Internship de content writing pe blog – o altfel de idee

Mi-a spus cândva un om foarte drag, că vine un moment când e musai să dai mai departe ce ai învățat. M-am tot gândit cum aș putea face acest lucru mai ales în acest domeniu de blog și scris. Tot ce am învățat a fost mai mult meserie furată de la alții și dorința de a pune în marele internet conținut de calitate.

Eram la mare cu burta la soare și cugetam la aceste lucruri. Briza de Krk era perfectă, fetele erau îm apă și băieții noștri la bere. Și uite așa, sărind de la un gând la altul, mi-a venit o idee de care la început am râs.

Cum ar fi dacă aș porni un internship de content writing pe blog?

Au început să mi se învârtă tot felul de gânduri prin minte. Cel mai puternic a fost ”Dar cine te crezi tu să îi înveți pe alții cum să scrie?” Mi s-a părut că nu am competența necesară. Toate gândurile legate de acest proiect nu mi-au dat pace câteva zile. Am decis să discut cu omul meu de bază despre ideea mea. Mi-a adus aminte câte proiecte am făcut și câți oameni au avut încredere în scrisul meu. A fost suficient cât să îmi dea curaj. Zis și făcut.

Am pus pe hârtie un plan de acțiune, am făcut anunțul și m-am rugat lui Dumnezeu să se înscrie cineva. Voiam să fac acest mic proiect. Am cautat fete între 14 și 20 de ani din toată țara. Este exact perioada de vârstă în care mi-ar fi plăcut și mie să particip la un astfel de proiect.

În primele ore nu s-a întâmplat nimic. Cred că Facebook nu se apucase nici el de lucru. M-am culcat liniștită că mi-am făcut mendrele și dacă e să fie proiect, iacă-tă că ceva se va întâmpla. Și s-a întâmplat. Peste noapte se înscriseseră deja 10 fete, iar până a doua zi seara era deja 25. M-am panicat, recunosc.

Gândisem proiectul plecând de la premisa că vor fi puțini înscriși și că voi alege un singur intern.

Voiam să las anunțul o săptămână, dar m-am oprit după 4 zile pentru că se înscriseseră în jur de 70 de doritoare. Norocul meu a fost că mi-a dat prin minte să pun câteva întrebări unde candidații erau invitați să scrie câteva rânduri.

Aceasta a fost prima etapă. Am eliminat din start fetele care nu au scris corect gramatical și care nu erau coerente. Am rămas cu aproximativ 35 de candidați pe care i-am sunat și pe care i-am rugat să scrie o recenzie așa cum cred ei că trebuie scrisă. Voiam să văd cum gândesc și cum se exprimă. Provocarea suplimentară a fost să nu depășească 100 de cuvinte.

A doua etapă s-a lăsat din nou cu eliminări. Am scos din ecuație toate textele care depășeau 100 de cuvinte, dar și pe cele care aveau mai puțin de 50. La final au rămas 12 texte pe care le-am ales instinctiv. Deja eliminasem toate criteriile. M-am bazat pe intuiție și pe convorbirile telefonice avute cu fetele. Da, am notat discuția și vibe-ul ei după fiecare apel.

Și iată-mă în fața celei mai grele decizii de luat: pe cine să iau în acest internship?

Am citit și recitit cele 12 recenzii, am eliminat și am rămas cu 5 texte. Pur și simplu nu puteam să aleg, așa că am decis să iau pe toată lumea. Nu mai avea sens să triez, nu mai știam cum să o fac și a fost, aparent, cea mai simplă decizie. Adevărul este că e destul de complicat, dar cred că merită efortul.

Așa că iată-ne aici. Avem pe lista internilor (încă mi se pare ciudat cum sună):

  • Andreea Z., Brăila, studenă acum la Iași
  • Bianca S., Oradea, elevă clasa a X-a
  • Bianca P., Mangalia, elevă clasa a XI-a
  • Sabina I., Suceava, elevă clasa a X-a
  • Miruna C., Galați, elevă clasa a XII-a

Și nu știu cum să vă spun, însă fetele astea sunt super faine. Inteligente, curioase, cu drag de cărți, filme, seriale și piese de teatru. Sunt interesate de istorie, dezvoltare personală și scriu foarte frumos. Cea mai mare temere pe care o am este faptul că nu mă pot ridica la nivelul așteptărilor lor.

Cert este că în următoarele săptămâni, ziua de miercuri este dedicată muncii lor. Ele vor umple rubrica de Cultură cu articolele lor. Sper să vă placă și să le citiți cu drag 🙈

Până una alta, propun să ne recitim cu bine! 🙂