”Am anemie feriprivă…”. Ce urmează și cum pot să o previn?

Undeva prin toamna anului trecut, am vorbit cu o pacientă pe secția de hematologie care se internase în urma unor simptome pe care le dusese mult în spate și care, aparent, nu își aveau o cauză anume. Femeia avea în jur de 35 de ani, părea o doamnă activă, dar acuza oboseală excesivă, amețeală, dureri de cap recurente, lipsa poftei de mâncare și căderea excesivă a părului.

A ignorat mai bine de un an aceste simptome și a încercat să evite pe cât posibil să ajungă la medic. Cu toate acestea, în acea zi de luni, ajunsă la birou, i s-a făcut rău. Nu a mai putut să respire corect, simțea că inima îi bate foarte tare, avea mâinile și picioarele reci ca gheața.

Colegii s-au speriat și au chemat ambulanța. În secția de primiri urgențe i s-a făcut bateria uzuală de analize care a decelat modificări la nivel eritorictar. Eritrocitele sunt globulele roșii ale sângelui și fac parte din elementele figurate ale sângelui, alături de leucocite și trombocite

Acestea sunt responsabile de transportul oxigenului în țesuturi și transportul dioxidului de carbon spre plămâni pentru eliminarea acestuia din organism. Practic, acestea au în interiorul lor pigmentul hemoglobina.

De ce este important fierul în organismul uman și cum să previi anemia feriprivă

În sângele uman, hemoglobina are conformație tetramerică. Partea proteică, globina, și componenta colorată, hemul, sunt responsabile de legarea și transportul oxigenului și al dioxidului de carbon. Molecula de hemoglobină are în componența sa obligatoriul un atom de fier care este cuplat cu un inel porfirinic. Pe ansamblu, această moleculă este formată din patru subunități proteice asociate unui grup hemic.

99.8% din oxigen se leagă de hemoglobină și doar 1.5% se dizolvă în plasmă. Un defect la nivelul hemoglobinei duce automat la scăderea eficienței transportului de oxigen cu efecte asupra întregului organism. Vă invit să răsfoiți această prezentare pentru detalii referitoare la transportul oxigenului în sânge.

Să revenim la doamna noastră. În urma examenului clinic și paraclinic, dânsa a fost diagnosticată cu anemie feriprivă.

Cauzele care duc la anemie feriprivă sunt multiple. Începând de la ulcer gastric și duodenal, endometrioză, infecții repetate de tract urinar și până la obezitate și răni severe care produc hemoragie masivă, toate ascund același lucru – un număr scăzut de eritrocite și implicit scăderea concentrației de hemoglobină.

Privind în ansamblu, se poate afirma că numărul scăzut de eritrocite se pot datora pierderii de sânge sau a unui defect de absorbție al fierului. Așa cum am spus mai sus, fierul este o componentă esențială în molecula de hemoglobină. 

Cum să previi anemia feriprivă și carența de fier

Dieta bogată în fier și evitarea anumitor alimente care impiedică absorbția lui sunt cea mai eficientă cale de a preveni anemia feriprivă. Medicii recomandă evitarea sau limitarea consumului de ceai, cafea, lapte și cereale integrale pentru că acestea, prin componența lor – acidul fitic în special, scad absorbția de fier.

Este indicat consumul de fasole, ouă, carne roșie, somon, fructe de mare, dovleac și semințe de dovlea, tofu și legume verzi. Acestea sunt bogate în fier, iar dacă se adaugă alimentele bogate în vitamina C, precum citricele, conopida, broccoli, fructe de pădure, pătrunje, roșii, cantitatea de fier absorbită este și mai mare.

Cu toate acestea…

Este foarte important să înțelegi că extremele nu sunt bune. Nu vreau să cazi în capcana lui mănânc numai aceste alimente pentru că sunt bogate în fier și vitamina C. O dietă echilibrată înseamnă câte puțin din fiecare și totul cu măsură.

Se pot administra și suplimente cu fier, însă numai la recomandarea medicului hematolog și numai dacă nu sesizezi efecte adverse. Printre cele mai neplăcute pot fi diareea, constipația, gustul metalic și durerile de stomac.

Pacientei de mai sus i s-a făcut în urgență o transfuzie de sânge pentru că aveam hemoglobina sub 7 mg/dl, după care i s-au făcut investigații suplimentare pentru găsirea cauzei. S-a constat că pacienta avea menstruații abundente și prelungite, fapt care a condus în timp la anemie feriprivă.

Concluzia acestei povești este că orice modificare o sesisezi la corpul tău, inclusiv starea de oboseală excesivă , slăbiciunea, chiar paloarea, sunt indicii pe care corpul ți le transmite că are nevoie de ajutor.

Nu aștepta până cazi din picioare, ci ia măsuri din timp. Analizele făcute anual sunt un semn de grijă pe care ți-l porți ție. Iar dacă cauți un medic hematolog, recomandarea mea este As. Univ. Dr. Maria Iordache, Medic Primar Hematologie.

Să fie cu folos acest articol și să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.