Mijloace de călătorie sau evadarea la îndemână

Așa cum am spus deja, mi-aș lua valiza și aș pleca în lume. Cum momentan e posibil doar prin mijloacele neconvenționale, am zis să scriu o scurtă teorie a călătoriilor din unghiul meu.

Mijloace de călătorie ”uzuale”

Când te gândești să pleci, primul lucru care îți trece prin minte este avionul. Apoi, dacă deplasarea este undeva mai aproape, te gândești la mașină. Unii iau în calcul trenul, bicicleta sau chiar mersul pe jos ca opțiune.

Oricum ar fi, atunci când ni s-a urât de realitate, plănuim să evadăm. Însă atunci când evadarea asta fizică îți cam pune piedici, cum te refugiezi? Încotro o apuci?

”Life is a journey that must be travelled no matter how bad the roads and accommodations.” Oliver Goldsmith

Mijloace de călătorie ”de consolare”

Este puțin stupid să spun asta, căci și aceste moduri sunt perfect valide. Îmi scapă dacă am văzut ori auzit această afirmație, cert este că lectura te duci practic unde vrei tu.

Pe lângă faptul că o carte este mult mai ieftină decât o excursie, poți călători în timp și spațiu fără prea mari bătăi de cap. Ba uneori te duce și pe altă planetă nedescoperită încă. Nu mai insist pe idee, căci sunt sigură că v-ați prins.

Un alt mijloc excelent de a-ți lua tălpășiță este un film ori un serial, dar să nu uităm nici de teatru. Din nou, te transportă în spațiu-timp. Scriind fraza, am în minte costumele și decorul dn GoT.

Nu sunt de neglijat nici serialele turcești ”de epocă” de genul Suleyman Magnificul. Râdeți, voi râdeți, dar lăsând drama și siropoșenia deoparte, dacă ar fi un pic mai coerente, pe cuvânt că m-aș uita – pentru costume și bijuterii.

Mie îmi place să o iau la goană cu o farfurie delicioasă de mâncare. Să nu mă înțelegeți greșit, nu iau blidu’ și alerg cu el prin oraș. Evadarea constă în răsfățarea papilelor gustative cu arome de pe alte meleaguri. Aici se pun și deserturile sau băuturile specifice. Și apropos, am descoperit recent un loc foarte fain în oraș. Dau pontul într-un articol to come.

Și apoi mai sunt oamenii prin poveștile cărora poți călători și poți explora trecutul recent și poate cel îndepărtat. Cred că aceștia sunt portaluri către lumi secrete.

De ce să călătorești?

Pentru că ai șansa să îți deschizi mintea, să te cunoști mai bine și să înțelegi că nimic nu este doar alb sau doar negru. Lumea asta e cu nuanțe de gri, iar călătorind, o colorezi ușor, dar sigur.

Abia aștept să vă povestesc de cartea pe care o citesc acum și de următoare excursie în care plec. Până atunci, vă invit să ne împrietenim pe GoodReads și să facem schimb de titluri.

Sunt curioasă, voi cum mai evadați? 🙂