🎀 Stresul ne poate îmbolnăvi. Câteva gânduri introductive

M-am tot gândit ce să scriu zilele acestea. Am rezolvat tot ce era de rezolvat. Muncesc în home office. Mi-am plătit toate facturile, am pus ceva bani deoparte și mi-am făcut câteva provizii de bun simț. Am ieșit din casă doar dacă a fost nevoie. Fac acest lucru de săptămâna trecută.

Marea mea temere cu acest Covid19 nu este că mă voi îmbolnăvi eu, ci că voi da virusul părinților mei și altor persoane care contează în viața mea. Acest lucru ar trebui să fie o motivație suficient de bună pentru toată lumea pentru a sta cât mai izolați posibil în această perioadă. Cu siguranță ești la curent cu starea de urgență care s-a decretat ieri. Aceasta va dura 30 de zile, iar măsurile de prevenție și precauție vor fi instituite în măsura necesității.

Sinceră să fiu, acest lucru mă liniștește. Ce mă neliniștește este ce va urma după și cât de mult va ține toată această criză. Nu voi fi ipocrită și voi spune că nu m-au încercat diferite anxietăți zilele acestea. Tocmai acesta este motivul pentru care nu am scris până acum.

Sunt sigură că avem cu toții aceste momente de mini-panică, în care ne întrebăm ce se va întâmpla mai departe.

Raportul de gardă, un site pe care îl urmăresc cu mare interes, a publicat ieri acest articol care prezintă 3 scenarii posibile de evoluție a pandemiei în România. Cred că depinde foarte mult și de noi, cetățenii, să respectăm indicațiile autorităților și măsurile în vigoare.

Din cauza situației în care ne aflăm, îmi tot încord creierul și mă gândesc ce să scriu. Am mult mai mult timp liber pe care vreau să îl investesc inteligent, cum s-ar spune. Am lucrat la licență, am citit pentru rezidențiat, am citit în general. M-am ferit de TV și mi-am luat informațiile din surse în care am încredere.

Toată isteria care s-a generat nu ne face bine.

Și tocmai de la acest nu ne face bineam decis să fac o serie de articole despre stres. Sunt și alte subiecte pe care le voi aborda în această perioadă. De departe acesta mi se pare cel mai important.

Totul a pornit acum câteva nopți când m-am trezit la ora 2:00 dimineața super panicată.

Visasem că m-am infectat cu SARS-Covid 2 și că am dat mai departe virusul tuturor celor din jur. Visam cum sunam pe toată lumea și cum încercam să explic că s-ar putea să fie bolnavi din cauza mea.

Să mă trezesc în toiul nopții cu gânduri care nu-mi dau pace mi s-a mai întâmplat. De obicei, pățesc acest lucru înaintea unui examen căruia îi acord mult prea multă importanță. Sau înaintea unui lucru pe care îl consider decizional în viața mea. Urăsc această stare, iar cu timpul și cu ajutor am învățat că nimic nu este mai important decât sănătatea mea psihică și fizică.

Totuși, iată că acest Covid19 mă stresează suficient de tare încât să mă trezească în toiul nopții. Deși rațional fac tot ce îmi stă în putere să mă păzesc, subconștientul meu consideră uneori că nu e suficient.

Dacă simți nevoia să vorbești cu cineva în această perioadă despre anxietatea care te încearcă, poți apela la psiholog Geanina Dragomir. Oferă consultații la Clinica Artzhaus Xclussive, str. Sibiu, nr. 8. Te poți programa aici.

M-am pus pe analizat cifre. Cele mai multe decese înregistrate anual sunt la pacienții care suferă de boli cardiovasculare, urmați de cei cu cancer și boli respiratorii. Aruncați un ochi aici dacă nu mă credeți pe cuvânt.

La începutul anilor 1900, oamenii mureau cel mai des de pneomonie, tuberculoză și infecții gastrointestinale, cel mai probabil provocate de apa impură și igienă deficitară a mâinilor.

Practic, la 120 de ani distanță, adică o secundă în istorie, oamenii mor de boli care ne distrug puțin câte puțin. Aici mai multe detalii.

Gripa spaniolă a ucis 50 milioane de oameni în 1918. ”A ajutat” și Primul Război Mondial” la răspândirea acestui virus, însă comparând cifrele, în război au murit 5 milioane de oameni în decursul a 4 ani, 3 luni și 2 săptămâni. Și dacă privim puțin mai departe, acest articol spune că virusul de acum 102 ani a omorât în 2 ani în 50 și 100 milioane de oameni.

Cu toate acestea, progresul revoluționar în medicină și a sistemelor de sănătate publică au redus mult numărul bolilor infecțioase. Amintesc aici vaccinurile, antibioticele și măsurile de prevenție precum banalul spălat pe mâini. Las aici un infografic super sugestiv pentru bolile infecțioase de care a suferit umanitatea.

Privind astfel lucrurile, s-ar putea să ne gândim de două ori înainte de a judeca autoritățile pentru măsurile luate în prezent. Cu toate acestea, Covid19 nu a ajuns încă acolo și probabil că umanitatea a învățat ceva de la strămoșii noștri.

Ce rămâne după Covid19? Stresul că a fost.

Rămân, desigur, bolile moderne despre care am vorbit mai sus. Ele sunt o lentă acumulare de vătămări asupra organismului. Începând de la alimentație care generează un nivel crescut al colestrolului și glicemiei, până la obiceiurile nesănătoase precum fumatul și lipsa activității fizice, toate aceste elemente au contribuție aparent mică, dar importantă în dezvoltarea bolilor cronice și a cancerului.

Pe lângă acești factori, să le spunem evidenți, studiul medical se îndreaptă tot mai mult spre legătură dintre emoții, gânduri, sentimente și influența acestor asupra evenimentelor din corpul uman.

Toate aceste studii au generat o nouă ramură a fiziologiei umane – fiziologia stresului. Teoria că stresul ne poate îmbolnăvi există de mult, iar dovezile palpabile se tot adună în contul acesteia.

Doi indivizi pot suferi de aceeași boală, însă pot avea evoluție diferită. De ce se întâmplă acest lucru? Cum putem înțelege acest lucru? Putem influența acest aspect?

Voi încerca în articolele următoare să caut și să adun dovezi pro sau contra acestei teorii. Cred că tot acest răgaz pe care ni-l oferă Covid19 poate fi o lecție pentru o întreagă generație. Hai să scoatem ceva bun din tot răul din jur.

Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.