📺 De ce merită să te uiți la The Good Doctor
The Good Doctor este cel mai recent serial pe care l-am devorat de pe Netflix. Prima impresie după primul sezon (am scris-o și într-un comentariu la o postare pe Facebook) este că acest serial este cel mai nerealist serial urmărit vreodată. Încă sunt de această părere. Însă cel mai probabil este mai mult despre o frustrare profesională.
Frustrarea profesională
Niciun medic de pe planeta asta nu știe și nu are dreptul să facă toate procedurile pe care medicii din serial le efectuează. Cumva e normal așa pentru că fiecare specialist trebuie să fie specialist pe bucățica lui, să existe colaborare și muncă în echipă.
Niciodată un chirurg nu va fi nevoit să facă singur o angiocoronarografie. Niciun chirurg generalist nu va opera simultan cord, creier și abdomen așa cum o fac medicii din acest serial. Și de aici cumva această frustrare profesională, că practic creează publicului general o falsă impresie despre medici.
Pun pariu că și alții din domeniul medical o au urmărind acest serial. Ba mai mult, pun rămășag pe câteva persoane în special care ar refuza de-a dreptul după primul episod să se uite la serial în continuare.
Din fericire, știm cu toții (sper) că serialele nu trebuie să reflecte în tocmai realitate. Că de aia ne uităm, să ne rupem puțin din cotidian.
Partea cea mai frumoasă din The Good Doctor
Trecând peste ce am scris mai sus, serialul m-a prins din 2 motive mari și grase.
Primul este actorul principal, Freddy Highmore, care face un rol de excepție. Mi se pare că joacă la perfecție rolul. Freddy este un actor englez care în viața reală are accentul tipic de British English. E super profi, a studiat mult personajul pe care îl joacă.
Dr. Shaun Murphy sau cel care nu dorește să fie cunoscut ca doctorul autist, ci ca doctorul cel bun
Așa cum aflăm din trailerul primului sezon, personajul principal este un tânăr medic cu autism și sindromul geniului care își dorește să devină chirurg. Susținut pentru a obține postul de rezident la un spital din Statele Unite de protectorul lui, Dr. Glassman, care este și președintele spitalului, Dr. Shaun Murphy primește o șansă de a-și împlini visul din copilărie.
“Whenever People Want You To Do Something They Think Is Wrong, They Say It’s ‘Reality.’” Dr. Shaun Murphy
Nu fără obstacole, evident. Cel mai captivant lucru a fost, pentru mine, felul în care Shaun învață să comunice. De-a lungul celor 4 sezoane de pe Netflix (există și un al 5-lea undeva pe internet), vezi cum personajul descoperă partea umană, dacă vrei, a vieții.
Deși inițial concentrat exclusiv pe carieră, acesta învață că viața este mai mult decât spitalul. Învață să își facă prieteni, să comunice, să-i asculte pe oameni, deși trăiește mereu în umbra lui eu nu înțeleg emoțiile oamenilor. Și probabil că nu o face, dar pe parcurs se străduiește.
Învață să pui întrebări, indiferent cât de stupide, până înțelegi
De asemenea, Shaun se îndrăgostește, intră în relații de cuplu, explorează viața sexuală, relațiile cu suișuri și coborâșuri. Își pune mereu întrebări pentru a înțelege. Iar întrebările pe care (și) le pune sunt întrebări pe care toți ni le-am pus la un moment dat, dat pe care nu am avut mai niciodată curajul să le rostim cu voce tare.
Învață ce este suferința, caută și redescoperă relația cu părinții care niciodată nu i-au înțeles afecțiunea. Explorează traumele din copilărie – de la pierderea brutală a fratelui său, care i-a fost un fel de mentor, la relația abuzivă pe care a avut-o cu tatăl său. Un tată care deși l-a iubit, nu l-a înțeles și acceptat pe deplin niciodată din cauza bolii lui.
Tu cum comunici cu cei din jur?
Și tot acest carusel prin care trece Shaun, un tânăr autist, dezmembrează multe probleme complexe legate de felul în care oamenii interacționează între ei. Te face într-un fel să faci o oare care introspecție și să analizezi relațiile și felul în care comunici tu cu cei din jur.
Naivitatea născută din sinceritatea care îl caracterizează pe dr. Shaun Murphy, precum și genialitatea lui, îl fac tocmai atât de carismatic. Este un altfel de personaj pe care nu l-am mai întâlnit până acum nici în alte producții, cu atât mai puțin în viața reală.
Interesant de urmărit, deși pe alocuri necesită multă răbdare, The Good Doctor este genul de serial care îți face seara mai frumoasă după o zi lungă de muncă. Îți deschide noi perspective, este simpatic și înduioșător.
Dacă l-ai văzut, sunt curioasă ce părere ai. Poți să mi-o lași în comentarii.
Să ne recitim cu bine! 📺