📕 Am comparat mai multe librării online, 2021

Anul trecut, undeva prin luna februarie, am scris un articol în care comparam 4 librării online în materie de prețuri. Găsești materialul aici. Dacă anul trecut, elefant.ro avea cele mai bune prețuri, iată că la peste 20 de luni distanță, lucruri stau puțin altfel.

Deși suntem în febra Black Friday și alte promoții care mai de care mai, m-am gândit că este interesant să vedem care este situația acum. Am păstrat formatul de anul trecut, adică am interogat aceleași patru librării online:

Am schimbat doar titlurile cărților și am adăugat în coșurile de cumpărături 5 dintre cele mai iubite titluri de pe Goodreads din 2020 – am scris și despre ele aici.

preturi librarii online 2021

Ce am marcat cu galben sunt titlurile aflate în diferite promoții. Pe elefant.ro, de exemplu, acum se desfășoară Black Friday. Emag are acum cel mai bun preț la coșul de cărți. Exemplul de comandă de mai sus bine de la 2 furnizori, deci dacă aș fi comandat, aș fi primit 2 colete și aș fi plătit de două ori transportul.

Există diferențe considerabile între magazine, chiar și de peste 45%. Ceea ce mă face să mă întreb care este de fapt prețul corect. În fine, știm deja că toate s-au scumpit. Și că oricum românii nu se înghesuiau să cumpere cărți nici în trecut.

Prețurile din februarie 2020 vs. noiembrie 2021 pentru aceleași cărți în aceleași librării online

După ce am terminat de cercetat piața, mi-am dat seama că puteam să văd și mai concret dacă și care sunt diferențele de prețuri. Așa că am luat-o de la capăt și am căutat exact aceleași titluri pe care le-am cercetat și anul trecut.

Recunosc. Sunt puțin surprinsă – prețul final este și cu 30% mai mult peste prețul din februarie 2020.

librarii online 2021 vs 2020

Libris și Elefant au majorat cu 30% același coș de produse comparativ cu 20 de luni înainte. Sau poate că aveau prețurile sub piață, iar Cărturești le-a avut mereu pe cele corecte?

Interesant este faptul că Emag a scăzut cu 15% prețul total al coșului. Acest fapt se datorează modificării prețurilor de livrare. Și nu atât de mult legat de transport în sine, ci de faptul că acum același coș provine de la 2 furnizori și nu de la 3 ca anul trecut.

Un aspect pozitiv este faptul că scade TVA-ul de la 19% la 5% pentru cărți, ziare și reviste, manuale școlare atât în format tipărit cât și în format digital. Mă aștept la o scădere considerabilă de preț.

Se aplică, însă, cotă de TVA redusă la 5% pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității.

Prin noua lege de modificare a Codului fiscal, vor fi introduse la aceste facilități fiscale și cărțile și manualele în format digital (text, audiobook, multimedia). sursă info

Dacă îți place acest tip de articole, nu ezita să-mi lași un feedback în comentarii. Sunt curioasă ce modificări vor mai fi și viitor. Eu oricum rămân fan al cărților tipărite și sunt și foarte posesivă pe exemplarele mele. Nu prea îmi place să le împrumut sau să iau de la altcineva. Sper să nu fiu nevoită să o fac nici în viitor.

Să ne recitim cu bine! 📕