De ce și cum să ai grijă corect de angajații tăi

Fiecare antreprenor este responsabil pentru angajații săi. Mereu m-au ”fascinat” acei oameni care au doar pretenții, dar nu oferă mai nimic în schimb. Trăim în secolul vitezei și cu toate acestea sunt multe firme care nu își respectă angajații.

O organizație nu poate exista fără oameni.

Oamenii fac organizația, iar felul în care aceștia privesc locul de muncă se reflectă direct în modul de funcționare a organizației. Așadar, orice antreprenor care își dorește ca afacerea lui să prospere va avea, în primul rând, grijă ca angajații lui să se simtă în siguranță, să aibă aceleași valori cu organizația și să creadă în ceva mai mare decât ei.

Cu toate acesea, antreprenorul nu este singurul responsabil pentru siguranța angajatului. Există o ramură în medicină, medicina ocupațională, care se ocupă de menținerea și fortificarea stării de sănătate a angajatului. Indiferent de domeniul de activitate, fie că vorbim de industrie, agricultură ori muncă intelectuală, există factori nocivi generali sau specifici. Aceștia trebuie investigați, iar în baza acestui fapt sunt obligatorii măsurile de profilaxie de protecție a sănătătății.

Printre obiectivele acestei ramuri medicale se află identificarea și evaluarea riscului pentru sănătatea la locul de muncă, supravegherea factorilor de mediu și a tehnologiei care poate afecta sănătatea, dar și supravegherea stării de sănătate în relație cu munca.

Tot în cadrul acestor obiective se află primul ajutor și îngrijirea medicală de urgență, educația pentru sănătate, securitatea și igiena muncii, ergonomia și protecția colectivă și idividuală.

Pentru determinarea și rezolvarea sarcinilor mai sus menționate, medicina ocupațională utilizează un complex de metode de investigații. Deși legislația în România nu este fin reglementată, există standarde și pași de urmat pentru ca muncitorul să fie în siguranță.

Pe lângă examenul de medicina muncii, pe care fiecare angajat este obligat să-l urmeze periodic, există laboratorul de toxicologie.

Laboratorul de toxicologie se ocupă de mediul în care își desfășoară angajatul activitatea. Prin măsurători precise, sunt deteminați factori fizici (pulberi, radiații, variații de temperatură a mediului de muncă, zgomot, trepidații, variații de umiditate a aerului), factori chimici, biologici, psihosociali și ergonomici.

Obiectivele noastre sunt sănătatea angajatului pentru a reduce absenteismul. Facem acest lucru prin măsurarea luminozității și a curenților de aer, a temperaturii, a zgomotului și vibrațiilor. Determinăm fracțiunile inhalabile, gazele și compușii organici volatili.

DR. GABRIELA MARINESCU, MEDIC PRIMAR MEDICINA MUNCII

Aceste determinări sunt relizate de un medic de medicina muncii împreună cu un chimist toxicolog, iar în urma acestor determinări rezultă un buletin care se raportează la valorile standard stipulate de lege.

Astfel, se determină dacă există factori periculoși sau nocivi.

Prima categorie provoacă dereglări acute și chiar moarte, în timp ce a doua categorie exercită o influență negativă sau provoacă, în timp, boli profesionale cu consecințe nefavorabile.

În momentul în care se suspectează o boală profesională, se va constitui o comisie care este obligată să determine sursa bolii și dacă locul de muncă a avut impact negativ asupra sănătății angajatului. Tocmai din acest motiv, antreprenorului i se recomandă să facă măsurători anuale sau ori de câte ori intervine o schimbare în procesul tehnologic.

Rolul medicului de medicina muncii este ca în urma determinărilor fizice și chimice, să facă recomandări în sensul luării măsurilor de protecție sau de reducere a noxelor.

Toate aceste măsurători ne ajută să luăm decizia dacă angajatul are nevoie de măsuri de protecție sau dacă în mediu pot fi luate măsuri de reducere a noxelor. Spre exemplu, în halele industriale cu mult zgomot, recomandăm căști de protecție. Atât antreprenorii, cât și angajații trebuie să înțeleagă că noi lucrăm spre mai binele lor.

Dr. Gabriela Marinescu, medic primar medicina muncii

Cu toate acestea, numeroși angajați încearcă să fenteze examenul anual de medicină a muncii. Și mai grav este când antreprenorul nu este conștiincios și sare peste determinările toxicologice.

În condițiile în care forța de muncă este din ce în ce mai greu de găsit, din punctul meu de vedere este crucial să prețuiești fiecare angajat.

Clincile Medici’s oferă o gamă largă de servicii de medicină ocupațională. Vezi aici mai multe detalii.

Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.