🤓 Dragă coleg proaspăt absolvent de medicină și viitor medic rezident,
Peste 3 săptămâni începând de astăzi vei fi deja închinat un pahar cinstit de tărie. 🍸 Te vei fi bucurat că ai terminat, te vei fi simțit eliberat că ai scăpat de buline și te vor fi apucat din nou emoțiile pentru repartiție. Te vei fi gândit deja la un milion de scenarii despre cum va fi repartiția, dacă vei reuși să prinzi fix ce ți-ai dorit, dacă, dacă, dacă…
Până atunci, însă, mai ai 3 săptămâni în care vei simți presiunea care va crește cu fiecare clipă care trece. Deja ai început să simți că nu te mai poți concentra chiar atât de bine. Deja chiar te simți vinovat pentru fiecare secundă pe care o pierzi altfel decât cu cartea în mână. Deja simți că nenorocita aia de grila pe care ai greșit-o când exersai e ca și cum nu ai învățat nimic. Simți că tot ce ai muncit până acum este degeaba, că oricum nu s-a lipit nimic de tine. Somnul nu mai este nici el la fel de liniștit. Îți vine să mănânci încontinuu.
E greu. Ești pe ultima sută de metri și parcă nimic nu merge așa cum ți-ai propus. Te înțeleg. Știu cum este să treci prin ceea ce treci tu acum. Și poate că la tine este ceva mai greu decât a fost la mine, la noi. Faptul că s-a schimbat bibliografia într-un timp atât de scurt și că ai fost nevoit să îți reorganizezi informațiile a fost cu siguranță o provocare majoră. Dar ai reușit! Iată-te aici, atât de aproape să treci și peste acest hop.
Ultimele zile înainte de marele examen sunt cel mai greu de gestionat. Nu știi dacă să mai citești sau să mai faci grile. Nu te poți concentra și parcă ai face de toate, dar ajungi uneori să nu faci nimic. Hold my beer și ascultă aici ceva ce mi-ar fi plăcut să știu când eram în locul tău:
1. Examenul de rezidențiat nu te definește ca viitor medic și nici ca om
În aproape 1 an de zile de când sunt rezident, nu m-a întrebat nimeni cât am luat examenul de specialitate. Nici măcar de curiozitate, cu atât mai puțin de nevoie.
Există această presiune pe care o pune fiecare pe el și care probabil vine și din dorința de a demonstra. Să simți că n-ai trecut degeaba prin ultimii 6 ani, să ai un start bun în carieră, să arăți că poți ție și celor din jur. Din păcate, dar și din fericire examenul de rezidențiat nu te definește efectiv ca om și nici ca viitor medic. Cei ai învățat în facultate te ajută orientativ, dar în rezidențiat înveți cu adevărat medicină.
De examenul în sine depinde alegerea specialității pe care dorești să o practici. Dacă tu ca om ești implicat și îți dorești să înveți și să faci lucruri, efectiv nu contează altceva.
Scopul tău acum este să iei punctajul care să îți permită să alegi ce specialitate vrei. Nu contează că alegi primul sau ultimul la repartiție 🙂 . Important este să ajungi acolo unde îți dorești.
2. Ultimele săptămânii sunt despre gestionarea emoțiilor și a stresului
Grosul materiei l-ai învățat deja. Gata, acum doar recapitulezi și încerci să fixezi unde simți că scârțâie. Cel mai important este să rămâi concentrat pe scopul tău. Să fii pregătit să dai tot ce e mai bun. Te-ai antrenat pentru acest lucru.
În aceste săptămâni rămase, ai nevoie să înveți cum să gestionezi stresul și emoțiile. Contează enorm să știi cum să le gestionezi. Iar dacă nu ți-a spus asta nimeni până acum:
Există viață și după examenul de rezidențiat.
Chiar dacă vei da tot ce e mai bun și poate vei simți că puteai puțin mai mult, încearcă să nu uiți că examenul de rezidențiat nu este capătul vieții.
Sigur că este un moment important, însă lumea tinde să pună în general prea multă presiune pe el. Nu ai de ce să o faci pentru că poți da din nou și de câte ori vrei tu acest examen. Chiar poți să te transferi de pe o specialitate pe alta sau dintr-un oraș în altul (a doua variantă e mai complicată). Da, este posibil și nu e chiar atât de complicat.
Așadar, trage adânc aer în piept, du-te fă-ți o cafea, stai 10 minute ca o plantă și vegetează la nemurirea sufletului, mai trage o dată aer adânc în piept și înapoi cu burta pe carte.
Este perfect în regulă dacă te simți că prea te copleșesc emoțiile. Plângi, țipă, lovește un sac de box sau orice funcționează pentru tine atunci când vrei să te descarci. Este super important să nu ții lucrurile negative în tine. Te vei simți mult mai bine după ce te descarci. Așa o vei luat de la capăt.
Și când simți că nu mai poți, să îți aduci aminte că mai poți încă puțin.
3. Somnul, alimentația și aerul curat chiar fac minuni
Foarte important este să dormi. Iar dacă te simți super stresat și dereglat cu somnul, nu este absolut nici o rușine să apelezi la medicație. Pentru mine a funcționat Melatonina 5 mg seara. Merge și Nervocalmin Somn Ușor sau alte suplimente. Peste zi, mai poți încerca și StresClin.
Corpul tău va gestiona mult mai bine stresul dacă dormi, mănânci corect și faci puțină mișcare în aer liber. Nu pierde nopțile, mai ales acum. Încearcă să dormi pentru că în timpul somnului informațiile se mută în memoria de lungă durată. Mănâncă sănătos și echilibrat. Mai puțin fast food și mai multă ciorbă de la mama că-i mai bună decât un meniu de la Mc.
Și ieși din casă măcar 30 de minute/zi. Ieși pe jos, lasă telefonul acasă și plimbă-te în aer liber. E bun și mersul la sală, joggingul sau orice altă formă de mișcare. Fă în așa fel încât dacă e afară, e și mai bine.
Și nu uita, tu dai examenul de rezidențiat. Nu invers.
Țin pumnii și îți doresc să fii liniștit și calm. Ai muncit să ajungi aici, iar rezultatele nu vor conteni să apară. Dacă ai întrebări sau pot să te ajut în orice fel, îmi poți scrie în secțiunea de comentarii sau pe Facebook, Instagram sau pe Pagină.
Să ne recitim cu bine și abia aștept să fim colegi! 🤓