Difteria, ce este și cum previi această boală infecțioasă acută
La începutul lunii noiembrie, pe site-ul guvernului de la Kiev, Ucraina, au fost confirmate cazuri de difterie în regiunile Transcarpatia și Cernăuți. Aceste zone se învecinează cu zona de nord a României. Astfel, în anul 2019 există cazuri confirmate a unei boli care, în prezent, ar trebui să fie rară pentru că există vaccin împotriva ei.
Ce este de fapt difteria?
Difteria este o boală infectioasă produsă de bacilul Corynebecterium diphteriae. Transmiterea se realizează pe cale respiratorie sau prin contact tegumentar direct. Este suficient să nu fii vaccinat și să fii în aceeași cameră cu cineva infestat pentru a contacta boala.
În cazul în care poartă de intrare este calea respiratorie, bacteria se atașează de mucoasa faringiană. Sub acțiunea unei toxinei, exotoxina difterică, distruge mucoasa faringiană. Acest lucru produce un răspuns inflamator din partea organismului gazdă, cu formarea unor false membrane alcătuite din bacterii, celule ale sistemului imunitar, fibrină (componentă a sângelui care participă la oprirea sângerarii și la procesul de apărare) și celule necrozate.
Altfel spus, persoana infectată dezvoltă la nivelul gâtului un fel de cojiță, numită în continuare pseudomembrană, foarte greu de dezlipit.
Această pseudomembrană este foarte aderentă. Se localizată la nivelul amigdalelor, nazofaringelui, dar se poate extinde și la nivelul laringelui și traheei putând duce la asfixie. Încercarea de a o decola provoacă sângerare și durere. Toxina diferică se poate absorbi și difuzează în organism provocând leziuni necrotice în inima, rinichi, nervi periferici. Decesul poate apărea pe fondul leziunilor organice extinse.
Practic, difteria se poate extinde în întreg orgaismul și poate produce moartea organelor vitale mai sus menționate.
În ceea ce privește difteria cutanată, acesta apare în cazul contactului direct cu pielea persoanei infectate. Se manifestă printr-o papulă, umflătură, care ulterior va evolua spre ulcerație greu vindecabilă. Semnele sistemice de boală, adică afectarea organelor interne, pot apărea. Sunt, totuși, mai puțîn frecvente.
Tratamentul se face administrând antitoxina difterică, cât mai rapid, pentru a preveni atașarea toxinei pe celulele miocardului și ale sistemul nervos.
Eficiente în tratamentul difeteriei s-au dovedit și antibioticele. Cel mai bun tratament îl reprezintă profilaxia, deci vaccinarea.
În țară noastră, vaccinarea antidiferică este obligatorie. Mulțumită acestui fapt difteria a devenit o boală rară și așa trebuie să rămână. Totuși refuzul unor părinți de a-și vaccina copii ar putea duce la apariția unei epidemii, în contextul în care există focare active în Ucraina, aproape de granița cu România.
Cu toate acestea, cei care călătoresc în Ucraina sau locuiesc în zona de nord a României sunt îndemnați, inclusiv de autoritățile române prin comunicatul mae.ro, să se vaccineze profilactic împotriva acestei maladii.
Acestui efort de promovare a profilaxiei și a sănătății publice din România s-au alăturat și Clinicile Medici’s din Timișoara printr-o campanie derulată atât în cardul clinicilor, cât și la parteneri.
Este foarte important să înțelegem că difteria este o boală care se transmite ”pe nesimțite” și că are urmări dintre cele mai grave. Așa cum am spus mereu, este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Vă îndemn să mergeți la medicul de familie și să cereți mai multe informații.
De asemenea, dr. Sandrino Szabados, medic specialist, medicina familiei, îți stă la dispoziție dacă nu ai încă un medic de familie. Te poți programa aici la un consult.
Sper să fie de folos aceste informații. Să ne recitm cu bine! 🙂
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.