Tiroidita autoimună și când ar trebui să mergi la endocrinolog
Tiroidita autoimună este o afecțiune a tiroidei care produce inflamația acesteia prin producția de anticorpi anti-țesut tirodian. Sună complicat, nu-i așa? Ei bine, nu este deloc complicat. Din varii motive, corpul tău percepe tiroida ca pe un organ străin și începe să o atace.
Se produce acolo o inflamație locală care distruge parenchimul glandei și transformă într-o masă de țesut fibros lăsând în urmă, în final, un organism fără hormoni tiroidieni sau din potrivă, un organism care abundă în hormoni. Acest proces este lent, dar ireversibil și poate fi influențat prin alimentație, sport și schimbarea stilului de viață.
Tiroidita autoimună are cauze diverse. Printre acestea se află moștenirea genetică, consumul excesiv de iod, dar și vârsta. Deși ne așteptăm ca aceasta să apară la vârstă înaintată, numărul tot mai m are al tinerelor care se prezintă la medicul endocrinolog acuzând dereglări menstruale sau greutate excesivă și ușurința dozării anticorpilor care confirmă diagnosticul, oferă o imagine de ansamblu asupra acestei afecțiuni.
Am stat de vorbă cu Dr. Loredana Roman, medic specialist endocrinolog:
Am multe paciente tinere care vin la mine acuzând dereglări menstruale. M-am obișnuit să le verific imediat tiroida printr-o ecografie și o serie de analize sanguine. De multe ori descopăr că acestea suferă de tiroidită autoimună. O parte dintre ele confirmă că au în familie această boală, dar sunt și cazuri unde afecțiunea apare de novo. Suntem obișnuiți să consumăm sare iodată și carne de pasăre din comerț. Din păcate, aceste alimente fac rău tiroidei. Iodul în exces duce la bulversarea mecanismelor glandei, iar carnea de pasăre are în general un conținut crescut de estrogeni – ceea ce duce, cel mai probabil, la apariția acestei afecțini
Dr. Loredana Roman, medic specialist endocrinolog
Cum se manifestă tiroidita autoimună
În funcție de activitatea glandei, tiroidita autoimună se poate manifesta printr-o activitate scăzute – hipotiroidie sau crescută – hipertiroidie. În cazul primei, simptomele acuzate sunt dereglarea ciclului menstrual, sensibilitate la frig, uscăciunea pielii, oboseală extremă, constipație, căderea părului, creșterea în greutate. Faptul că ai luat în greutate nu se datorează doar unei afecțiuni tiroidiene, ci și unei diete dezordonate și a lipsei sportului – povestim despre acest subiect cu altă ocazie.
Dacă ne gândim la hipertiroidia din tiroidita autoimună, simptomele pot fi următoarele – transpirații, palpitații și tahicardie (puls accelerat), nervozitate, anxietate, tremur, oboseală, insomnii, dereglarea ciclului menstrual, scăderea în greutate, pierderea apetitiului sexual.
Diagnosticul de certitudine îl pune dozarea anticorpilor anti-tireoperoxidază (anti-TPO) și anti-tireoglobulină (anti-Tg). Analiza nu este scumpă – ambii costă în jur de 130 lei, dar te poate ajuta să înțelegi ce este în neregulă cu tine.
Stresul, ”aliatul” tiroiditei autoimune
Viața pe care o trăim în prezent este mult mai comodă decât cea a bunicilor noștri. Avem totul la îndemână și cu toate acestea dezvoltăm boli care erau mult mai rare în trecut. Un factor pe care toată lumea începe să-l ia în considerare tot mai serios este stresul. Voi încerca să detaliez acest subiect în articole viitoare.
Cu toate acestea, stresul este un inamic redutabil, dar și un aliat de nădejde al bolilor autominue, endocrinologice, cardiovasculare, dar și neurologice. Printre acestea se află și tiroidita autoimună. Sunt multe de povestit pe acest subiect, dar zic să mai lăsăm loc și altor articole.
În loc de concluzie
Am (re)gândit acest blog ca o cronică de bine, un loc unde vreau să povestesc despre realitatea subtilă cu care ne confruntăm zi de zi. Vreau să vă ofer un loc de informare atât de despre răul care ne înconjoară, cât și despre binele care există, dar de multe ori îl evităm.
Astăzi am povestit despre tiroidita autoimună pentru că e important să vă prindeți cât de repede dacă suferiți de această afecțiune și să schimbați ceva în stilul de viață. Schimbările mici pot avea un impact major – de la sarea pe care o pui în mâncare, până la o oră pe săptămână de sport – și mai multe, de ce nu.
E foarte greu să ai grijă de tine în acest secol al vitezei. Mi se întâmplă și mie în fiecare zi. Nu este imposibil, însă cu pași mărunți și asumați, lucrurile pot fi și mai bune. Eu sunt aici dacă aveți nevoie de un partener de discuție. Mă găsiți pe mail teodora(@)mateoc(.)ro sau pe Facebook, Instagram și chiar în comentarii.
Să ne recitim cu bine!
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.
culinovschi florina
Buna seara,dna dr. As dori si eu cateva explicatii.Am fost dgs.cu tiroidita hasimoto cu tendinta la hipotiroidie in sept. 2018 la Targoviste .Conform analizelor am primit eutyrox de 25mg si am facut toate controalele asa cum a spus medicul la 3 luni. Urmeaza la 6 luni cam prin luna martie 2020.Dar de vreo sapt. fac o tahicardie inexplicabila,sunt nevoita sa iau metoprolol cum ma trezesc.Mentionez ca tsh ul este 2.283 recoltat pe 10.12.2019.La cardiolog am fost si nu sunt probleme Mai va pot spune ca am si o histerectomie totala in 2018 luna martie. Pe moment nu stiu unde sa ma indrept si ce sa mai fac.Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc.
Teodora
@culinovschi florina, încă nu sunt medic, studiez medicina, dar mai am puțin până acolo. În al doilea rând, cea mai bună recomandare cu care vă pot fi de ajutor este să vă îndrum spre medicul dvs. endocrinolog. El este specialistul care vă urmărește și cu siguranță vă va ajusta corespunzător tratamentul.