Cinciș, lacul rupt din rai și lăsat ”în paragină” de om

Județul Hunedoara este unul din cele mai frumoase județe din țară. Are locuri minunate începând de la Castelul Corvinilor, cetatea de la Deva, lacul Cinciș și până la peisajele pe care le poți vedea din mașină. Și are o vibrație aparte care-ți pune gândurile pe pauză și te ajută să evadezi din cotidianul vieții de oraș.

Mă opresc prin a vă povesti ce am văzut ieri în zona lacului Cinciș. Privit de undeva de sus, bucățica de natură arată ca ruptă din rai. Nu se compară cu alte locuri. Albastrul lacului și pădurile din jur, văzute de undeva de sus, sunt o oază de liniște.

Cinciș este lacul care seamănă cu marea

Privit îndeaproape, locul este un dezastru provocat de om. Case lăsate în paragină, drumuri proaste și oameni care se bucură de grătare și bere, lăsând în urma lor amprenta lipsei de civilizație. Există resorturi decente precum Pensiunea Belvedere sau Cinciș Motel unde găsești acces la lac, piscină, mâncare bună, în general chestii pentru oamenii de la oraș.

Există și locuri pentru camping precum Ledo sau Mădălina. Nu sunt luxoase, dar știm cu toții că a sta cu cortul nu presupune servitori cu frunze de palmier și tăvi de brânză cu mucegai. Sunt locuri decente, perfecte pentru un weekend cu prietenii low-cost.

Totuși, când părăsești aceste zone, dai de sărăcie. Am întrebat un localnic care este pulsul zonei. Mi-a mărturisit că turiștii vin pe timpul verii, dar majoritatea preferă doar weekend-ul. Povestea cu dezamăgire că nimeni nu prea face nimic. Locul e un fel de fantomă, deși potențialul turistic există.

Lacul Cinciș ar aduce valoare turismului

Și atunci nu pot decât să mă întreb – vrem branding național, avem frunza, poate trecem la oaie, însă nu suntem capabili să investim în acele zone care ar aduce cu adevărat valoare turismului românesc.

Nu vreau autostrăzi și hoteluri de 5 stele. Însă mi-ar plăcea să văd un pic mai multă grijă față de natură, mai puțină mizerie și mai mulți oameni care să nu se plângă de sărăcie, ci să găsească o soluție.

Dar mno, e mai ușor să stai la barul din colț și să-ți îneci amarul cu bere rece. Nimic nu este ușor, însă așa cum la cascada Bigăr s-au întâmplat minuni, așa se pot întâmpla și aici. Cândva, cumva, cineva va găsi o soluție. Locul este prea frumos pentru a fi lăsat de izbeliște.