Insuficiență cardiacă – De ce să ai grijă de inima ta

Atunci când inima nu mai poate asigura debitul sangun necesar organismului sau îl asigură numai la o presiune de umplere ridicată apare un ansamblu de semne și simptome care se definește prin insuficiență cardiacă. Pentru a putea pune acest diagnostic, medicul cardiolog, sub îndrumarea ghidului dezvoltate de Societatea Europeană de Cardiologie, este nevoit să dovedească existență unei afectări cardiace cauzale.

Funcția principală a inimii este să asigure un debit sanguin care să permită un aport adecvat de oxigen. Inima este pompa care împinge sângele cu oxigen prin aortă spre organism, iar sângele colectat din organism spre plămâni pentru reoxigenarea acestuia.

Tahicardia, spre exemplu, înseamnă o creștere a frecvenței cardiace. Aceasta ”grăbește” întreg procesul. Nu permite umplerea corespunzătoare cu sânge a inimii. Așadar va rezulta un proces ineficient de pompare. Deși inima se adaptează prin diverse mecanisme la diferitele provocări (discutăm despre ele mai jos), depășirea fiziologică a acestor mecanisme duce la instalarea insuficienței cardiace.

Pentru a simplica povestea de mai sus, voi spune că insuficiența cardiacă înseamnă o inimă obosită.

La fel ca în viață, în momentul în care te lovești de provocări, peste provocări, la un moment dat, vei obosi.

Unele medicamente – citostaticele, imunomodulatoarele, antidepresivele, antiinflamatoarele nesteroidiene, pot duce și ele la insuficiență cardiacă.

Hipertensiunea arterială, defectele valvulare, bolile autoimune, dar și infecțiile fac parte tot din categoria factorilor etiogenici. Dezechilibrele metabolice precum cele hormonale sau nutriționale sunt un factor important dovedit care duce la dezvoltarea insuficienței cardiace.

Obezitatea și anemia severă sunt demne de menționat individual.

Discuția este foarte amplă. Important este să înțelegem că putem preveni majoritatea factorilor care influențează negativ inima și care conduc la insuficiență cardiacă.

Prevenția înseamnă un stil de viață echilibrat în care fiecare înțelege că sănătatea lui este pe primul loc. Astfel, acesta se va ocupa să aibă un program bătut în cuie a meselor, a orelor de somn și de mișcare. Va dedica timp pasiunilor și oamenilor dragi și va avea grijă și de sănătatea lui psihică.

Știu că în epoca vitezei acest lucru pare de neconceput. Însă mai devreme sau mai târziu cu toții vom înțelege aceste aspecte for real și vom lua măsuri.

Din grijă pentru inima ta, recomand să îți faci un consult cardiologic. Dacă în ultimul timp respiri mai greu, obosești mai repede sau ești astenic fă-ți o programare la dr. Anda Pescariu, medic primar cardiologie

Și dacă tot am deschis discuția, cel mai fascinant lucru la tot ce înseamnă materie vie este faptul că toate sunt în strânsă legătură. Nimic nu se pierde, totul se transformă 🙂

Să ne recitim cu bine!

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.