Cancerul colorectal, alimentația și prevenția
Cancerul de colon este al treilea cel mai răspândit tip de cancer în lume. Peste 1,4 milioane de oameni au fost diagnosticați în 2012 cu această afecțiune. Chiar dacă au trecut 10 ani de la realizarea acestor statistici, sunt sigură că trendul a rămas crescător.
Mâncarea procesată pe care o consumăm, sedentarismul, obezitatea sunt doar câțiva factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon.
În 2018 cea mai mare rată de incidență/100.000 de locuitori în ceea ce privește ambele sexe a fost în Ungaria (51.2), urmată de Coreea de Sud (44.5) și Slovacia. (statistica completă aici).
Dieta, obiceiurile alimentare, activitatea fizică și cancerul colorectal sunt aparent în strânsă legătură. În raportul publicat în 2017 de către Institutul American de Cercetare a Cancerului , există dovezi clare că activitatea fizică, cerealele integrale, alimente bogate fibre, lactatele și suplimentele de calciu scad riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.
Dovezi limitate, dar totuși sugestive susțin faptul că alimentele bogate în vitamina C, peștele, vitamina D și suplimentele cu multivitamine scad riscul de a dezvolta cancer colorectal.
La polul opus, carnea procesată, alcoolul, indicele de masă corporală crescut și grăsimea corporală, precum și carnea roșie în special, cresc substanțial riscul de a dezvolta cancer colorectal.
Recomandarea specialiștilor în ceea ce privește depistarea precoce a cancerului de colorectal
Nu cred că mă voi sătura o viață să repet că prevenția este mama tratamentului. Sigur că este greu să ducem o viață 100% sănătoasă. Putem alege, totuși, o viață echilibrată.
Atât în ceea ce privește alimentați, cât și sportul. Iar tehnicile de screening sunt foarte bine puse la punct. Colonoscopia este investigația de aur care poate depista în faze incipiente această maladie.
Recomandarea specialiștilor este ca după vârsta de 50 ani, să se efectueze o colonoscopie chiar și în lipsa simptomelor:
Se recomanda efectuarea colonoscopiei, în lipsa simptomelor, începând cu vârsta de 50 de ani, deoarece examinarea precoce crește șansa de detectarea a unui polip existent înainte ca acesta sa devina canceros.
Sau cu ajutorul acestei investigații se poate identifica un cancer colorectal in stadiu incipient, astfel tratamentul va fi mai eficient și șansele de vindecare cresc exponențial. Dr. Singh Ravindra
Investigația se poate face Clinicile Medici’s Timișoara:
- Medici’s Academica, bd. Circumvalațiunii nr. 8-10 etaj 1;
Acces doar cu PROGRAMARE (click aici) prealabilă online, prin aplicația mobilă Medici’s de pe AppStore și GooglePlay
Mai multe resurse despre cancerul colorectal:
Să ne recitim cu bine! ❤️️
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.