Războinicul vânător și crăiasa zăpezii

Războinicul vânător și crăiasa zăpezii sau The Huntsman Winter’s War este filmul pe care l-am văzut aseară la Cinema City în 4DX, primul văzut integral în acest format după cele câteva trailere vizionate la conferința de presă de la inaugurare. Nu pot spune că mi-am dorit să văd acest film, dar cu siguranță am vrut să văd cât mai repede unul în 4DX și cum la  Cartea Junglei fusesem deja în IMAX, altă opțiune nu aveam.

Nu pot spune că povestea a evitat întru totul basmul lui Hans Christian Andersen, însă i-a redat o nouă dimensiune, axându-se pe povestea Freyei – regina gheții, dar și apărând ideologia că iubirea învinge orice și depășește orice bariere ale minciunii și dezbinării – lucru care pe mine m-a lăsat destul de rece, dar depășim momentul.

Pe mine nu m-a cucerit nici Eric (Chris Hemsworth), nici Sara (Jessica Chastain), nici povestea lor. M-a impresionat cel mai tare Freya (Emily Blunt) și povestea ei. Cred că prin acest personaj, scenriștii și regizorii încearcă să explice felul în care oamenii buni ajung să fie insensibili și că trădarea, venită din partea celor pe care îi iubim, doare cel mai tare și ne schimbă în feluri inimaginabile.

Unul din laitmotivele acestei pelicule este oglinda, considerată obiect magic în care se ascund puteri nebănuite și malefice. În jurul oglinzii se învârte întreaga acțiune și datorită ei se stârnește și  intriga care, dacă ești familiariat cu basmele, te poate conduce destul de ușor către un deznodământ aproape clișeic.

Nu m-a luat aproape nimic prin surprindere, însă mi-au plăcut efectele vizuale, pe primul loc fiind scena când Ravenna (Charlize Theron) se metamorfozează din reflexie și [su_spoiler title=”Spoiler” style=”fancy” icon=”caret”]redevine om. Atunci când Albă-ca-Zăpada i-a cucerit regatul, aceasta intră în oglindă căpătând control asupra ei și devenind una cu ea. Freya intră în posesia oglinzii și o invocă cu clasicul ”Oglindă, oglinjoară cine-i cea mai frumoasă din țară”, eliberându-și fără să știe sora maleficp. Acesta a fost și momentul în care am fost surpinsă – mă așteptam ca Ravenna să fie cea care a regizat moartea fiicei reginei de gheață și să pretindă că datorită ei Freya este cine este în prezent. Cele două regine mor la final, rezultând că iubirea chiar învinge totul. [/su_spoiler]

Îmi imaginam un altfel de final pentru acest film, unul care să mă facă să zic ”da, măi, uite un film care a avut curajul să spună altfel”. Pe IMDB i-am dat nota 8, deși media lui este 6,2. E un film de văzut atunci când îți pierzi cumva speranța în… iubire. I-aș fi dat o notă mai mare dacă personajul meu preferat ar fi avut o altă soartă, dar cum nu depinde de mine, vă las pe voi să decideți dacă e un film bun sau nu.

Războinicul vânător și crăiasa zăpezii poate fi vizionat în sălile de cinema ale Cinema City sau acasă în fața laptopului. Nu se compară cele două modalități de-a vedea filmul și totuși cred că 4DX a fost puțin prea mult pentru genul acesta de film. Deși trebuie să recunosc că mirosul de zambile a fost autentic 😀 . În film apar elemente din Stăpânul inelelor și din Hobitul, lucru ușor dezamăgitor. E ca și cum Universal a luat povestea Disney și a încercat să o reintrerpreteze. Poate data viitoare le iese de nota 10.

Nici măcar în spoiler nu v-am spus aproape nimic despre acțiunea filmului care totuși, este mult mai complexă de atât. Mie nu-mi place să mi se povestească un film, dar îmi place să-mi fie stârnită curiozitatea despre el. Sper că am reușit asta, iar dacă nu, iaca, fie my bad . Totuși, nu recomand acest film copiilor, pentru că mi se pare puțin prea dur și prea realist pentru mințile lor naive și drăgălașe. Ar putea avea coșmaruri, mai ales la ultimele scene 😛