Primii pași în blogging din perspectiva unui amator

Mă tot întreabă lumea care e rețeta succesului în blogging. Mă întreabă de parcă aș fi cine știe ce monstruozitate cunoscută, cu ditamai comunitatea de cititori după mine, iar eu de abia dacă trec de 100 de unici pe zi de când m-am mutat în casă nouă. Primii pași în blogging, ăia ”siguri”, nu există, la fel cum nu există rețeta succesului pentru a fi un blogger cunoscut.

Când m-am apucat de scris în public, am făcut-o pentru mine. Voiam ca gândurile mele să fie citite de cineva și să mi se spună o părere. Nici de cum nu m-am gândit că pot face bani din asta. Nici acum nu mă ghidez după acest criteriu.

Întreba cineva ieri pe grupul Bloggerițelor care sunt primii pași care trebuie făcuți. N-a răspuns nimeni la această întrebare, de parcă ar fi ignorat-o pe biata fată. M-am trezit răspunzând printr-un articol. Îi spun ei și tuturor celor care mi-au pus întrebări despre cum fac blogging.

1. nu există o rețetă a succesului

Dacă ți-ai făcut un blog unde scrii, nu-ți imagina că lumea va da buluc să te citească și nici că vor curge păreri cu găleata. Am ajuns la concluzia că plecând de la ideea de a face bani din blog peste noapte, planurile îți vor fi cusigurnață dejucate. Nu te gândi la bani, scrie cu drag, scrie în stil propriu și scrie despre lucruri simple pe care le poți stăpâni. Nu scrie despre ”avioane” și nici despre chestii abstracte. Personal, urăsc blogurile care prind fluturi și scriu despre te miri ce sentimente planoriste.

Un lucru important este vechimea pe care o ai în acest domeniu. Bloggerul este ca un vin – cu cât e mai vechi, cu atâta-i mai bun. (Oare?!) Nimeni nu a deveni cunoscut peste noapte și a și rezistat testului vremii.

2. aspectul blogului

Gândește-te ce bloguri îți place să citești și cum arată ele. Eu le ocolesc pe acelea pline de reclame, cu culori prea tari, complicate și sufocante. În loc să mă relaxeze, mă stresează. Așa că, mulțumesc, dar nu le citesc. Oricât de bun ar fi conținutul. Nu pot.

Pe principiul ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” așa să-ți construiești și tu blogul. La faza asta sunt două variante din punctul meu de vedere: fie lucrezi singur(ă) la el și tatonezi terenul (avantajul este că înveți din greșeli și din datul cu capul; dezavantajul este că dacă-ți vei dori un blog profi o vei lua cam de la zero), fie investești bani în el de la început și ai terenul pregătit pentru a devasta blogosfera românească.

Sunt unii bloggeri norocoși care nu prea au investit în blog, dar au scos mult. Le-a fost menirea, ce pot spune 😀 , sunt alții care au investit mult, dar au scos pe măsură și sunt restul care nu investesc deloc, dar vor să le pice din cer. Spunea Manafu la un moment dat că blogul e ca orice afacere, dacă vrei bani din el, fără o investiție minimă nu faci nimic.

3. despre articole și publicarea lor

La acest aspect am învățat foarte multe de la Tomată (mulțumesc!). Și da, aici poți să-ți faci reguli și un program bine stabilit. Pentru că, în fond, așa cum îți înveți cititorul așa îl ai. Acest articol pe mine m-a ajutat foarte mult. Citiți-l și veți înțelege de ce.

Înainte de a publica un articol este important să-ți răspunzi la următoarea întrebare ”ce informație nouă aduc eu cititorului meu?” sau ”de ce ar citi cineva articolul meu?”. Nu-mi aparține mie această teorie, am prins-o dintr-un articol pe care l-am citit. Asta e altă poveste pe care vi-o spun imediat (vezi punctul 4.). Gabriel a scris un articol bun despre conținutul care atrage traficul. Îl puteți citi aici

Comunitatea de cititorii pe care o am astăzi, nu foarte mare ce-i drept, am construit-o scriind constant. Știu că articolele pe care le-am scris nu au fost mereu bune sau tot timpul 100% corecte din punct de vedere gramatical. Știu asta. Sunt articole pe care le-am scris la bâză și sunt articole pe care le-am scris cu sufletul, pentru care m-am documentat și care mi-am dorit să fie utile cuiva cândva. Și au fost pentru că le regăsesc în căutări.

4. citește, mergi mult, ascultă și mai mult

Dacă e un lucru pe care-l știu sigur despre blogging este că nu există o carte, un manual, reguli sau ceva de genul despre acest fenomen și despre cum să ai succes. Mi-a trăsnit prin minte să-mi scriu atestatul de limbă (DSD) pe tema bloggingului și mi-a venit să-mi tai venele în timp ce căutam materiale. Teoria la acest capitol este practic inexistentă, ceea ce face ca bloggingul și tot ce ține de această sferă să fie extrem de flexibil, maleabil, interpretabil. De aceea spuneam la început că rețeta succesului nu există pentru acest domeniu.

Dar există oameni care au vechime și experiență și care scriu. Aceste articole trebuie citite. Nu am ratat nici o ocazie de a citi orice despre blogging. Fie că a fost scris de un mega-blogger, fie că a fost scris de cineva de care nu auzisem până atunci, am citit și am rumegat informația. Iar acest lucru m-a ajutat enorm de mult.

Să vă dau un exemplu și mă voi referi din nou la ceva scris de Tomată. Articolul ei se referea la SEO. Îl puteți citi aici. Spuneți-mi voi, de unde era să știu toate aceste informații?! Voi le știți? Așa-i că citind articolul ei v-a mai luminat cu o rază? Dar să puneți problema așa, v-ați gândit? Eu nu, recunosc. Deși mă gândeam la problema comentariilor, nu m-am gândit niciodată din acest punct de vedere. Aceeași invitație la citit o aveți și aici, cu trei linkuri către articole din care poți învăța o grămadă despre acest subiect.

Tot din grupul bloggerițelor am dat de un articol foarte interesant, numai bun pentru tema pe care am abordat-o azi și vă invit să-l citiți aici. Poate mă voi încumeta să-l traduc într-o zi 😀

Când spun ”mergi mult”, mă refer la evenimente.

De tot felul. Fie că ești invitat, fie că mergi ca simplu spectator. Nu numai că vei avea subiecte de scris interesante, ci vei avea să cunoști diverși oameni. Nu știi niciodată de unde sare iepurele.

Ascultă mult ce-ți spun oamenii din jur despre blogul tău, despre tine, despre felul în care scrii. Nu încerca să impresionezi nici pe facebook, nici pe blog. Fii cine ești și fii sincer.

5. comentează articolele pe care le citești și comentează-le pertinent

Așa cum scrie Manafu, unul dintre pașii cei mai importanți către ieșirea din anonimat este să comentezi pe blogul altora. Dar să nu o faci oricum, doar de dragul de-a comenta, ci să o faci pertienent, cu păreri argumentate pro sau contra.

Există o foarte mare probabilitate să atragi cititori noi de pe acele bloguri, care, citindu-ți comentariul, ar putea fi interesați de tine.

6. nu tot ce zboară se mănâncă

Ca să înțelegeți la ce mă refer, vă trimit din nou la un alt articol. De data aceasta este al meu și îl puteți citi aici. Înainte de a vă împroșca blogul cu articole pentru te miri ce campanii, filtrează informația și răspunde-ți la întrebarea ”cu ce mă ajută pe mine dacă fac asta?” și desigur, răspunde întrebărilor de la punctul 3.

Nu este o regulă care spune că dacă participi la concursurile pentru bloggeri despre care am scris eu, te faci de cacao sau te vinzi ieftin. E doar gura lumii, e doar părerea unora. Dacă tu consideri că prin ele te poți face cunoscut, fă-o. Dar informează-te înainte și gândește-te la tine în primul rând. Da, aici e momentul în care devii egoist.

7. învață să te autoapreciezi

Dacă ai ajuns în punctul în care deja cineva-ți face o ofertă de articol plătit, gândește-te bine la prețul pe care-l ceri. Pune în balanță munca ta, investiția pe care (n-)ai făcut-o și comunitatea de cititori pe care ai adunat-o în jurul tău. ”Ar fi interesați cititorii mei să citească despre acest subiect?” sau ”cum aș putea scrie despre acest subiect astfel încât cititorilor mei să li se potrivească”.

Dar. Nu scrie niciodată despre ceva în care nu crezi. Niciodată! Asta înseamnă să fii nesincer, înseamnă să-ți bați joc de cititorii tăi și să le recomanzi ceva ce tu nu ai testat.

La fel și cu blogroll-ul (câteva explicații). Nu adăuga un blog pe care nu-l urmărești. Ce rost are?!

Concluzii

Să mă iertați dacă v-am plictisit cu elefantul meu de azi, dar sunt lucruri pe care le-am învățat și eu de la alții și pe care am vrut să le pun la un loc. Înainte de a mi se spune că nu-i de nasul meu să dau sfaturi, vreau să mă justific spunând că nu am găsit nicăieri (poate nu am căutat suficient) un articol care să cuprindă tot ce am scris eu mai sus. Ori mie mi-a lipsit așa ceva când m-am apucat de blogging.

Și vă rog să mă contraziceți dacă am greșit cu ceva. Faceți-o cu argumente, nu doar cu cuvinte aruncate aiurea.

Sper să fie utile toate cele peste 1500 de cuvinte pe care le-am scris și înainte să mă opresc, vă mai las un link de la Manafu (sorry, el e unul din persoanele care m-au inspirat, deși sunt convinsă că habar n-are cine sunt :)) ). E despre professional blogging.

Și încă un pont: pe fiecare blog care se respectă veți găsi categoria/tag-ul de blogging/blog sau ceva asemănător. Căutați-le, citiți-le și autoeducați-vă 😀 Cam ăștia-s după mine primii pași în blogging, dar nu e ceva bătut în cuie, niciodată nu va fi. Sau?!