De ce este importantă și ce înseamnă calitatea unui laborator?

De câteva luni lucrez ca reprezentant medical la Clinicile Medici’s. Treaba mea este să promovez laboratorul de analize. Îmi place ce fac. De când lucrez aici învăț management medical și cum ar trebui să arate serviciile medicale de calitate.

Am învățat că în capul listei priorităților unui laborator stă în primul rând calitatea și grija față de pacient. Este foarte important pentru pacient să aibă încredere că analize sale sunt prelucrate corect, la cele mai înalte standarde.

Zilele trecute am stat de vorbă cu Dr. Mirela Dragomir, Medic Primar Medicină de Laborator, și am întrebat-o ce înseamnă mai exact standardul de calitate.

Cred că este important să înțelegem aceste lucrui – vorbesc la plural pentru că nici eu nu am înețeles cum funționează concret aceste lucruri.

În primul rând, ne referim la standardul de calitate ISO 15189:2013. Pentru pacient, acest standard poate fi destul de greu de înțeles, așa că voi încerca să simplific cât de mult pot. Acesta asigură calitatea în laborator pentru toate cerințele tehnice și de management. De asemenea, acesta se referă și la eliberarea unor rezultate valide către pacient.

Am încercat să înțeleg mai bine, așa că am pus întrebări suplimentare. Ce ar trebui, mai exact, să înțeleagă pacienții referitor la aceste standarde?

”Pacienții trebuie să înțeleagă că acest standard implică rigori foarte severe, dar avându-l, laboratorul poate garanta acuratețea rezultatelor. Spre exemplu, în fiecare zi înainte să începem prelucrarea probelor facem ceea ce se numește control intern.

Acesta presupune calibrarea aparatelor și verificarea parametrilor pentru a ne asigura că rezultatele sunt cât mai corecte. Înregistrarea și păstrarea acestor rezultate este foarte importantă pentru următoarea certificare.”

Ce înseamnă practic acest proces de ceritificare?

Ei bine, înseamnă o comisie care vine și verifică bunul mers al laboratorului. Se uită peste fiecare control intern, momentul în care a fost făcut. Dacă o singură dată ai greșit, se consideră că există o neconformitate majoră.

Așadar, este foarte important să fim atenți și să lucrăm disciplinat. Comisa este foarte atentă și riguroasă tocmai pentru că ne dorim să ne punem în slujba pacientului și să îi oferim rezultate reale.

RENAR înseamnă Asociația de Acreditare din România, organismul național de acreditare și este o organizație nonguvernamentală. Practic, acest organism se ocupă de supravegherea legalității activității tuturor centrelor acreditate și se asigură că acestea sunt în conformitate cu reglementările aplicabile în vigoare. Puteți citi mai multe aici.

Poate pare complicat, dar este important de înțeles cum funcționează lucurile chiar și într-un laborator. Fiind informați corect, putem alege și acționa în beneficiu nostru.

Sper că v-a fost util acest articol și să nu uitați că prevenția este mama tratamentului. Iar aceasta include și analize de sânge făcute de rutină cel puțin o dată pe an.

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.