😠 F*****G FAKE NEWS în vreme de COVID – 19!

DA, CU CAPS LOC ȘI O PUTEȚI INTERPRETA CU UN FEL DE STRIGĂT. Asta e o frustrare personală pe care pur și simplu nu pot să o mai țin în mine. Efectiv am simțit cum o iau razna de nervi.

Băi, voi ăștia toți care distribuiți știri neverificate sau din surse îndoielnice, neoficiale.

Gândiți-vă de două ori înaine de a o face. Nu de alta, dar în primul rând răspândirea știrilor false este infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Apoi, poate genera panică și anumite emoții de care nimeni nu are nevoie în perioada aceasta. Și nu în ultimul rând, care era regula de aur a jurnalismului? Cumva să verifici informația din 3 surse diferite și să puște? 😡

Circulă pe net o așa numită hotărâre care zice că nu mai ai voie să ieși din casă decât în anumite condiții. ESTE FAKE! și generează panică.

Răspunsul oficial al acelui document este:

PRECIZARE:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Grupul de Comunicare Strategică – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Trist este că un ziar online a preluat știrea fără ca măcar să o verifice. Nu am apucat să fac print screen, dar aici se vede foarte bine că PressAlert a publicat și apoi a șters informația:

Și Raed Arafat a luat atitudine:

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.
Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.
De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor.

 

O altă știre falsă care afecteză bucureștenii:

Las acest articol deschis și te invit dacă mai dai peste știri false să mi le trimiți (print screen-ul e cel mai safe) și să le punem aici.

În vreme de criză și haos nu e loc de știri false și dezinformare! Poate se vor sesiza și autoritățile competente să ia măsuri împotriva celor care stârnesc panică și răspândesc mizerii. Îmi poți trimite dovezile pe adresa de e-mail: teodora(@)mateoc(.ro) sau pe pagina de Facebook.

Să ne recitim cu bine!