Despre gripă și vaccinul antigripal pe înțelesul tuturor
Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Este una din cele mai comune boli infecțioase. Am scris o poveste despre gripă tocmai pentru că este o boală pe care o putem preveni. Puteți citi povestea aici. Suntem în plin sezon de gripă și, adevărul este că nici vremea de afară nu e de prea mult ajutor.
Vreau să iau un ton serios și să las aici cele mai importante lucruri de știut. Există trei tipuri de virusuri influenza (căci așa se numesc), care pot afecta oamenii: tipul A, tipul B, tipul C.
Tipul A este cel mai frecvent incriminat și provoacă și cele mai grave infecții. Aceasta este transmisă pe cale respiratorie, interesand de obicei tractul respirator superior. Aceste virusuri pot supraviețui în mediul extern câteva ore. În acest mod pot ajunge pe mâini, iar prin intermediul lor pot pătrunde în organism prin ochi, nas, gură.
Perioada de incubație este de 2-5 zile, iar boală debutează, de obicei, brusc și se manifestă clinic prin:
- simptome respiratorii(tușe uscată, rinoree),
- febră,
- cefalee(dureri de cap),
- dureri musculare,
- astenie marcată.
După aproximativ o săptămâna, febra scade, tusea devine productivă, iar evoluția este autolimitata cu vindecare lentă. Cu toate acestea, tusea putând persistă până la 2 săptămâni.
Persoană afectată poate fi contagioasă cu o zi anterior debutului simptomatologiei, iar acesta stare se menține până la 2 săptămâni după debut.
Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, dar există grupe populationale cu risc pentru infecția gripală: sugarii sub 6 luni, femeile gravide, bătrânii peste 65 ani, persoanele cu afecțiuni cronice, persoanele imunocompromise.
În aceste cazuri pot apărea complicații care se caracterizează printr-o mortalitate ridicată:
- Pneumonie (gripală sau suprainfectată bacterian)
- Sinuzită
- Bronșiolită (copii sub 2 ani)
- Otita (cei mai afectați sunt copii)
- Inflamația inimii (miocardită)
- Inflamația creierului (encefalită)
- Insuficientă multiplă de organ
Tratamentul gripei este de regulă simptomatic, în cele mai multe cazuri rezoluția apărând în prima săptămâna. Nu detaliez partea de tratament pentru că e treaba medicului specialist. Poți discuta cu dr. Lorelei Georgescu, Medic specialist medicină generală și medicina familiei. Fă-ți o programare aici.
După cum am mai spus-o, cel mai bun tratament este prevenția, iar acest lucru se aplică și în caz de gripă.
Cel mai eficent mod de a preveni acesta boală este vaccinarea. Pe piață din România există vaccinuri gripale tetravalențe și trivalente, cu administrare intramusculară și care conțîn virus inactivat (omorât). Aceste vaccinuri conțîn 3 respectiv 4 tulpini prezise a domină în sezonul care urmează. Aceste previziuni se fac în funcție de tulpinile circulante în sezonul precedent și tulpinile care circulă în alte zone ale globului.
Virusurile gripale conțîn în interiolul lor un material genetic numit ARN. Acest tipuri de virusuri au o rată foarte crescută a mutaliilor(adică își schimbă formă), în timpul înmulțirii lor. Din acestă cauza vaccinarea antigripală se face anual.
Un alt lucru foarte important care rezultă din acesta informație este următorul: cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare într-o populație, că atât cei nevaccinati vor fi mai bine protejați, inclusiv cei cu risc.
Dacă populația este slab vaccinată, numărul de înbolnaviri va fi unul mare, iar mutațiile apărute la fiecare înmulțire a virusurilor va fi pe măsură. În acest fel și o persoană vaccinată se va putea îmbolnăvi, putând intră în contact cu noi tulpini mutante. Cred că este important că aceste informații să ajungă la cât mai multă lume. Totuși, nu ar trebui să uităm de pandemia de gripă spaniolă din 1918-1920, care a omorât între 3% și 5% din populația globului.
De asemenea, gripa nu are nevoie de antibiotic.
Am scris despre antibiotice și efectul lor asupra microbiomului intestinal aici, așa că nu voi detalia. Am ținut doar să menționez că gripa este determinată de un virus, iar antibioticele omoară bacteriile. Așa că, utilizarea lor fără prescripție, abuzivă face mai mult rău decât bine.
Poți discuta mai multe despre acest subiect cu DR. ANNE MARIE BOBILCA, MEDIC SPECIALIST MEDICINĂ GENERALĂ ȘI MEDICINA FAMILIEI. Fă-ți o programare aici.
Recomandarea este să evitați pe cât posibil locruile aglomerate, dieta echilibrată și o igienă a mâinilor cât mai bună. Să fie de folos și să ne recitim cu bine! 🙂
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.