Alergia la ambrozie, între mit și realitate
Pe când eram în anul al II-lea de facultate, îmi amintesc că aveam o profesoară de laborator care ne-a povestit despre alergia la ambrozie. Era o doamnă înaltă, zdravănă și cu vorbe tăioase.
Zicea că alergia la amborzie este un mit, o fiță. Avea un fel deosebit de râde de cuvântul ambrozie în sine. Aproape că am crezut-o până când mi-am dat seama, multă vreme mai târziu, că această alergie nu este un mit, ci o realitate.
Ambrozia este o plantă erbacee din familia Asteraceae cu origini din America de Nord și Sud. Sunt în total aproximativ 30 de specii de plante anuale sau perene și cresc în special la câmpie și pe terenuri aride, nisipoase. Multe specii de amborzie produc cantități mari de polen. Prin diseminarea anemocoră, adică pe calea vântului, acest polen a ajuns să fie unul dintre principalii triggeri ai rinitei alergice.
Alergia la amborzie nu este o banală viroză. Aceasta nu trece de la sine și ignorarea simptomelor duce la complicații severe. Prezentarea promptă la medic pentru diagnostic corect și tratament eficient este esențială.
Dr. Alina Bălăcean, medic specialist în alergologie și imunologie clinică
Printre semnele și simptomele care ar trebui să îți atragă atenția și să te împingă spre un medic alergolog sunt:
- strănutul în salve
- secreția nazală apoapsă
- prurit și eritem al nasului și echilor
- lăcrimare
- scăderea intensității mirosului
Acestea se accentuază dimineața, în zilele cu soare și în cele cu vânt. Caracteristica principală a acestui tip de alergie este faptul că se repetă ciclic în sezonul de polenizare.
Uneori, în cazurile severe, simptomele pot fi grave similare cu cele date de astmul bronșic. Respirație șuierătoare, senzație de sufocare și tusea seacă sunt câteva manifestări care indică gravitatea situației.
Cel mai bun tratament al alergiei la ambrozie este prevenția. Medicii recomandă evitarea expunerii la polen prin limitarea petrecerii timpului în aer liber. Este greu să te izolezi complet, dar încearcă să nu stai afară mai mult decât strictul necesar. De asemenea, aerisirea casei este de evitat în perioadele de maximă polenizare, dar și uscarea hainelor afară.
În aceeași măsură, este recomandat limitarea utilizării filtrelor de polen, a aerului condiționat din mașină sau din încăperi. Ochelarii de soare și măștile faciale special dotate cu filtru de polen ajută la limitarea contactului dintre mucoase și polen.
În fiecare an, în perioada august-octombrie, ambrozia pune la încercare pacienții alergici și face noi “victime”. Simptomele se declanșează la orice vârstă și sunt afectați din ce în ce mai mulți copii.
spune Dr. Alina Bălăceanu, MEDIC SPECIALIST ÎN ALERGOLOGIE ȘI IMUNOLOGIE CLINICĂ
Tratamentul medicamentos este prescris numai și numai de medic. Administrarea substanțelor nepotrivite pot duce la agravarea alergiei. Pentru că fiecare persoană este unică în felul său, tratamentul diferă și trebuie adaptat și personalizat.
Perioada august-octombrie este luna ambroziei.
Din fericire, nu sufăr de această alergie. Am multe persoane în jurul meu, însă, la care rinita alergică își face de cap. Și cum luna aceasta au fost temperaturi amețitor de crescute, simptomele lor au fost și mai rele.
Dacă te identifici cu simptomele de mai sus, nu ezita să mergi la un consult. Las aici un link unde te poți programa la Dr. Alina Bălăceanu.
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.