Episodul major de depresie, ce este și cum se manifestă

Se întâmplă că noi, în România, privim sănătatea mintală ca ceva abstract. Dacă spui că mergi la psiholog, riști să fii catalogat drept nebun. Problema este că în lipsa sănătății psihicului, apar tot felul de manifestări ciudate. Printre cele mai grave se află lipsa funcționalității unui individ. Voi scrie în continuare despre ce înseamnă un episod depresiv major.

Depresia afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel mondial.

Poți să trăiești cu ea și nici măcar să nu fii conștient că este acolo. Te învăluie într-o negură de gânduri care te scoate de pe axa funcționalității. Există diferite grade ale depresiei. Poți citi mai multe aici.

Episodul depresiv major este o serioasă problemă psihică. Cu o incidentă de 12% în populația masculină și 20% în cea feminină, acesta reprezintă unul dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii apelează la serviciile de specialitate.

Cu toate că toți ne-am simțit la un moment dat triști, melancolici, situație în care probabil am spus sunt depresiv, depresia este o afectare neurochimica persistentă. Cele 9 criterii conform DSM V (2013) care definesc un episod depresiv major sunt bine stabilite.

Primul simptom al unui episod de depresie majoră este reprezentat de o perioadă de minim 2 saptamâni în care persoană afectată îşi pierde interesul sau plăcerea în privinţa oricărei activităţi.

Individul trebuie de asemenea să aibă încă minim alte patru simptome adiţionale dintre următoarele:

 • fluctuaţii ale poftei de mâncare sau ale greutăţii
 • insomnie sau hipersomnie
 • modificări psihomotorii
 • agitație
 • încetinire
 • energie scăzută,
 • senzaţia lipsei de valoare sau de sentimentul de vinovăţie,
 • dificultăţi de gândire, de concentrare sau de luare a deciziilor,
 • gânduri repetate de moarte sau planuri sau tentative de sinucidere.

Simptomele trebuie să persiste pe parcursul zilei, aproape zilnic, cel puţîn 2 săptămâni consecutive pentru a fi încadrat într-un episod de depresie majoră. Acesta este acompaniat de incapacitatea semnificativă de adaptare socială, profesională sau din alte domenii importante.

De asemenea, acestea se identifică cu următoarele:

 1. Simptomele cauzează o detresă sau o deteriorare semnificativă clinic, în domeniul social, profesional ori în alte domenii importante de funcţionare;
 2. Simptomele nu se datorează efectelor fiziologice directe ale unei substanţe (de ex., un abuz de drog, un medicament) ori ale unei condiţii generale medicale (de exemplu hipotiroidism);
 3. Simptomele nu sunt mai bine explicate de alte afecțiuni psihiatrice;
 4. Simptomele nu sunt explicate mai bine de doliu, adică, după pierderea unei fiinţe iubite, simptomele persistă mai mult de 2 luni ori sunt caracterizate printr-o deteriorare funcţională semnificativă, preocupare morbidă de inutilitate, ideaţie suicidară, simptome psihotice sau lentoare psihomotorie;

Episodul depresiv major poate să apară în mai multe tulburări cum ar fi în tulburare depresivă majoră,în tulburările bipolare sau în tulburarea schizoafectivă de tip depresiv asociat cu simptomele schizofreniei. Intrăm deja în sfera psihiatriei și nu vreau să detaliez mai mult acum.

despresie, episod major depresie

Cauzele care declanșează episodul de depresie nu sunt foarte bine cunoscute.

Probabil este o combinație de factori:

 • factori genetici – cei care au rude cu depresie au un risc de 3 ori mai mare de a dezvoltă această afecțiune
 • factori biologici
 • factori de mediu
 • factori psihologici

În ceea ce privește factorii biologici, depresia se poate traduce ca fiind o scădere la nivelul creierului a următorilor neurotransmițători: serotonină, noradrenalină, dopamină. Scăderea noradrenalinei determină anxietate și tulburări ale atenției, scăderea serotoninei duce la apariția obsesiilor și a compulsiilor, iar scăderea dopaminei duce la o scădere a motivației și plăcerii.

Modularea concentrației acestor neurotransmițători ameliorează simptomatologia. Există studii care arată că serotonina este principalul neurotransmițător implicat, fiind capabilă să regleze concentrație celorlalți doi. Poți citi mai multe despre serotonină aici.

Factorii de mediu sunt și ei importanți. Evenimentele traumatice majore pot precipita apariția episodului depresiv major. De exemplu, moarte unei persoane apropiate, abuzul fizic sau cel sexual.

Cazuri particulare pot apărea imediat după naștere, caz în care sunt incriminați factorii hormonali. Se pare că la apariția acestui tip contribuie și modificarea stilului de viață, afectați fiind și bărbații, nu doar femeile.

Tratamentul depresiei este unul complex. De foarte multe ori o singură abordare nu este suficientă. Începând de la tratamentul non-farmacologic cum ar fi activitatea fizică, dieta, psihoterapia și până la tratamentul medicamentos prescris de psihiatru.

Dacă ești în căutarea unui psiholog blând și priceput, îți recomand un consult la Psih. Andreea Coicici-Ardelean. Toate răspunsurile la întrebările tale sunt în mintea ta. Ai nevoie doar să înveți să le accesezi.  Fă-ți o programare aici.

Activitatea fizică crește concentrația neurotransmițătorilor și eliberează endorfine și endocanabinoizi. Aceste substanțe oferă senzație de calm și de bine, liniștesc psihicul și oferă un răgaz corpului.

Sper să fie util și să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.