Eleganța ariciului – Muriel Barbery ”Eternitatea ne scapă”

Această recenzie este scrisă de Miruna, elevă în clasa a XII-a. Enjoy 🙂

Eleganța ariciului. Prin stilul său avangardist, contemporan și bine ancorat în actualitate, Muriel Barbery ne ajută, chiar de la lectura primelor rânduri, să ne transpunem într-un imobil din Paris. 

Spațiul restrâns în care se desfășoară acțiunea concentrează în limitele acestuia un univers vast. Acesta reunește mai multe lumi paralele sau chiar contradictorii în ceea ce privește statutul social și valorile umane.

Romanul se deschide cu perspectiva doamnei Michel, „o portăreasă seminătângă”, „plină de țepi” pe dinafară, care încearcă să-și asume rolul în simplitatea lui, fără a le permite celorlalți sa vadă în ea mai mult decat femeia bătrână și ursuză de 54 de ani. 

…Doamna Michel are eleganta ariciului: pe dinafară e plină de țepi, o adevărată fortăreață, dar am senzația că pe dinăuntru este la fel de rafinată ca și aricii…

ELEGANȚA ARICIULUI, PAGINA 255

Pe cu totul alte coordonate se situează Paloma, fiica extrem de inteligentă a unei familii bogate, a cărei perspectiva își face loc pe nesimțite în firul narativ, alternând ulterior cu cea a portăresei.

Zi de zi, ne parcurgem viața cum se parcurge un culoar.

eleganța ariciului, pag. 256

E ușor să te oprești aici, la lumea personajelor reprezentată prin contrastul dintre clasele sociale, însă aceasta se suprapune cu lumea reală, cea a autoarei.

Esența personalității sale se integrează pe alocuri în opera sa. Aceasta le-a transferat personajelor dragostea pentru filosofie, iar atașamentul său pentru Japonia. Esența ţării în care a locuit timp de doi ani prinde contur sub forma unui personaj: Kakuro Ozu.

Pentru mine, această carte nu este o poveste și trebuie citită ca atare. Consider că accentul nu cade asupra narațiunii. Esența cărții, așa cum am perceput-o, este reprezentată de idei, cu precădere filosofice, expuse cititorului prin întâmplări cotidiene, aparent banale, ușor de înțeles pentru oricine. Invitația la meditație nu trece însă neobservată.

Numeroasele referințe la filosofi precum Kant trasează parcă o cale către viitoarele lecturi, care ar putea constitui un posibil răspuns la întrebările și concepte evocate.

Fiindcă Arta este viață, dar pe un alt ritm.

Eleganța ariciului, pagina 167

Judecând după titlu, mă așteptam la cu totul altceva în ceea ce privește acțiunea. Ceea ce te poate cuceri, însă, cu adevărat la aceasta carte este arta detaliilor și a descrierilor. Esența e profundă, chiar dacă ambalajul nu este neapărat atragator. Deoarece narațiunea în sine este construită pe același tipar ca doamna Michel,cititorul are ocazia sa descopere împreună cu Paloma un întotdeauna în niciodată.

De fapt, cum se petrece viața? Ne străduim vitejește, zi după zi, să jucăm rolul nostru în această comedie-fantomă…

eleganța ariciului, pag. 137

Această carte a apărut în 2016, iar ediția în limba română este publicată la editura Nemira, în colecția Babel. Are 365 de pagini și este o lectură potrivită pentru un weekend de toamnă. 🙂

Să ne recitim cu bine!