🤔 Între răceală, gripă și COVID19 – semne și simptome
S-a întâmplat ca zilele trecut să răcesc. Acea banală răceală cu care ne întâlnim cu toții între toamnă și primăvară. Acel simplu guturai care îți înfundă nasul, dă drumul la robinet și îți bagă ace în gât. Doar că, funny story, lumea din jurul meu a luat-o razna și toți m-au diagnosticat cu, da, ai ghicit, COVID19.
Ceea ce mă neliniștește teribil pentru că, deși suntem în plină pandemie COVID19, alte virusuri nu s-au predat acestui monstru insensibil și da, se întâmpla ca uneori să ne mai infectăm și cu altceva în afară de SARS-COV 2. Așadar, pentru a elimina toate dubiile, am pregătit o serie de informații clinice despre răceală, gripă și COVID19.
Răceala – semne, simptome și tratament
Răceala sau guturaiul se transmite pe cale aeriană prin tuse și strănut. Poți lua răceală și de pe suprafețe contaminate, așadar ca metodă de prevenție spălatul pe mâini este foarte important. În cazul răcelii, resimți nas înfundat, îți curge nasul, te doare gâtul, strănuți și tușești. Răceala poate dura între 3 zile și 3 săptămâni. În unele cazuri, febra moderată (între 38,9 -39,3 grade Celsius).
Cea mai eficientă metodă de prevenție în ceea ce privește răceala este evitarea pacienților bolnavi. Nu răcim de la curent sau frig, ci din cauza unor virusuri. Spălarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, consumul de fructe și legume bogate în vitamina C.
Răceala trece de la sine de obicei, însă hidratarea intensă este de ajutor. Supa caldă de pui, ceaiuri și analgezicele pot fi utile. De cele mai multe ori, nu este nevoie de intervenție medicală specifică, însă dacă simptomele persistă, se agravează sau sunt însoțite de alte simptome – greață, vărsături, contractură musculară, febră înaltă, frisoane, este recomandat să iei legătura cu medicul de familie pentru investigații și tratament specific.
Gripa, deși seamănă cu răceala fiind ambele infecții respiratorii și având câteva simptome comune, are un debut brusc și manifestări mult mai intense
Există 3 virusuri gripale. De obicei, nasul, gâtul și plămânii pot fi afectați. Asemenea răcelii, gripa se transmite prin aer atunci când vii în contact cu o persoană bolnavă. Febra apare brusc, este mare (peste 38 grade Celsius), apar frisoanele, durerile musculare, oboseala, transpirații abundente și tuse. În comparație cu răceala, gripa durează aproximativ 7 zile.
În ceea ce privește prevenția, pe lângă măsurile generale mai sus menționate, foarte important este vaccinul antigripal pentru că este cel care oferă cea mai bună protecție.
Ne sperie mult mai tare gripa pentru că poate provoca în special la pacienții cu alte boli cronice (comorbidități) complicații severe care pot culmina chiar și cu decesul. În cazul gripei, cei mai expuși pacienți sunt:
- sugarii
- copii sub 5 ani
- adulții peste 65 ani
- femeile însărcinate
- cei cu boli cardiovasculare, diabet zaharat și boală cronică de rinichi
- obezii
- personalul medical
Tratamentul se adresează simptomelor și semnelor clinice. De reținut este că gripa are manifestări cu debut brusc și violent. În momentul în care resimți simptomele mai sus descrise, este indicat să apelezi la un consult al medicului de familie pentru un tratament corect și eficient.
COVID19, cauza pandemiei acutale
A trecut deja un an de când omenirea se luptă cu această pandemie. Virusul SARS-COV2 dă afectări multiple, iar simptomele pot fi diferite. Îmbucurător este că majoritatea pacienților infectați dezvoltă forme ușoare și moderate.
Cele mai frecvente simptome conform who.int sunt febra, tusea seacă și oboseala. Mai puțin frecvente, dar la fel de importante sunt durerile de cap, durerile musculare, durerile în gât, pierderea gustului și/sau a mirosului, diareea, conjunctivita, iritații la nivelul pielii sau chiar decolorarea tegumentului de pe mâini și picioare.
Simptomele cele mai grave care impun adresare de urgență într-un serviciu de primiri urgențe sau prin apel la 112 sunt dispneea (conștientizarea dificultăților de respirație), durerea sau presiunea la nivel toracic, incapacitatea de a vorbi sau a mișca.
Dacă știi că ai intrat în contact cu o persoană confirmată cu virusul SARS-COV2 este recomandat să te izolezi la domiciliu, iar dacă prezinți simptomele mai sus menționate, obligatoriu vei anunța medicul de familie sau serviciul de urgență în vederea testării și a tratamentului de specialitate.
Este foarte important să înțelegi cât de imprevizibilă este această boală. Sunt sigură că ne-am săturat cu toții de ea. Cel mai probabil nu vom scăpa prea curând, așa că este foarte important să ne ferim de ea, iar dacă avem simptome să luăm măsurile adecvate.
Concluzii între răceală, gripă și COVID19
Indiferent ce auzi la televizor sau citești pe internet, este foarte important să ai grijă de tine. Cel mai responsabil de sănătatea ta ești chiar tu. Frica și panica nu fac niciodată bine. Așadar, dacă te simți rău, încearcă să analizezi ce se petrece cu tine și să iei decizia cea mai potrivită în cunoștință de cauză.
Nu te încurajez să te tratezi singur sau după sfaturile persoanelor neavizate pentru că poți dezvolta complicații greu de tratat. Așadar, în cazul tuturor bolilor amintite mai sus, încearcă să te speli cât mai des pe mâini, să porți masca și să eviți locurile aglomerate, iar dacă ai simptome să apelezi cu încredere la medicul de familie.
Să ne recitim cu bine 🌺
Sursa foto
Adrian
Formalism