentru că deja sistemul tău imun este în ”alertă”, vaccinul poate produce reacții adverse severe și nu ne dorim acest lucru.
De asemenea, dacă suferi de boli cronice pentru care ei medicație, nu este nici un motiv real pentru care tratamentul trebuie întrerupt. Totodată, este important să specifici bolile de care suferi în momentul consultului pre-vaccin.
Atenție la tratamentul anticoagulant
Cea mai importantă excepție de la această regulă este dacă ești tratat cu medicație anticoagulantă. Injecțiile intramusculare, precum orice altă manevră sângerândă pe parcursul administrării acestei medicații este strict contraindicată. Tocmai de aceea, este necesar să iei legătura cu medicul cardiolog. Acesta te va îndruma și îți va ghida terapia.
Dacă ai avut COVID19, te mai vaccinezi?
Recomandările actuale susțin că pacienții care au avut forme ușoare de boală, se pot vaccina la minimum 4 săptămâni de la primul test PCR pozitiv. Dacă pacienții au avut forme moderate, severe sau critice, vaccinul anti-COVID19 este indicat la aproximativ 3 luni de la confirmare.
Deși nu se recomandă evaluarea biologică înainte de a face vaccinul anti-COVID19, cred că este important să știi dacă ai trecut asimptomatic prin boală. Așadar, poți lua în considerare să îți dozezi anticorpii totali (IgM și IgG). Vei vedea dacă aceștia sunt crescuți sau nu, adică dacă ai făcut COVID19.
În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea. sursa aici
Contraindicații absolute și relativa ale vaccinului
Istoricul de reacții alergice severe (șoc anafilactic) la prima doză a vaccinului reprezintă contraindicație absolută. În schimb, dacă ești alergic la medicamente sau alte vaccinuri, poți primi doza, însă vei fi supravegheat o perioadă mai lungă după administrare.
Vaccinul acționează în timp
Corpul va produce anticorpi în aproximativ 7-14 de zile după administrarea rapelului. De aceea, chiar dacă te-ai vaccinat, recomandarea medicilor este să te protejezi în continuare. Între prima doza și rapel poți contacta boala, așadar evită locurile aglomerate, poartă mască și spală-te des și corect pe mâini.
Dacă prezinți reacții adverse severe la vaccin, nu ezita să apelezi 112. Îți las aici un link către un document al Ministerului Sănătății care răspunde mult mai pe larg tuturor întrebărilor tale.
Alte link-uri utile cu informații reale:
- vaccinuri anti-COVID19 – cum au fost dezvoltate, evaluate, aprobate și monitorizarea lor – aici.
- comunicat al ANM despre situația vaccinului ASTRAZENECA – aici (16.03.2021)
- informații despre vaccinul Janssen – aici.
- un nou tratament împotriva COVID-19 – aici
Te poți programa la vaccin pe platforma națională – #ROVACCINARE – vei intra probabil pe listele de așteptare. Dacă ai întrebări scrie-mi în comentarii. Voi încerca să îți fiu de ajutor.
Să ne recitim cu bine! 🌸