De ce este rezistența la antibiotice o adevărată problemă

Dacă vrei să știi părerea mea, îți voi spune că nu cred că există microb bun și microb rău. Cred doar că există bacteria nepotrivită în locul nepotrivit și la un moment inoportun. Nu vreau să intru în cursul de microbiologie. Mi se pare important să înțelegi de ce rezistența la antibiotice este o problemă și cum o putem preveni.

Antibioticul este un medicament gândit pentru a ataca bacteriile și a le distruge. Ceea ce a scăpat umanitatea din vedere când a creat acest medicament este faptul că noi, oamenii, ființe vii, luptăm împotriva altor ființe vii. Cum și noi suntem orientați spre supraviețuire, la fel și toate ființele vii își doresc genetic să supraviețuiască. 

Să zicem că tocmai ți-ai schimbat locul de muncă. Ai colegi noi, un șef cu care nu prea te înțelegi, însă salariul și biroul sunt perfecte pentru tine. Șeful nu prea te place și încearcă să îți facă zilele amare. Fie îți dai demisia și renunți, fie te adaptezi și încerci să ajungi pe aceeași lungime de undă cu șeful tău. Exact pe același sistem, bacteriile au ajuns să coabiteze cu noi. 

Să nu îți faci iluzii că ai microbi doar pe mâini după ce te-ai dat jos din tramvai. Cele mai noi studii spun că pentru fiecare celulă din corp există o bacterie. Uite aici un studiu elocvent.

Certitudinea este că trăim în simbioză cu bacterile.

Există momente când bacteria invadează un loc nepotrivit și atunci încearcă să își creeze un mediu propice de viață. În acest fel afectează organismul uman sau animal și rezultă ceea ce numim o infecție.

La începutul secolului trecut au fost descoperite primele substanțe care omoară anumite bacterii. Practic aceste substanțe au fost produse de alte bacterii sau de fungi care, prin concurență, omorau sau opreau multiplicarea altor bacterii. De aici a pornit o întreagă ramură farmaceutică și a început sintetizarea antibioticelor.

Există multe tipuri, însă principalele clase sunt antibioticele bactericide (elimină bacteria), bacteriostatice (oprește multiplicarea) și bacteriolitice (distrug peretele celular al bacteriei și conduc la moartea acesteia). 

Problema la ora acutală este faptul că omenirea a făcut și face în continuare abuz de aceste substanțe.

Luăm antibiotic pentru orice răceală (care apropo, în majoritatea cazurilor este provocată de un virus), facem prevenție excesivă cu antibiotice și nu avem nici o problemă să avem stocuri acasă și să luăm după ureche.

De ce? Probabil din cauza fricii de a nu fi bolnavi. Pe frontul celălalt, al bacteriilor, de-a lungul celor peste 100 de ani de când omul a început să manipuleze antibioticele, lumea bacteriilor a luat atitudine. Ne întoarcem la ce am spus la începutul acestui articol. La fel ca oamenii, și bacteriile vor să supraviețuiască. Așa că, fără să ne dăm seama, acestea au început să își modifice răspunsul la substanțele cu care noi, oamenii, vrem să le eliminăm. 

Conform unor studii internaționale finanțate de Banca Mondială, în următorii 30 de ani infecțiile cu bacterii rezistente la mai multe antibiotice, putea deveni principala cauza de deces cu aproximativ 10 milioane de victime anual.  Consumul mondial (2000-2015) a crescut cu 65%. România ocupă locul 6 în lume la consumul de antibiotice la 1000 locuitori. Super bacteria „cap de lista” rezistență la antibiotice în România este Stafilococul auriu, să nu mai vorbim de cele intraspitalicești (vezi tragedia Colectiv).

Dr. Anne Marie Bobilca, Medic specialist medicină generală și medicina familiei

Pe scurt, microbii au învățat să ignore antibioticul.

Această rezistență la antibiotic a apărut practic natural. Afectează pe oricine indiferent de vârstă, sex, rasă. Acest lucru împinge lumea modernă la spitalizare prelungită, costuri crescute de tratament și o rată în creștere am mortalității. 

Clostridium Difficile Toxin B // sursă foto

Bacteria în sine devine în mod natural rezistență la antibiotice.

Boli precum pneumonia, tuberculoza, infecțiile bacteriene alimentare, infecțiile tractului urinar devin din ce în ce mai greu de tratat, uneori spre imposibil. Există deja super bacterii care sunt rezistente la toate antibioticele pe care omul le-a inventat până la ora actuală. CDC cântă încă din 2013 despre pericolele care ne așteaptă. Puteți citi aici un articol despre acest subiect.

Ce putem face noi?

În primul rând, TREBUIE (deși urăsc acest cuvânt) să înțelegem odată pentru totdeauna că antibioticele nu sunt bomboane. Nu le putem administra oricând, oricum și pentru orice. Fiecare antibiotic are o anumită perioadă de administrare și un anumit ritm prescris de medicul curant. Tocmai de aceea, Organizația Mondială pentru Sănătate și nu numai, recomandă administrarea cu precauție și conform sfatului medical avizat. Nu trebuie să avem stocuri de antibiotice acasă și nici nu trebuie să le administrăm atunci când nu are nici un sens.

Apoi, există măsuri de prevenție (din nou revin la prevenție) pe care le putem respecta foarte ușor pentru a limita infecțiile și automat utilizarea cât mai rară a antibioticelor. Printre acestea se află spălarea mâinilor, prepararea igienică a mâncării, evitarea contactului cu persoanele bolnave, protecție sexuală cu prezervativ și respectarea calendarului de vaccinare mai ales la copiii. 

Este important că fiecare medic să cunoască și să respecte protocoalele și ghidurile de administrare și prescripție, calcularea corectă a dozei necesare (/kg c/vârstă), perioada de administrare corectă, anamneză minuțioasă (alergii la ATB, boli cronice, etc.). NU administrării în infecții virale și fungice sau în scop profilactic. La ora actuală 700.000 persoane mor anual în lume din cauza infecțiilor  cu bacterii, 25.000 numai în U.E. conform O.M.S.

DR. ANNE MARIE BOBILCA, MEDIC SPECIALIST MEDICINĂ GENERALĂ ȘI MEDICINA FAMILIEI

În loc de concluzie, sper că acest articol nu v-a speriat, ci că v-a dat de gândit. Îmi doresc să vă gândiți de două ori înainte să cereți antibiotice pentru o banală răceală și sper să puneți în aplicare măsurile de prevenție de mai sus. Natura a supraviețuit întotdeauna prin echilibru, iar acest principiu nu se va schimba în veci. Depinde de noi să înețelegem acest lucru și să ni-l însușim.

Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.