De mică am fost învățată că perioada Sărbătorilor de iarnă este o perioadă sfântă. Celălalt de lângă tine este mai important decât tine însuți, că Fiul lui Dumnezeu s-a născut pentru noi din Fecioară curată, că e vremea colindelor și faptelor bune.

Apoi, am mai crescut și am înțeles cum înțeleg de fapt oamenii mari Crăciunul. O perioadă în care toată lumea caută înnebunită să țină locul lui Moș Crăciun , să cumpere cadouri. Se îmbulzesc, stau la cozi interminabile, se plâng de lipsa banilor, se ghiftuie cu mâncăruri grele și se vaită că au pus kilograme în plus.

De cele mai multe ori Crăciun înseamnă nervi în trafic.

Sau la tăiatul porcului, dezamăgirea copiilor bogați la deschiderea cadourilor și excesele – de orice fel.

Atunci când ne vin colindători nu stăm să-i ascultăm cântând. Ne grăbim să adunăm cât mai multe dulciuri de pus pe un platou scump pentru a-i servi. Ne scotocim prin buzunare pentru a le da cât mai mulți bani – doar trebuie să arătăm că avem de unde.

Mergem la rude în vizită doar de dragul de a merge, prefăcându-ne că am uitat de răutatatea dintre noi. O femeie care-și vizitează soacra numai de dragul de-a o face, judecând apoi fiecare gest al ei și invers.

Pretindem că suntem educați, civilizați, dar ne înjunghiem pe la spate – și cel mai tare în această perioadă.

Am ajuns să cred că nu mai știu ce înseamnă o sărbătoare sfântă. Nu mai știu dacă e ceva comercial, tradițional sau de familie – concluzii trase din ceea ce văd în jurul meu.

Cu toate acestea, am înțeles că Sărbătoarea Crăciunului trebuie să însemne iubire. Oricum am fi transformat-o noi oamenii, scopul acestei perioade este de a dărui și a primi iubire – mult mai mult decât în oricare altă zi. Iubirea nu se dăruiește prin cadouri scumpe, ci se simte, fiind aproape de cei care contează cu adevărat în viața noastră. 

Crăciunul înseamnă bucuria de a dărui timp, căldură și afecțiune oamenilor în general, nu doar celor din jurul nostru.

Poate că acum este momentul să-i iertăm pe cei care ne-au greșit și să le acordăm o șansă. Să ne deschidem sufletul și inima și să lăsăm iubirea să ne călăuzească pașii. Aproape sau nu de cei pe care-i iubim, trebuie să le spunem cât de mult înseamnă ei pentru noi – printr-un zâmbet, printr-o mângâiere, printr-un mesaj sau chiar un e-mail.

Asta văd eu prin Cărciun. Nu doar mese îmbelșugate, ci suflete îmbelșugate de lumina iubirii.

Vă doresc un Crăciun plin de iubire și lumină în suflete și în minte!