Cana filtrantă salvează din 2.200 lei bugetul anual
Cana filtrantă. Unii spun că sunt zgârcită, alții că sunt cumpătată. Eu cred că sunt uneori prea impulsivă și cumpăr lucrurile compulsiv. Adevărul este undeva la mijloc. Cert este că mi-am propus să fac ceva mai multă economie și mai puțină risipă. Să zicem că mă îndrept spre un soi de minimalism, dacă vrei.
Cea mai recentă descoperire făcută în materie de economie, am făcut-o din noroc. Sinceră să fiu, mă gândesc de ceva timp să cumpăr o cană filtrantă. Motivația din spate era faptul că produc prea mult plastic cu apa îmbuteliată pe care o beau. Am încercat alternativele. Apa de la fântâna publică are un miros dubios, apa de la chiuvetă o pot bea, dar parcă e totuși prea ”grea”.
Zilele trecute m-a sunat o doamnă de la top-shop.ro Sunt în baza de date pentru că am comandat de la ei un topper (povestesc și despre el dacă este interes într-un alt articol), să-mi facă o ”super ofertă pe care nu o pot refuza”.
Dacă ai intrat în contact cu ei, probabil că știi cât de agresivi pot fi uneori în zona de marketing. Cu toate acestea, am reușit să trec peste acest aspect și să mă raportez la produsele lor. Super-oferta se referea la o pernă care vine la pachet cu un ”super bonus”, un recipent de filtrat apa.
Ochii au început să-mi sclipească și gata, luasem decizia: o vreau!
Deși a fost o reacție aparent impulsivă, adevărul este că îmi doream de mult o cană de filtrare a apei și mi se părea o investiție foarte bună. Cu toate acestea, nu știam cât de bună până când nu am primit produsul, am gustat apa filtrată și am pus pe hârtie cheltuielile de care am scăpat.
În mod normal, recomandarea este să bem 2 l de apă/zi. Pentru o persoană, acest lucru înseamnă aproximativ 60 l apă/luna, aproximativ 730 l apă/an.
60 l apă/lună înseamnă 30 de sticle de apă îmbuteliate, pe an se ajunge undeva la 365 de PET-uri/persoană. Pe lângă faptul că toată treaba e super poluantă pentru că produci câteva kg bune rele de plastic, cheltuiala este destul de mare.
Preferam să beau Aqua Carpatica, un brand care costă în medie 3,00 lei/sticlă de 2 l. Asta înseamnă că într-o lună, cheltuiesc 3,00 lei x 30 zile = 90,00 lei/lună. Și această sumă merge doar pentru apa pe care o beau eu. În casă suntem 2 persoane, deci punem 180 lei/lună, 60 de sticle și câteva în plus pentru musafiri.
Să zicem că toată povestea costă în medie 200 lei/lună pentru o casă în care locuiesc 2 persoane. Înmulțit cu 12 înseamnă 2.400 lei/an doar pentru apa îmbuteliată. Să nu uităm de cele minim 720 de PET-uri care ajung și nu ajung la reciclat.
Cam scump nu-i așa? Cam multe PET-uri, corect? Cum poți să faci economie? Comandă-ți cana filtrantă aici.
Soluția era la îndemnână, însă efectiv nu am văzut-o. Adevărul este că nu a fost niciodată până acum o prioritate până la telefonul doamnei de la top-shop.ro
Am plătit 100 de lei pentru cana filtrantă și 2 rezerve. Aceasta are o durată medie de viață de 5 ani, iar filtrul de apă se schimbă la fiecare aproximativ 300 l filtrați. Rezervele sunt Aquaphor. Le-am achiziționat-o costă 49,99 lei și se pot comanda de pe eMAG.
Cu 200 lei, o cană și 6 rezerve (2 incluse și 4 cumpărate separat) am obținut 1.800 l de apă. Cantitatea este suficientă pentru 1 an întreg pentru două persoane persoane și musafirii acestora. 😊 Scade și poluarea pe care o produc pentru că filtrele rămase pot fi duse la punctele speciale de colectare a electrocasnicelor mici și mari. Deci iată, am făcut economie cu un gest super, super simplu.
*Prețul unui metru cub (m3) de apă este peste tot în jur de 3,5 lei.
Comandă cana filtrantă aici.
Pe scurt:
- O persoană care bea apă îmbuteliată, consumă într-un an aproximativ 720 l de apă (0,72 m3). Aceștia sunt echivalentul a 365 de PET-uri și 1,095.00 lei. Două persoane, evident dublu, adică 1480 l (1,48 m3) apă, 730 de PET-uri și 2,190 lei. Dacă mai punem și musafirii sau zilele călduroase de vară, suma poate ajunge lejer la 2.400 lei și vreo 800 de PET-uri
- O cană filtrantă în care investești 200 lei în primul an, adică 16,6 lei/lună te ajută să cureți 1,800 l (1,8 m3) de apă. Este suficientă pentru 2 persoane și vreo 400 l extra, să economisești 2.200 lei/an și să produci muuuult mai puține deșeuri.
- Și dacă mergi cu calculul mai departepentru cei 5 ani, speranța de viață a cănii filtrante, vei observa o sumă economisită chiar frumușică:
Și uite așa, gesturile mici Ce zici, te bagi? Să ne recitim cu bine! 😊
o femeie
am cana Brita de 8 ani jumatate. Fata de voi, schimb filtrul aproape lunar (dupa gust) – pt ca pun si la gatit, nu doar ce bem. Noroc ca mancam mult crud :)) dar pun si la ceai, cafea, etc. Castigul ei mare a fost ca ù-a scapat de drumuri la supermarket doar pt apa (nu aveam nimic langa blog) si asta costa timp si obosea – am decis ca mama de copil cu job full time si fara masina dar cursuri seara…