Un an de când am vizitat KZ Buchenwald
Zilele acestea se împlinesc un an de la ultima excursie în Germania. De această dată a fost o săptămână la un internat pentru elevi internaționali și locali, pe diverse teme – noi am avut ocazia să descoperim mai multe despre Uniunea Europeană și despre al Doilea Război Mondial.
Această a doua temă este una care mă interesează în mod special. Nu este o simplă curiozitate, ci este o dorință a mea de a înțelege de ce, cum, când, unde. Sunt întrebări la care caut mereu însetată un răspuns și încerc să-l judec cu propria-mi rațiune.
Am vizitat memorialul Buchenwald
Pe lângă filmele vizionate pe această temă, am avut ocazia să vizitez și Memorialul Buchenwald, situat pe muntele Ettersberg, lângă Weimar. A fost o experiență unică, pe care am aștepat-o cu nerăbdare încă de când am aflat că voi merge acolo.
În acea zi am vizitat și orașul lui Goethe și a lui Schiller – Weimar. Un oraș cochet, încărcat de frumuseți pe lângă care poți trece. Am văzut statuia celor doi prieteni și m-a impresionat solemnitatea pe care aceasta o impune.
Apoi ne-am îndreptat spre lagăr. Deja de când am început să urcăm spre ”Pădurea de fagi”, am început să simt o apăsare neobișnuită. Deși când eram mică, îmi era rău pe autocar, de vreo câțiva ani încoace nu mai am nici o problemă, deci nu pot spune că a fost din cauza drumului.
Autocarul ne-a lăsat în parcarea mare. Era plin de oameni care veneau, plecau. Grupuri mici și mari de străini fotografiau, ascultau poveștile ghidului, se mirau, erau curioși. M-a blocat puțin acea imagine. Să spun drept, nu știu de ce. Cert este că am început să mă uit în jur. Norii erau destul de grei, dar nu a plouat.
M-a luat durerea de cap când am ajuns la Buchenwald. O durere puternică, apăsătoare.
O durere apăsătoare, mi-a fost greață. Da, putea fi din cauza oboselii, din cauza mâncării. Dar eu sunt convinsă că nu au fost acești factori. De văzut nu prea am văzut mare lucru, pentru că totul era renovat.
Singurele locuri păstrate relativ intacte – cu renovările de rigoare – au fost carcera, crematoriul și laboratorul în care doctorii făceau experimente pe oameni. Locul acela a fost sinistru – deși pe moment nu am realizat – erau păstrate câteva unelte folosite în perioada respectivă, faianța aceea albă, masa în mijlocul camerei cu aceeași faianță…
Apoi cuptoarele – mari, impunătoare, renovate…Carcera era o căsuță lungă și îngustă, cu un hol lung și de o parte și de alta celule de 2 pe 2 cu un pat. Din barăcile unde au fost ținuți bieții oameni nu a rămas nimic, decât forma lor.
În memoria celor care și-au pierdut viața acolo, există o piatră de marmură albă, mereu caldă cu o flacără ce arde la capul ei. Pe ea sunt însemnate națiile oamenilor care au pierti acolo. Când am văzut ”români” mi s-a făcut pielea de găină.
Și mi s-au umplut ochii de lacrimi. Și acum sunt plini de lacrimi, deși știu că nu pot să mai fac nimic, decât să aprind o lumânare pentru cei de acolo. Și când te gândești că viața noastră de azi este atât de simplă, iar noi facem o tragedie din asta…
Deși mă așteptam să văd mult mai mult la Buchenwald, cred că a fost de ajuns.
Sper că voi mai avea ocazia de-a vizita astfel de locuri, pentru că acestea mă ajută să înțeleg cât de frumoasă este viața mea de acum, cât de mult trebuie să o prețuiesc și cât de norocoasă sunt. Nu o să uit niciodată acea senzație de apăsare, parcă nu puteam să respir, să vorbesc, să deschid gura.
Mergeam teleghidată. Mecanic. Am fost amorțită, dar involuntar, pentru că îmi dorisem atât de mult să văd, să simt, să înțeleg. Și abia acum, rumegând aproape un an de zile, în clipele fugare am simțit, am văzut și am înțeles.
Mai multe fotografii aici.
Lorena Pintilie
Apasare, acesta e sentimentul pe care l-am simtit in Berlin si pe care il simt acum, cand iti vad pozele.. Te inteleg perfect- Berlinul e plin de amintiri a ceea ce a fost, a celor care au murit…placi comemorative, muzee. In aer se simte sufocare. Oamenii sunt reci- unii au membrii din familie care au trait in lagare, care au fost arsi, chinuti. traiesc cu aceste amintiri…
..Fara cuvinte.
Teodora Elena
Mă bucur și nu mă bucur că nu sunt singura care a simțit așa 😀
Vulpita Calatoare
Experienta ta seamana cu experienta mea de la lagarul nazist de la Dachau: aceeasi senzatie de greata, neputinta in a vorbi, soc, uimire, puternic impact emotional, amintiri intiparite pentru totdeauna in memoria mea! Mi-am dorit sa ajung acolo si imi pare bine ca am trait acea experienta desi nu stiu daca as repeta-o.
Despre Dachau am scris aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2012/05/lagarul-nazist-de-la-dachau-la-20-de.html
Numai bine, Teodora!
Teodora Elena
Mulțumesc de recomandare, îl citesc imediat. Sunt foarte curioasă să merg și la Dachau 😀
literestacojii
Salut, imi cer scuze pentru spam, insa vreau sa te invit la un concurs cu premii in bani.
Tot ce trebuie sa faci este sa raspunzi la intrebarea: „Daca te-ai trezi intr-o dimineata cu o importanta suma de bani, ce dorinte ti-ai indeplini?”
Mai multe detalii aici: http://literestacojii.wordpress.com/2014/07/02/concurs-avbs/
Multumesc!
Luna Noua
Am trait si eu nu de putine ori acel sentiment greu si inca spun sincer ca nu am calcat intr-un lagar.
Dar ai perfecta dreptate, daca deschizi ochii si privesti putin in jur este simplu sa-ti dai seama ca nu o duci asa de rau incat sa ai dreptul sa te vaiti.
Pe de alta parte, asa cum ma uimeste iubirea si daruirea umanitatii, ma oripileaza cruzimea. Inca nu am inteles pe deplin acest contrast care salasluieste in noi, in fiecare, intr-o masura sau alta.