💉 Lumea fără vaccinuri și încă ceva despre anti-COVID19

Am găsit un articol pe un site internaționale care vorbește despre o lume fără vaccinuri. În contextul actual, mi s-a părut relevant să scriu despre acest subiect. Lumea nu își dă seama cât de important a fost acest pas în dezvoltarea omenirii pe care o știm. Să poți să călătorești fără grijă, să știi că puiul tău este protejat și va crește sănătos. Impactul acestora trece în zilele noastre aproape neobservat.

Așa că, îți propun să ne uităm peste câteva exemple.

Variola, prima boală virală eradicată de om prin vaccinare

Pandemia de variolă (1870 – 1874) a avut o rată de mortalitate de 30%, iar supraviețuitorii au rămas cu cicatrici inestetice pentru tot restul vieții. Clinic, variola se manifesta prin rash sistemic și febră după o perioadă de 10-14 zile de incubație. Apoi, în 1-2 zile producea o reacție cu distribuție centrifugă cu dispunere pe mucoasa bucală, față și extremități. Leziunile făceau crustă care cădea peste 14 zile.

Conform unibuc.ro, pandemiile de variolă au produs de-a lungul timpului aproximativ 300 milioane de victime. Poxvirus, agentul infecțios, a fost eradicat în 1980, iar primul vaccin a fost conceput din leziunile pustulare ale ugerului vacii.

Omul este singurul rezervor al acestui virus, iar transmiterea este pe cale aeriană, prin salivă și mai puțin prin atingerea lenjeriei contaminate.

Haemophilus influenzae tip B (Hib), o cauză a meningitelor bacteriene în cazul copiilor sub 5 ani

Hib este o bacterie care poate să producă diverse patologii. Cele mai grave sunt în cazul copiilor sub 5 ani, însă pot afecta și adulții sistemul imunitar prăbușit. De la patologii minore, precum otite infecțioase sau bronșite, Hib poate da bacteriemie (bacterii în sânge), pneumonii severe, epiglotite amenințătoare de viață, infecții ale articulațiilor, osoase, endocardite și deces.

În schema de vaccinare obligatorie pentru cei mici, Hib este cuprins în vaccinul hexavalent (împotriva difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive, poliomielitei, Hib și a hepatitei virale) care se administrează la 2, 4 și 11 luni.

Înainte de vaccinare anti-Hib în lume 200.000 de copii se infectau anual, iar 1 din 5 dezvolta meningită bacteriană și rămânea cu leziuni cerebrale permanente.

Conform OMS, în 2019 în România 88% dintre copii de sub 1 an au fost vaccinați anti-Hib, un procent în scădere vs 2014, când 90% dintre copii erau vaccinați. Detalii aici.

Poliomielita, virusul ”mutilant” al copilăriei care nu are tratament

O altă boală virală, care în anii 1980, conform Our World in Data, mutila 875 de români. Foarte contagioasă, transmisă prin contact interuman cu materii fecale contaminate și igienă precară, fără apă potabilă.

Se manifestă prin febră, fatigabilitate, cefalee, grețuri, dureri gastrice. Polio poate determina paralizie permanentă și nu există tratament. Singura metodă eficientă de protecție este vaccinarea.

În lume, sunt foarte rare cazurile de poliomielită astăzi și se poate vorbi despre eradicare completă. În România, schema de vaccinare a bebelușilor include vaccinul împotriva acestei maladii.

Tetanosul, bacteria care provoacă moarte prin paralizia mușchilor respiratori

Bacteria Clostridium tetani (bacil anaerob, gram-pozitiv, sporulat, sensibil la căldură și oxigen)se regăsește în sol și în praful stradal în toate ariile geografice. Aceasta ajunge în organism prin soluții de continuitate (răni provocate prin traumatisme, înțepături, mușcături), sporii acesteia germinează, bacteria se multiplică și produce două toxine: tetanospazmina și tetanolizina. Acestea sunt pe locul 2 pe lista substanțelor toxice după toxina botulinică.

Infecția se manifestă la câteva zile/săptămâni de la contaminare și are o perioadă de incubație de 7-10 zile prin spasme musculare. Acestea apar inițial la nivelul feței, gâtului, pe torace și spate. Astfel, apar dificultăți de deglutiție, dificultăți de respirație și tulburări severe ale sistemului nervos. Alte simptome precum febra și frisonul, tahicardia, fracturile osoase pot fi întâlnite. De asemenea, decesul survine în 40-50% dintre cazuri prin contracția mușchilor respiratori și incapacitatea organismului de a se alimenta cu oxigen.

Toate acestea pot fi prevenite prin vaccinare. Acesta este inclus în schema națională de vaccinare, însă oferă protecție limitată. De aceea, este recomandat ca atunci când te rănești prin înțepătură cu un obiect ruginit (și nu numai), tăietură și  mușcătură, fie ele și superficiale, să te prezinți de urgență la medic pentru a primi vaccinul antitetanos. Valabilitatea vaccinului este 10 ani, de aceea ar trebui repetat la fiecare decadă.

Vaccinul anti-COVID19 și o lume fără vaccinuri

Nu aș vrea să trăiesc într-o lume fără vaccinuri. Cred că este o lume mult mai tristă și cu și mai multă suferință. Frica ne îndeamnă de multe ori să credem teorii care nu sunt adevărate. Nu este nimic de condamnat. Eu te îndemn la informare corectă, jurnalistică – din cel puțin 3 surse diferite.

Probabil că dacă ești aici, înseamnă că ești de acord cu mine. De un an trăim o pandemie. Nimeni nu este pregătit pentru așa ceva, însă suntem nevoiți să ne adaptăm. Oamenii de știință ne oferă o posibilă soluție – vaccinarea. Cu siguranță numai timpul va decide dacă este unica soluție și cea mai bună așa cum a făcut-o cu bolile de mai sus. Închei cu o serie de fotografii despre cum funcționează fiecare vaccin anti-COVID19 în parte.

Pe site-ul vaccin.live poți vedea fiecare centru de vaccinare și ce vaccinuri administrează. Și o veste proaspătă de ieri, la Timișoara se deschide primul centru de vaccinare 24/7. Mediafax a scris mai multe aici pe acest subiect. Nu avem nevoie să știm cum este să trăim într-o lume fără vaccinuri. Pe cuvânt!

Să ne recitim cu bine! 🌺

Surse de informare: Public Health Works, CDC, INSPR, La Pipette Labs