🤒 Febra, 5 întrebări și răspunsuri

Febra înseamnă creșterea anormală a temperaturii corpului. Am trecut cu toții cel puțin odată în viață printr-un epidsod febril pentru că este printre cele mai generale simptome. Nu este plăcut, însă cred că dacă înțelegem febra, o putem gestiona corect.

1. Ce temperatură este considerată febră?

Temperatura normală a corpului este între 36,1 și 37,2 °C. Literatura de specialitate descrie febra astfel:

 • stare subfebrilă: 37,2 – 38 °C
 • febră – peste 38 °C
 • hiperpirexie – peste 41,5 °C

Dintre metodele minim invazive, temperatura rectală este cea care redă cu cea mai mare acuratețe temperatura centrală reală a corpului. Axila, cavitatea bucală și alte zone cunoscute de luat temperatura au o sensibilitate scăzută și nu pot exclude cu exactitate febra.

2. Cum se produce febra și ce este ea?

Hipotalamusul anterior controlează temperatura corpului. Atunci când pragul de temperatură crește la acest nivel, apare febra. Acest lucru se produce dacă în corp există o inflamație a unui țesut sau o infecție. Acestea eliberează agenți piogeni, adică substanțe care trag hipotalamusul de mânecă și îi spun că e cazul să tureze motoarele și să crească temperatura.

Practic, febra este un sistem de apărare al organismului. Frisonul apare de obicei înaintea febrei și este mecanismul prin care corpul crește temperatura și turează motoarele. Mai poate apărea constricția vaselor de sânge, creșterea metabolismului bazal (a consumului de energie) sau creșterea tonusului baza muscular.

3. Care sunt cele mai frecvente cauze care provoacă febră?

În primul rând, medicii se gândesc la o infecție bacteriană sau virală pentru că această patologie este cel mai frecvnet generator de febră. Poate de aici și tendința de a sări imediat cu antibiotic.

Nu orice febră se tratează cu antibiotic. Nu orice febră se tratează în general.

Pe lângă infecții, o serie de alte boli pot provoca febra:

 • boli neoplazice – leucemii, limfoame, tumori solide
 • boli vasculare de colagen – lupus eritematos sistemic, artrita reumatoidă, poliarterita nodoasă
 • leziuni ale sistemului nervos central – accidente vasculare cerebrale, traumatisme
 • drogurile – cocaina, ecstasy, metamfetamine
 • sindroamele de abstinență – abstinența de la benzodiazepine, delirum tremens
 • medicamente

Clincile Medici’s pune platforma la dispoziția pacienților săi cât și oricărei alte clinici, cabinet și medic din zona de vest. Pentru informații suplimentare, pacienții, medicii și clinicile pot contacta Medici’s pe office@medicis.ro

4. Care sunt medicamentele care pot provoca febră?

Orice medicament poate provoca febră postmedicamentoasă. S-a demonstrat că antibioticele cauzează 1/3 cazuri, iar febra apare la 7-10 zile de la administrarea terapiei. Las aici un studiu relevant pe acest subiect.

5. Ce ar trebui să-i spun medicului meu despre febră?

Este foarte important să te adresezi medicului de familie dacă febra persistă mai multe zile și nu scade la administrarea de antipiretice. Încearcă să fii cât mai explicit:

 • de când ai febră?
 • cât de mare a fost?
 • mai ai alte simptome cum ar fi tuse, greutate și durere la urinare, diaree, dureri de cap?
 • ai intrat în contact cu alte persoane bolnave?
 • ai călătorit în ultimele săptămâni?
 • care este istoricul tău medical?
 • au apărut pete sau bube pe piele (peteșii, purpure, celulite, papule etc)?

Febra ne este și prieten și dușman. Deși este autolimitată, adică poate trece de la sine, în mentalul colectiv febra este un simptom care indică o suferință majoră a organismului. De-a lungul anilor, studii complexe au arătat că febra poate fi benefică în lupta cu unele infecții tocmai pentru că temperatura ridicată crește activitatea sistemului imunitar. Cu toate acestea, valoarea temperaturii nu este un predictibilă pentru o boală severă.

Sper ca aceste informații să vă fie utile. Să ne recitim cu bine! 🌸

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.