­čĺë Lumea f─âr─â vaccinuri ╚Öi ├«nc─â ceva despre anti-COVID19

Am g─âsit un articol pe un site interna╚Ťionale care vorbe╚Öte despre o lume f─âr─â vaccinuri. ├Än contextul actual, mi s-a p─ârut relevant s─â scriu despre acest subiect. Lumea nu ├«╚Öi d─â seama c├ót de important a fost acest pas ├«n dezvoltarea omenirii pe care o ╚Ötim. S─â po╚Ťi s─â c─âl─âtore╚Öti f─âr─â grij─â, s─â ╚Ötii c─â puiul t─âu este protejat ╚Öi va cre╚Öte s─ân─âtos. Impactul acestora trece ├«n zilele noastre aproape neobservat.

A╚Öa c─â, ├«╚Ťi propun s─â ne uit─âm peste c├óteva exemple.

Variola, prima boal─â viral─â eradicat─â de om prin vaccinare

Pandemia de variol─â (1870 – 1874) a avut o rat─â de mortalitate de 30%, iar supravie╚Ťuitorii au r─âmas cu cicatrici inestetice pentru tot restul vie╚Ťii. Clinic, variola se manifesta prin rash sistemic ╚Öi febr─â dup─â o perioad─â de 10-14 zile de incuba╚Ťie. Apoi, ├«n 1-2 zile producea o reac╚Ťie cu distribu╚Ťie centrifug─â cu dispunere pe mucoasa bucal─â, fa╚Ť─â ╚Öi extremit─â╚Ťi. Leziunile f─âceau crust─â care c─âdea peste 14 zile.

Conform unibuc.ro, pandemiile de variol─â au produs de-a lungul timpului aproximativ 300 milioane de victime. Poxvirus, agentul infec╚Ťios, a fost eradicat ├«n 1980, iar primul vaccin a fost conceput din leziunile pustulare ale ugerului vacii.

Omul este singurul rezervor al acestui virus, iar transmiterea este pe cale aerian─â, prin saliv─â ╚Öi mai pu╚Ťin prin atingerea lenjeriei contaminate.

Haemophilus influenzae tip B (Hib), o cauză a meningitelor bacteriene în cazul copiilor sub 5 ani

Hib este o bacterie care poate s─â produc─â diverse patologii. Cele mai grave sunt ├«n cazul copiilor sub 5 ani, ├«ns─â pot afecta ╚Öi adul╚Ťii sistemul imunitar pr─âbu╚Öit. De la patologii minore, precum otite infec╚Ťioase sau bron╚Öite, Hib poate da bacteriemie (bacterii ├«n s├ónge), pneumonii severe, epiglotite amenin╚Ť─âtoare de via╚Ť─â, infec╚Ťii ale articula╚Ťiilor, osoase, endocardite ╚Öi deces.

În schema de vaccinare obligatorie pentru cei mici, Hib este cuprins în vaccinul hexavalent (împotriva difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive, poliomielitei, Hib și a hepatitei virale) care se administrează la 2, 4 și 11 luni.

Înainte de vaccinare anti-Hib în lume 200.000 de copii se infectau anual, iar 1 din 5 dezvolta meningită bacteriană și rămânea cu leziuni cerebrale permanente.

Conform OMS, ├«n 2019 ├«n Rom├ónia 88% dintre copii de sub 1 an au fost vaccina╚Ťi anti-Hib, un procent ├«n sc─âdere vs 2014, c├ónd 90% dintre copii erau vaccina╚Ťi. Detalii aici.

Poliomielita, virusul ÔÇŁmutilantÔÇŁ al copil─âriei care nu are tratament

O altă boală virală, care în anii 1980, conform Our World in Data, mutila 875 de români. Foarte contagioasă, transmisă prin contact interuman cu materii fecale contaminate și igienă precară, fără apă potabilă.

Se manifest─â prin febr─â, fatigabilitate, cefalee, gre╚Ťuri, dureri gastrice. Polio poate determina paralizie permanent─â ╚Öi┬ánu exist─â tratament. Singura metod─â eficient─â de protec╚Ťie este vaccinarea.

În lume, sunt foarte rare cazurile de poliomielită astăzi și se poate vorbi despre eradicare completă. În România, schema de vaccinare a bebelușilor include vaccinul împotriva acestei maladii.

Tetanosul, bacteria care provoacă moarte prin paralizia mușchilor respiratori

Bacteria┬áClostridium tetani┬á(bacil anaerob, gram-pozitiv, sporulat, sensibil la c─âldur─â ╚Öi oxigen)se reg─âse╚Öte ├«n sol ╚Öi ├«n praful stradal ├«n toate ariile geografice. Aceasta ajunge ├«n organism prin solu╚Ťii de continuitate (r─âni provocate prin traumatisme, ├«n╚Ťep─âturi, mu╚Öc─âturi), sporii acesteia germineaz─â, bacteria se multiplic─â ╚Öi produce dou─â toxine: tetanospazmina ╚Öi tetanolizina. Acestea sunt pe locul 2 pe lista substan╚Ťelor toxice dup─â toxina botulinic─â.

Infec╚Ťia se manifest─â la c├óteva zile/s─âpt─âm├óni de la contaminare ╚Öi are o perioad─â de incuba╚Ťie de 7-10 zile prin spasme musculare.┬áAcestea apar ini╚Ťial la nivelul fe╚Ťei, g├ótului, pe torace ╚Öi spate. Astfel, apar dificult─â╚Ťi de degluti╚Ťie, dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie ╚Öi tulbur─âri severe ale sistemului nervos. Alte simptome precum febra ╚Öi frisonul, tahicardia, fracturile osoase pot fi ├«nt├ólnite. De asemenea, decesul survine ├«n 40-50% dintre cazuri prin contrac╚Ťia mu╚Öchilor respiratori ╚Öi incapacitatea organismului de a se alimenta cu┬áoxigen.

Toate acestea pot fi prevenite prin┬ávaccinare.┬áAcesta este inclus ├«n schema na╚Ťional─â de vaccinare, ├«ns─â ofer─â protec╚Ťie limitat─â. De aceea, este recomandat ca atunci c├ónd te r─âne╚Öti prin ├«n╚Ťep─âtur─â cu un obiect ruginit (╚Öi nu numai), t─âietur─â ╚Öi┬á mu╚Öc─âtur─â, fie ele ╚Öi superficiale, s─â te prezin╚Ťi de urgen╚Ť─â la medic pentru a primi vaccinul antitetanos.┬áValabilitatea vaccinului este 10 ani, de aceea ar trebui repetat la fiecare decad─â.

Vaccinul anti-COVID19 și o lume fără vaccinuri

Nu a╚Ö vrea s─â tr─âiesc ├«ntr-o lume f─âr─â vaccinuri. Cred c─â este o lume mult mai trist─â ╚Öi cu ╚Öi mai mult─â suferin╚Ť─â. Frica ne ├«ndeamn─â de multe ori s─â credem teorii care nu sunt adev─ârate. Nu este nimic de condamnat. Eu te ├«ndemn la informare corect─â, jurnalistic─â – din cel pu╚Ťin 3 surse diferite.

Probabil c─â dac─â e╚Öti aici, ├«nseamn─â c─â e╚Öti de acord cu mine. De un an tr─âim o pandemie. Nimeni nu este preg─âtit pentru a╚Öa ceva, ├«ns─â suntem nevoi╚Ťi s─â ne adapt─âm. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ne ofer─â o posibil─â solu╚Ťie – vaccinarea. Cu siguran╚Ť─â numai timpul va decide dac─â este unica solu╚Ťie ╚Öi cea mai bun─â a╚Öa cum a f─âcut-o cu bolile de mai sus. ├Änchei cu o serie de fotografii despre cum func╚Ťioneaz─â fiecare vaccin anti-COVID19 ├«n parte.

Pe site-ul vaccin.live po╚Ťi vedea fiecare centru de vaccinare ╚Öi ce vaccinuri administreaz─â. ╚śi o veste proasp─ât─â de ieri, la Timi╚Öoara se deschide primul centru de vaccinare 24/7. Mediafax a scris mai multe┬áaici pe acest subiect. Nu avem nevoie s─â ╚Ötim cum este s─â tr─âim ├«ntr-o lume f─âr─â vaccinuri. Pe cuv├ónt!

S─â ne recitim cu bine! ­čî║

Surse de informare: Public Health Works, CDC, INSPR, La Pipette Labs