­čĄĺ Febra, 5 ├«ntreb─âri ╚Öi r─âspunsuri

Febra ├«nseamn─â cre╚Öterea anormal─â a temperaturii corpului. Am trecut cu to╚Ťii cel pu╚Ťin odat─â ├«n via╚Ť─â printr-un epidsod febril pentru c─â este printre cele mai generale simptome. Nu este pl─âcut, ├«ns─â cred c─â dac─â ├«n╚Ťelegem febra, o putem gestiona corect.

1. Ce temperatur─â este considerat─â febr─â?

Temperatura normală a corpului este între 36,1 și 37,2 °C. Literatura de specialitate descrie febra astfel:

 • stare subfebril─â: 37,2 – 38 ┬░C
 • febr─â – peste┬á38 ┬░C
 • hiperpirexie – peste 41,5 ┬░C

Dintre metodele minim invazive, temperatura rectal─â este cea care red─â cu cea mai mare acurate╚Ťe temperatura central─â real─â a corpului. Axila, cavitatea bucal─â ╚Öi alte zone cunoscute de┬áluat temperatura au o sensibilitate sc─âzut─â ╚Öi nu pot exclude cu exactitate febra.

2. Cum se produce febra și ce este ea?

Hipotalamusul anterior controleaz─â temperatura corpului. Atunci c├ónd pragul de temperatur─â cre╚Öte la acest nivel, apare febra. Acest lucru se produce dac─â ├«n corp exist─â o inflama╚Ťie a unui ╚Ťesut sau o infec╚Ťie. Acestea elibereaz─â┬áagen╚Ťi piogeni, adic─â substan╚Ťe care trag hipotalamusul de m├ónec─â ╚Öi ├«i spun c─â e cazul s─â tureze motoarele ╚Öi s─â creasc─â temperatura.

Practic, febra este un sistem de ap─ârare al organismului. Frisonul apare de obicei ├«naintea febrei ╚Öi este mecanismul prin care corpul cre╚Öte temperatura ╚Öi┬átureaz─â motoarele.┬áMai poate ap─ârea constric╚Ťia vaselor de s├ónge, cre╚Öterea metabolismului bazal (a consumului de energie) sau cre╚Öterea tonusului baza muscular.

3. Care sunt cele mai frecvente cauze care provoac─â febr─â?

├Än primul r├ónd, medicii se g├óndesc la o infec╚Ťie bacterian─â sau viral─â pentru c─â aceast─â patologie este cel mai frecvnet generator de febr─â. Poate de aici ╚Öi tendin╚Ťa de a s─âri imediat cu antibiotic.

Nu orice febră se tratează cu antibiotic. Nu orice febră se tratează în general.

Pe l├óng─â infec╚Ťii, o serie de alte boli pot provoca febra:

 • boli neoplazice – leucemii, limfoame, tumori solide
 • boli vasculare de colagen – lupus eritematos sistemic, artrita reumatoid─â, poliarterita nodoas─â
 • leziuni ale sistemului nervos central – accidente vasculare cerebrale, traumatisme
 • drogurile – cocaina, ecstasy, metamfetamine
 • sindroamele de abstinen╚Ť─â – abstinen╚Ťa de la benzodiazepine, delirum tremens
 • medicamente

Clincile MediciÔÇÖs pune platforma la dispozi╚Ťia pacien╚Ťilor s─âi c├ót ╚Öi oric─ârei alte clinici, cabinet ╚Öi medic din zona de vest. Pentru informa╚Ťii suplimentare, pacien╚Ťii, medicii ╚Öi clinicile pot contacta MediciÔÇÖs pe office@medicis.ro

4. Care sunt medicamentele care pot provoca febr─â?

Orice medicament poate provoca febr─â postmedicamentoas─â. S-a demonstrat c─â antibioticele cauzeaz─â 1/3 cazuri, iar febra apare la 7-10 zile de la administrarea terapiei. Las aici un studiu relevant pe acest subiect.

5. Ce ar trebui s─â-i spun medicului meu despre febr─â?

Este foarte important să te adresezi medicului de familie dacă febra persistă mai multe zile și nu scade la administrarea de antipiretice. Încearcă să fii cât mai explicit:

 • de c├ónd ai febr─â?
 • c├ót de mare a fost?
 • mai ai alte simptome cum ar fi tuse, greutate ╚Öi durere la urinare, diaree, dureri de cap?
 • ai intrat ├«n contact cu alte persoane bolnave?
 • ai c─âl─âtorit ├«n ultimele s─âpt─âm├óni?
 • care este istoricul t─âu medical?
 • au ap─ârut pete sau bube pe piele (pete╚Öii, purpure, celulite, papule etc)?

Febra ne este ╚Öi prieten ╚Öi du╚Öman. De╚Öi este autolimitat─â, adic─â poate trece de la sine, ├«n mentalul colectiv febra este un simptom care indic─â o suferin╚Ť─â major─â a organismului. De-a lungul anilor, studii complexe au ar─âtat c─â febra poate fi benefic─â ├«n lupta cu unele infec╚Ťii tocmai pentru c─â temperatura ridicat─â cre╚Öte activitatea sistemului imunitar. Cu toate acestea, valoarea temperaturii nu este un predictibil─â pentru o boal─â sever─â.

Sper ca aceste informa╚Ťii s─â v─â fie utile. S─â ne recitim cu bine! ­čîŞ

Cronica de s─ân─âtate┬áeste o rubric─â sus╚Ťinut─â de┬áClinicile MediciÔÇÖs. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.