Impresii despre BAC, examenul maturității

Am terminat și cu acest BAC. Am trecut și prin examenul maturității. Ca de fiecare dată, tot ce am auzit despre acest pas important, s-a dovedit 80% fals. Da, este un examen. Da, poate fi dificil. Da, poate fi nedreaptă corectarea și da, unii îl iau, alții nu.

Ce cred eu despre BAC?

Cred că toți avem șanse egale și cred că orice tânăr  poate trece peste acest hop. Nu mare mi-a fost mirarea, când am auzit Cu diploma de Bac și așa nu faci nimic, e mai important permisul de conducere că măcar îți folosește practic. E interpretabil.

Am rămas stupefiată la proba de la Limba română. Nu, nu m-a speriat Eminescu și a sa lirică, ci m-a uimit un tip. A stat în fața mea la bac. Nu l-am urmărit atentă pentru că eram preocupată de foaia mea, dar după o oră și jumătate – timpul minim pe care trebuie să-l petreci în sala de examen fie că știi sau nu – a vrut să predea foaia. Era goală. Se rugau supraveghetorii de el să scrie măcar numărul subiectului… Nu știu dacă e prostie, reavoință sau dezinteres. Mi se pare o stupizenie totală să pleci de la premisa:

”Eu nu o să știu nimic la română, deci nu mă duc sau dacă mă duc nu scriu nimic”.

Sub orice formă ar fi el, corect sau mai puțin corect, previzibil sau nu, Bacalaureatul este un pas spre și în viață. Sunt de acord cu faptul că nu toată lumea trebuie aibă la CV această diplomă. Sunt unii care nu-și doresc să știe cum se calculează un determinant de ordinul doi sau nu-i interesează cine a fost Ștefan cel Mare și Matei Basarab.

Poate că nu te ajută practic în viață să știi să calculezi raza unui triunghi dreptunghic sau să dovedești că o anumită ecuație de ordinul trei admite sau nu rădăcini reale.

Toate materiile care se studiază în liceu sunt o oportunitate de-ați dezvolta propriul creier. În fond – matematica, fizica, chimia, istoria și chiar limbile străine (româna, germana, engleza, maghiara) sunt materii care îți arată diverse probleme din diferite puncte de vedere.

Viața pe care noi o trăim nu se limitează la un job care să-ți aducă un salariu bun cu efort minim.

Există o anumită balanță a lucrurilor care vrând, nevrând se echilibrează mereu. Nu zic că sistemul românesc este bun, dar nu este nici rău.

Poate că nu ne promovăm valorile așa cum se cuvine. Poate că nu se investește în tineri așa cum ar fi normal. Deși noi suntem viitorul. Cine vrea, poate. Pe propriile puteri. Orice școală te învață ceva, dacă și tu vrei să înveți ceva de la ea.

Revenind la Bac și la subiectele de anul acesta. La română mi s-a părut subiectul rezonabil, deși nimeni nu se aștepta să pice poezie din nou, al treilea an la rând. La germană – am dat ca și limbă maternă – a fost chiar decent, de bun simț. La matematică a fost greu, ce-i drept, iar la bio mi s-a părut cel mai ușor. Diferența s-a văzut clar între cei care s-au pregătit și cei care au bâjbâit, mergând pe presupuneri.

Să fiu sinceră am fost stresată, pentru că mie mi-a păsat. La fel cum îmi va păsa și de restul examenelor – teoretice, practice sau spirituale. Și mai cred că poți reuși și într-o Românie așa șubredă ca a noastră. Depinde numai de fiecare în parte și de ambiția fiecăruia. Dar este doar părerea mea.