Povestea fetiței cu Diabet Zaharat care vrea să devină medic

Astăzi este Ziua Interațională a Diabetului Zaharat, așa că vă propun o poveste pe care am descoperit-o în urmă cu un an într-un stagiu de pediatrie. Mai multe informații despre această zi puteți citi aici.

Imaginați-vă o lume în care nu ați putea ronțăi sau mânca la ce oră doriți. Imaginați-vă să fiți nevoiți să vă câtăriți mâncarea, să vă calulați numărul de proteine, lipide și glucide. Apoi, dacă acest lucru vi se pare monstruos, imaginați-vă că trebuie să faceți cinci injecțîi cu insulină în fiecare zi și că de fiecare dată trebuie să vă mai împungeți o dată pentru a vă lua glicemia. 

Cam această e viața unui om cu Diabet Zaharat de tip I.

Control alimentar strict, administrearea dozei necesare de insulină, sport în fiecare zi și educația pentru o complianță cât mai bună. Sună de pe altă planetă? Pentru mulți sunt sigură că da, dar pentru fetița de 8 ani pe care am cunoscut-o într-o secție de pediatrie este un stil de viață. Cu zâmbetul pe buze, ne-a arătat unde își administrează insulină. Burtica, brațul și coapsa îi erau pline de puncte lăsate de ace. 

Apoi, a deschis un caiet mare, unde își notează zilnic fiecare doză de insulină administrată și valoarea glicemiei. A mărturisit cu mult entuziasm că vrea să se facă ”doctor de diabet” și muzician. A spus că va fi mult mai bună decât medicul ei curant pentru că ea cunoaște mult mai bine boală.

Trăiesc cu ea și știu ce vor simți oamenii pe care îi voi trata. 

Fetița a fost diagnosticată de la 2 ani cu diabet zaharat de tip 1, o boală metabolică cronică, progresivă care presupune absența secreției de insulină. 

Am întrebat-o cât a avut prima glicemie. Bunica ei ne-a spus că undeva în jur de 500 mg/dl. Valorile normale sunt cuprinse între 75 și 110 mg/dl. Ea avea de cinci ori mai mult, stadiu care se consideră precomă diabetică. Fără semne clinice marcate (poliurie = urinat des, polidipsie = senzație exagerată de sete) anterior unei infecțîi respiratorii, fetița de numai  2 ani pe atunci, moștenise de la mamă această boală metabolică. 

Dacă ar fi să vorbim despre boală în sine, este de remarcat faptul că incidența acesteia este în continuă creștere. Fie că ne referim la copii – care de cele mai multe ori prezintă Diabet Zaharat de tip 1 sau la adulți – care prezintă Diabet Zaharat de tip 2 ce merge mână în mână cu obezitatea, 11,8% dintre români suferă conștient sau nu de această boală. Una dintre cauzele principale ale acestui dezechilibru metabolic o reprezintă obezitatea abdominală. 

Cum se ajunge la această obezitate abdominală?

Simplu, atunci când există un aport mult mai mare de calorii decât necesarul organismului. Pe scurt, atunci când mănânci prea mult și te miști prea puțin. Sedentarismul, calitatea îndoielnică a alimentelor și excesul lor, fumatul și moștenirea genetică, toate fac parte din tabloul etiopatogenic al bolii.

Tragedia este că deși adulții fac Diabet Zaharat de tip 2, aceștia vor da mai departe gena defectă copiiilor lor, aceștia la rându-i vor dezvoltă Diabet Zaharat de tip 1, insulino-necesitant. Nu este obligatoriu să se întâmple așa, însă șansele ca micuțul să dezvolte boala cresc exponențial.

Să simplificăm lucrurile – fiecare celulă are receptori pe care vi-i puteți imagina că simple piese de puzzle. Aceștia sunt în mare parte proteine cu arhitectură unică. Pentru fiecare substanță la care reacționează o celulă – o a două piesă de puzzle care se va potrivi de minune pe prima, există un receptor specific, deci o piesă unică.

Dacă piesă circulantă nu se potrivește cu piesă de pe celulă, această din urmă nu va reacționa. Tot așa, dacă receptorul de insulină este defect, acesta nu va cupla insulina.

Această substanță este secretată de pancreas și are rolul să anunțe celula că urmează prânzul. Atașându- se de receptorul specific, celula înțelege că urmează să primească glucoză și se va pregăti să o prelucreaze. Absența sau un defect la nivelul receptorului va lăsa celula ”surdă” la acțiunea insulinei și practic nu va mai fi capabilă să funcționeze în lipsa glucozei care reprezintă hrana principală și la îndemână a oricărei celule.

Long story short, deși Diabetul Zaharat nu este o boală pe care poți să o fentezi, dar o poți preveni și controla. Află cum poți să previi și cum să ții sub control această boală de la Dr. Andreea Hațegan, Medic Specialist Metabolism, Nutriție și Diabet Zaharat.

Dacă nu pentru tine, pentru copilul tău și copilul copilului tău. Exită factori de risc pe care îi poți preveni, dar cel mai potrivit este să te adresezi medicului.

Sper că această poveste v-a inspirat să aveți un pic mai multă grijă de voi. Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.