😌 Prima consultație la medic și relația pacient-medic

Anul trecut am scris un articol despre de ce nu trebuie să îți fie teamă de vizita la medicul ginecolog (aici articolul). Sunt foarte multe articole pe subiectul primei consultații la medicul ginecolog, în special dedicate femeilor însărcinate.

Am găsit însă prea puține informații despre cum decurge prima consultație la medic în general indiferent de specializare. Deși pare banal, cred că este important să știi la ce să te aștepți de fiecare dată. Vorbeam despre cât de importantă este relația dintre pacient și medic – poți citi aici, astăzi vreau să îți aduc în atenție cum arată prima consultație la medic în general.

Când ai nevoie de un consult medical?

Cea mai frecventă cauză pentru care oamenii se prezintă la medic este durerea. De obicei, acest simptom sperie pacientul și îi semnalează că ceva nu este în regulă. Sigur că durerea este și ea de mai multe tipuri, cu numeroase localizări, de intensitate diferită. Nu orice durere trimite pacientul la medic.

Pe lângă durere, printre simptomele care îndeamnă o persoană să caute ajutor medical se regăsesc și oboseala, slăbiciunea, dificultatea de respirație (dispneea), tusea, palpitațiile, modificări de apetit, greața și vărsăturile, tulburări de tranzit intestinal, mâncărimi sau pete pe piele, tulburări de micțiune și altele.

Cui te adresezi în primul rând?

Dacă problema este acută, ceva care simți că îți pune viața în pericol, nu ezita să apelezi la 112. Când suni la serviciul de urgență, nu uita să te prezinți. Să spui exact ce ți se întâmplă, de când, iar un echipaj se va prezenta în locul în care ești pentru a evalua situația.

În schimb, dacă problema nu este iminentă, primul medic căruia ar trebui să te adresezi este medicul de familie. Din păcate, în România, medicii de familie sunt subapreciați. Acesta îți cunoaște istoricul, are în evidență dacă și ce suferințe ai mai avut în trecut și este în măsură să te sfătuiască dacă ai nevoie sau nu de un specialist.

Dacă problema nu este acută, optează în primul rând pentru medicul de familie

De asemenea, medicul de familie este în măsură să îți recomande analize medicale, iar dacă ai nevoie de un consult de specialitate, poți merge pregătit pentru a evita drumuri inutile și timp pierdut.

Să explic cu un exemplu concret. Dacă simți palpitații la inimă (perceperea conștientă a activității inimii), acestea pot fi normale sau patologice. Palpitațiile pot să apară la emoții sau efort intens. Pot avea și substrat patologic cum ar fi fibrilația atrială, tahicardia paroxistică supraventriculară sau tahicardia sinusală. Deși de primă intenție este o electrocardiografie care indică clinicianului concret ce se petrece cu inima ta, nu este obligatoriu ca pentru aceste palpitații să fie în sine inima de vină. Probleme de tiroidă, precum hipertiroidia sau alte afecțiuni endocrinologice precum feocromocitomul pot fi de fapt cauza palpitațiilor.

Investigația ambelor afecțiuni în sine endocrinologice se face într-o primă etapă prin analize de sânge.

Astfel, atunci când simți palpitații te poți prezenta direct la un medic cardiolog care va căuta toate cauzele. De asemenea, poți merge la medicul de familie care cel mai probabil, cunoscându-ți istoricul, îți va recomanda un consult cardiologic, dar te va trimite cu toate analizele necesare.

Mie personal îmi place să mă ghidez după zicala americanilor „Better safe than sorry”. De ce spun asta? Lucrez deja de mai bine de 2 luni într-un cabinet de medicina familiei. Chiar și după un timp așa de scurt pot afirma că 80% dintre pacienți vin când au deja o afecțiune acută și puțini dintre ei vin pt un examen clinic de rutină.  Mulți pacienți amână vizita la medicul de familie din mai multe motive: că i-a dat vecina un leac băbesc, că așa a citit pe internet sau că nu e așa de important ce are și ignoră simptomele. Îndemn pe fiecare în parte să aibă grijă de corpul și sănătatea lui. Acest lucru îl putem face cel mai bine prin PREVENȚIE. Cum să facem asta? Începând cu acel set anual de analize de care beneficiem cu toții (bilet de trimitere de la medicul de familie), iar apoi vă ghidează medicul care sunt următorii pași. Pentru mai multe informații, mă găsiți pe pagina de instagram @dr.iancubeatrice Stay healthy! ☺️ Dr. Beatrice Iancu

Cum decurge prima consultație?

Exemplul de mai sus poate fi extins pentru orice alte simptome. Cel mai important lucru atunci când mergi la medic este să fii sincer. Codul de Deontologie Medicală prin Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului reprezintă cadrul legal prin care confidențialitatea pacientului este păstrată de către medic. Nu trebuie să îți fie rușine sau să te ascunzi de medicul tău. Acesta este obligat să păstreze secretul stării tale de sănătate. Totodată, acesta are nevoie de toate datele pe care tu i le poți furniza în cadrul anamnezei.

Anamneza este discuția inițială între pacient și medic. Aceasta reprezintă pentru medic totalitatea informațiilor obținute prin discuție, este obligatorie și este prima sursă de date. Dacă ești o persoană care comunică ușor, probabil nu vei avea dificultăți în a spune ”ce te doare”. Medicul îți va adresa întrebări generale și specifice pentru a pune împreună cap la cap simptomele tale. 

Este important să poți încadra în timp simptomul, să te gândești dacă acesta e constantă sau apare sporadic. Dacă are un debut brusc sau insidios, dacă se aseamănă cu alte senzații, cât de intens este. De asemenea, este important dacă apare în același timp cu alte simptome, dacă este ceva care îl declanșează. Chiar și dacă este ceva care îl oprește – poate o poziție, un medicament sau orice alt lucru ori acțiune. 

Anamneza oferă 80% din diagnosticul prezumtiv și are loc pe tot parcursul consultului

Discuția cu medicul tău nu trebuie să fie stânjenitoare. Acesta nu te va judeca și nu te va certa, ci se va strădui să dea dovadă de neutralitate binevoitoare. Am învățat că pacienții vin la medic cu o suferință și își pun toată speranța, tot ce au ei mai scump în mâinile noastre. Nu avem dreptul să îi judecăm pentru alegerile lor, nici să reacționăm într-un  mod impulsiv. 

Ca medici, ne interesează istoricul bolii, adică desfășurarea în timp a suferințelor și felul în care acestea au evoluat. Te vom întreba de antecedente. Suntem interesați de evenimentele din viața ta, chiar și dacă nu au legătură evidentă și directă cu afecțiunea actuală. Avem nevoie să știm de ce alte boli suferi, dacă ai trecut prin operații sau accidente rutiere, ce medicamente iei. De asemenea, te vom întreba despre afecțiunile părinților și ale fraților pentru că ne interesează componenta genetică. Și un aspect foarte important este mediul în care îți desfășori viața zi de zi, locul de muncă și obiceiurile alimentare, de consum de tutun, alcool, cafea. 

Examenul obiectiv și investigațiile de specialitate

După această discuție preliminară, medicul are deja în minte o serie de diagnostice prezumtive pe care trebuie să le infirme sau confirme pentru a ajunge la un diagnostic final. Acest lucru se întâmplă prin examinarea ta directă din cap până în picioare, prin inspecție, palpare, percuție (mai rar folosită astăzi) și auscultație.

Urmează investigațiile paraclinice și imagistice. Medicul îți poate recomanda o serie de analize biologice, îți poate fac o ecografie, o electrocardiograma sau recomanda un examen radiologic – radiografie simplă sau computer tomografie, în unele cazuri imagistica cu rezonanță magnetică.

Paleta este foarte largă și este adaptată fiecărui pacient în parte pentru a ne ajuta pe noi, ca medici, să punem un diagnostic corect. Urmează partea de tratament și urmărire în evoluție.

Relația cu medicul tău de la prima consultație

Practic, ajungi să ai o relație cu medicul tău. Și te încurajez să găsești acei medici cu care rezonezi, în care ai încredere. Este foarte important acest parteneriat pentru că nu putem exclude de nicidecum componenta psihică care intervine și ea în vindecare. Noi medicii nu vindecăm pacienții, ci ajutăm pacienți să se vindece, îi îndrumăm și îi sprijinim. 

Astfel, prima consultație la medic este esențială atât din punct de vedere al medicului, dar mai ales din perspectiva pacientului. Ca să te faci bine, ai nevoie să ai încredere în medicul tău. Nu ezita să pui întrebări atâtea câte ai nevoie pentru a te lămuri. Cred că este foarte important să înțelegi ce ți se întâmplă și cum ai ajuns în acest punct. 

Dacă ai întrebări sau orice nelămuriri, îți stau la dispoziție. Nu pot să promit că voi ști răspunsul pentru toate, dar pe cuvânt că mă voi strădui să le caut, să întreb mai departe și împreună să găsim un răspuns.

Să ne recitim cu bine! 🌺