☕ Recomandări de weekend: un serial și o carte

Recomandări de weekend își propune să fie o categorie nouă (și nu prea) pe blog unde vreau să îți recomand cărți, seriale, filme, evenimente sau orice altceva care te-ar putea ajuta să te delectezi în weekend. Mi-ar face mare plăcere dacă m-ai răsplăti și tu cu o recomandare. Până la urmă sharing is caring.

Uite că e vineri și weekendul bate la ușă. Pentru unii înseamnă două zile libere, pentru alții nu. Ne pare rău pentru cei care au treabă și îi susținem cu surle și trâmbițe de pe canapea de la căldurică 😁. Și dacă nu știi încă cu ce să îți ocupi timpul, vreau să îți recomand un serial și o carte perfecte pentru acest sfârșit de săptămână.

Netflix: Bridgerton

Dacă am venit prea târziu cu această recomandare și deja ai văzut serialul, îmi pare rău. Eu abia l-am descoperit și l-am topit în două zile. Cele aproximativ 11 ore de serial te transpun în Londra anului 1813, unde noul sezon de măritiș este pe cale să înceapă. Noutatea este că apare o pagină de scandal semnată de Lady Whistledown, autor anonim de altfel.

Un fel de Gossip Girl al secolului al XIX-lea, Bridgerton urmărește povestea de dragoste a lui Daphne Bridgerton și a Ducelui de Hastings. Nu dau spoilere, dar promit că te ține cu sufletul la gură și este destul de imprevizibil.

Sunt conturate diverse tipuri de personaje, iar fresca societății londoneze este condimentată cu detalii inedite. Nu zic mai mult, dar abia aștept să îmi povestești impresii!

Recomandări de weekend: Despre dragoste și alți demonii… – Gabriel Garcias Marquez (Ed. Rao)

Am achiziționat cartea spontan dintr-o benzinărie acum 3 zile. Am devorat-o rapid, deși mi s-a părut puțin sinistră.

În 1942, într-o mănăstire din Columbia, sunt scoase la lumină rămăşiţele lumeşti ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoabă capilară măsoară douăzeci şi doi de metri lungime… Să fie oare această descoperire fructul imaginaţiei înflăcărate a autorului? Reală sau fictivă, ea reprezintă punctul de plecare al unei inedite poveşti de dragoste, desfăşurate pe fundalul pitoresc şi decadent al oraşului Cartagena de Indias, la mijlocul secolului al XVIII-lea. La vârsta de doisprezece ani, Sierva Maria este muşcată de un câine. Bănuind-o de turbare sau că ar fi posedată de diavol, Inchiziţia o trimite la o mănăstire, unde, alături de exorcistul ei, don Cayetano Delaura, trăieşte o pasiune nebună, distructivă şi, prin urmare, blestemată… Prin această capodoperă situată la cumpăna dintre istorie şi legendă, misticism şi erotism, Gabriel García Márquez depăşeşte graniţele realismului magic.

Goodreads.com

Cu toate că povestea este francă, destul de brutală, în același timp este sensibilă, emoționantă. Autorul conturează o societate guvernată de inchiziție și frică, cruzime și misticism. Povestea Siervei Maria este tristă. Vedem un copil acuzat, lipsit de iubirea părintească și crescut de către sclavi. Fata ajunge la mănăstire. Acolo este bătută, umilită și chinuită. Trăiește într-o celulă și este privată de orice fel de afecțiune.

Despre dragoste și alți demoni – Gabriel Garcia Marquez – poți comanda cartea aici

Lucrurile iau o turnură diferită atunci când exorcistul ei se îndrăgostește de ea. Finalul este total imprevizibl. Deși lectura se scurge lent în primele 3 capitole, Gabriel Garcia Marquez reușește să schițeze un întreg univers.

Sper să îți fie de folos aceste recomandări și să ne recitim cu bine! 🌸