💉 Vaccin anti-COVID19: pro sau contra?

Luni, 04.01.2021, m-am vaccinat anti-COVID19. Am lăsat să treacă atâtea zile între vaccin și această relatare pentru că am vrut să fiu sigură că nu există efecte adverse. Vreau să povestesc cum a decurs totul, iar prin aceasta să te încurajez să nu îți fie teamă. Cred foarte mult în puterea exemplului. Îmi place că mulți colegi din generația mea au început să creeze conținut medical. Povestim despre acest lucru altă dată, acum înapoi la vaccin.

Înainte de revelion, m-am dus la spitalul unde am fost repartizată să mă interesez când și în ce condiții începem lucrul. Nu de alta, însă spitalul este suport COVID 19. Cu tot entuziasmul și curajul din lume, tot ai un nod în gât și stomacul începe puțin să ți se strângă. Simplul gând că aproape 2 milioane de oameni au murit în lume din cauza acestui COVID19 este în sine un imbold să faci bine și un stimul pentru anxietate.

În fine, aflu la spital că înainte de orice toți rezidenții noi vor fi testați PCR (iuhuu 🥳🥳) și se întocmesc liste pentru cine dorește să se vaccineze.

🤓 Ce am făcut înainte să iau această decizie?
  • M-am informat și am înțeles cum funcționează vaccinul;
  • Am citit despre producător și am încredere în procesul tehnologic;
  • Am încercat să vorbesc cu alte persoane care s-au vaccinat, dar sunt prima din cercul meu de prieteni;
  • Am făcut o listă pro și contra;
  • Mi-am luat inima în dinți și am decis că este un lucru bun.

Da, mă vaccinez.

Așa că, luni, data mai sus menționată, m-am vaccinat anti-COVID19. Dacă am avut emoții? Am avut – emoții, puțină îndoială. Oricât de științific și pragmatic ai fi, toate teoriile SF de care în mod normal râzi și pe care le demontezi îți curg prin minte atunci când te apropi de ora programării.

Ajung la centrul de vaccinare, mi se ia temperatura. Completez două formulare, dau buletinul. Intru într-o sală unde un medic îmi face o scurtă anamneză. Sunt întrebată dacă am avut boala, dacă sunt alergică ori mă știu cu boli cronice. Nu? Perfect, merg în camera de așteptare.

Ne adunăm 5 cadre medicale și mergem pe rând în sala unde vom primi vaccinul. Asistenta pregătește seringa, vine și televiziunea. Aștept pregătirile, mă uit la reporterul care se pregătește să intre live pe TVR1 în jurnalul de la ora 13:00.

Asistenta pregătește doza și se îndreaptă spre mine cu o seringă de un deget și un ac micuț. Cu toate acestea, îi spun că am emoții și că îmi este puțin frică. Nu are de ce, îmi spune doamna foarte drăguță. Scot la înaintare deltoidul stâng, înfige acul. Mă aștept să simt durere. Nu simt nimic, decât un mic disconfort. Nu îl pot numi durere.

☺️ Mă ridic ușurată de pe scaun și merg în camera post-vaccinare.

Acolo mă așteaptă un medic urgentist. Mă asigură că are totul pregătit în cazul în care fac vreo reacție alergică în urma vaccinului. Petrec vreo 25 de minute în camera respectivă. Nu se întâmplă nimic. Asist la câteva discuții între medici cu experiență. Sunt bine, mă cuprinde un sentiment de euforie.

vaccin_anticovid
Nu am încă 26 de ani împliniți. 😜

Primesc hârtie care atestă că m-am vaccinat. Îmi adun lucrurile, mă îmbrac și plec spre casă. Spre seara simt o ușoară durere la ridicarea brațului stâng. În rest, nimic. Mă bucur că am fost prima dintre colegii mei care au făcut vaccinul. Luni a fost prima zi de muncă, tot luni am făcut și vaccinul anti-COVID19.

Anul a început cu bine. Am ales să mă vaccinez pentru că vreau ca pandemia să ia sfârșit. Deși în acte sunt deja medic, mai am enorm de mult de învățat. Cu toate acestea, așa cum ziceam ai sus, cred în puterea exemplului.

💉 Am făcut vaccinul BNT162b2 de la BioNTech/Pfizer

Vaccinuri genetice: vaccinurile conțin fragmente de informație genetică de la patogenul țintă care odată ajunse în celulele de la locul administrării le permit acestora să producă singure proteine pentru a declanșa un răspuns imun. Din această categorie fac parte vaccinurile bazate pe ADN și ARN-mesager. De notat că acestea nu presupun modificarea informației genetice a persoanei vaccinate. Fragmentele genetice livrate în vaccin sunt degradate/eliminate la un interval de timp scurt după vaccinare.

Sursa informației aici

Acest vaccin anti-COVID19 pe care l-am făcut conține un acid nucleic care codează o proteină (ARN mesager). Aceasta îi spune celulei să declanșeze un răspuns imun când se va întâlni cu virusul. Această proteină nu interferă cu structura ADN-ului celular. Studiile clinice efectuate, precum și sursele oficiale, spun că vaccinul oferă protecție împotriva boli. Așadar, o persoană vaccinată complet – doză inițială și rapel după 21-28 de zile, este protejată împotriva agentului patogen. Chiar dacă virusul ajunge în căile nazale ale persoanei vaccinate, acesta nu va produce boala, intrând în acțiune anticorpii produși în urma vaccinării. Detalii aici și aici.

De ce sunt o parte din oameni contra acestui vaccin anti-COVID19?

Presupun că în adâncul sufletului lor sunt speriați. Și eu am fost. Problema majoră este că circulă foarte multe informații false care alimentează teama și creează confuzie. Este mai ușor să te încrezi într-o conspirație, decât în surse oficiale care de mule ori până acum te-au dezamăgit. Multe dintre aceste informații eronate ori adevăruri trunchiate vin de la persoane cu puține cunoștințe în domeniul medical.

Într-un fel e trist pentru că a te încrede în informații cu sursă obscură este ca și cum te-ai duce la măcelar să-ți scurteze o rochie. Sau la tâmplar să-ți faci o tunsoare. Ori la un brutar să construiască o casă. Fiecare ar avea o ideea, însă nu cred că își dorește nimeni să locuiască într-o pâine uriașă sau să aibă părul rașchetat ori rochia pătată de grăsime animală. Nu știu dacă sunt cele mai elocvente exemple, dar înțelegi ideea. Am pretenții de la tine, cititorule.

Vreau să deschid cutia pandorei și să te întreb – ești pro sau contra vaccin? Dacă ai avea acum șansa să-l faci, l-ai face? Accept orice părere cu argumente. Dialogul e sănătos.

Concluzia mea este că am făcut alegerea corectă. M-am informat, am înțeles și am mers cu încredere. Nu vreau să ne întoarcem la martie 2020 și nici nu vreau să pierd pe cineva drag. Până acum, am fost norocoasă. Deși cunosc persoane care au trecut sau trecut prin COVID19, toate au depășit boala cu bine. Așadar, tu ce vei face?

Să ne recitim cu bine! 🌺