Cernobîl – Un serial ce ofera noi perspective asupra istoriei

Această recenzie este scrisă de Bianca, elevă în clasa a XI-a. Enjoy 🙂

De curând, am terminat de vizionat serialul Cernobîl pe HBO GO. Aceste este un documentar scris de Craig Mazin și regizat de Johan Renck, fiind o producție a canalului de televiziune HBO. Serialul a fost lansat în Statele Unite pe data de 6 mai 2019, iar o zi mai târziu în Marea Britanie.

În cadrul premiilor Emmy, Cernobîl a primit 22 de nominalizări și a câștigat 13 premii, printre care:

  • Cea mai bună miniserie TV;
  • Cea mai bună regie pentru o miniserie TV / lungmetraj de televiziune (premiu câștigat de regizorul Joham Renck) ;
  • Cel mai bun scenariu pentru o miniserie TV / lungmetraj de televiziune” (premiu câștigat de producătorul Craig Mazin);

Deși nu sunt pasionată nici de fizica nucleară, nici de istorie, am decis să ofer o șansă serialului ce poartă numele orașului în care s-a întamplat tragicul accident. Fiind într-o negură totală în legatură cu acest eveniment ce a marcat lumea, am hotărat să ies din ”căsuța” ignoranței și să privesc adevărul in ochi, fie el cât de crunt. Bine am făcut.

Cernobîl prezintă evenimentele care au avut loc atât inainte și după accidentul catastrofal.

Acesta a fost cauzat de un test de siguranță realizat din dorința omului de a se afirma în societate. Explozia rezervorului a dezvăluit miezul centralei nucleare. Elementele radioactive s-au răspândit în aer și au contaminat zona din jurul centralei și o bună parte din Europa.

Este de datoria lui Valeri Legasov, Boris Șcerbina și Ulana Homiuk de a găsi o soluție pentru minimalizarea daunele și de a pune cap la cap indicii și mărturii care vor prezenta faptele întocmai.

Pe parcursul serialului, descoperim faptul că ignoranța poate cauza daune reale. Uniunea Sovietică nu a luat în serios măsurile de precauție în cazul unor astfel de accidente. Indirect, acest lucru a condus la explozia rezervorului numărul 4 din cadrul centralei de la Cernobîl.

De asemenea, Cernobîl urmărește efectele evenimentului asupra unei anumite Liudmila Ignatenko, soția unui pompier si viitoare mama.

Această femeie, care nu are o implicare directă asupra incidentului, întruchipează de fapt experiența supraviețuitorilor exploziei. Pierderea celor dragi, nevoia de a părăsi căminul, condiții de trai precare, spitale pline de bolnavii expuși in fața radiațiilor mai mult sau mai puțin. Pe scurt, prin Liudmila vedem coșmarul prin care au trecut supraviețuitorii.

Cu mici excepții, evenimentele prezentate în cadrul serialului Cernobîl sunt de o acuratețe istorică surprinzătoare. Deși Cernobîl nu este mai mult decât un serial, Mazin refuză să cosmetizeze evenimentele accident. A afirmat acest lucru în unul dintre interviurile sale: 

„Pentru că miezul acestei povești e ce se întâmplă atunci când ne deconectăm de adevăr. Iar sistemul sovietic a fost, practic, un monument enorm adus minciunii. Au făcut din minciună o artă. S-au mințit unii pe alții. I-au mințit pe cei de deasupra lor și au mințit pe cei de sub ei. Au făcut-o din dorința de supraviețuire. Dar până la urmă adevărul a ieșit la iveală. Când a scos capul la lumină, a fost atacat. Așa că m-am gândit că ar fi cel mai rău lucru din lume să spun o poveste și să contribui la această problemă prin supraficționalizarea și supradramatizarea ei.”

Craig Mazin, creatorul acestui serial, s-a născut pe data de 8 Aprilie 1971 și este de meserie scenarist. Mazin și-a început cariera în anul 1990. A fost angajat la Walt Disney Pictures ca producător de materiale publicitare și de campanii pentru filmele din studio.

În 2019 a făcut posibilă apariția serialului Cernobîl. Serialul are în spate doi ani și jumătate de cercetare amănunțită a evenimentelor și a vieții cotidiene din Uniunea Sovietică.

Principalul scop al producătorului a fost de a menține autenticitatea și verosimilitatea faptelor.

Miezul acestei povești e ce se întâmplă atunci când ne deconectăm de adevăr. Iar sistemul sovietic a fost, practic, un monument enorm adus minciunii.

Craig Mazin, vice news

Mi se pare extrem de interesant că în serial se păstrează unele replici ale persoanelor părtașe la accidentul din 1986. De exemplu, unul dintre supraveghetorii reactorului 4, Alecksandr Akimov, spune ”Am făcut totul corect”. Imediat după explozie continuă cu S-a întâmplat ceva ciudat. Motivul pentru care regizorul a dorit să păstreze aceste replici este pentru că sunt reale și păstrează verosimilitatea faptelor.

N-aș fi putut scrie o replică mai bună decât asta. Și de ce aș face-o? E cel mai minunat și uman lucru pe care îl putea spune.

După părerea mea, acest serial pare cam greu de vizionat. Povestea pe care o prezintă te scoate din acea bulă a ignoranței și îți deschide ochii legat de acest subiect. Înainte de a viziona acest serial, când auzeam de tragicul accident de la Cernobîl, nu dădeam prea mare importanță.

Acum, după ce am vizionat acele 5 episoade, privesc accidentul nuclear cu alți ochi. De asemenea, am avut parte de o lecție de istorie super interesantă, dar și de o lecție de viață. Am învățat că minciuna, mândria și dorința arzătoare de afirmare în societate pot duce la pierderi extraordinare.  

Să ne recitim cu bine! 🙂