Reconstituind-o pe Amelia

Autor: Kimberly McCreight
Titlu original: Reconstructing Amelia
Naționalitate: americană
Anul primei publicări: 2013
Numă de pagini: 464
Editura: Herg Benet
Nota mea: 4/5

Reconstituind-o pe Amelia este un roman de duzină cu o poveste cumva desprinsă din cotidianul american. Viața unei adolescente se risipește brusc. Polițiștii concluzionează că ar fi vorba despre o sinucidere, însă mama acesteia luptă pentru a demonstra că fiica ei nu este o sinucigașă.

Romanul are doza lui de mister. Sunt aduse în discuție eforturile unor părinți care se luptă pentru intrarea copiilor la școli private în care frățiile domină și terorizează elevii. Intervine aroganța oamenilor bogați, corupția care duce la mușamalizarea unor fapte. În final, misterul este dezlegat, dar sfârșitul nu este greu de prevesitit încă din primele paginii ale cărții. Sau mă rog, pentru mine nu a fost.

I-am acordat nota 4/5 pentru că este un roman bine scris și este perfect pentru o după-masă liniștită de duminică. Am devorat cartea într-o zi și jumătate pe plajă în Albania. Nu am rămas cu foarte multe lucruri, însă m-a făcut să îmi amintesc de celebrul Gossip Girl și de intrigile tinerilor de liceu.

Romanul se suprapune și peste problema părinților care muncesc excesiv. Intervin remușcările mamei și ale unui tată pe care Amelia nu l-a cunoscut niciodată.

Reconstituind-o pe Amelia este o regăsire a unei mame care își pierde fiica în explozia de informație a secolului XXI și dorința de a fi un părinte cât mai bun. Sună puțin ciudat, dar am citit că acest roman este inspirat dintr-o poveste reală.

Sigur, ne putem pune întrebări despre cum comunică liceeni din ziua de astăzi. Provocările părinților sunt mult mai mari și mă îngrozesc chiar și pe mine. Deși nu am terminat cu mult timp în urmă liceul, scenariul prezentat în carte este îndepărtat de realitatea experimentată de mine.

În fine, vă recomand Reconstituind-o pe Amelia dacă aveți poftă de puțin mister, un strop de dramă și un up-to date al vieții adolescenților din 2013 încoace.

Puteți citi și alte recenzii scrise de mine chiar aici.