­čĄĽ Dureri de cap, 5 lucruri de ╚Ötiut despre ele

Stresul ╚Öi via╚Ťa haotic─â pe care o tr─âim poate da ├«ntr-adev─âr dureri de cap. Nu e doar o vorb─â aruncat─â ├«n v├ónt, ci are ╚Öi un s├ómbure de adev─âr. Ne doare capul dac─â ne enerv─âm, dup─â ce pl├óngem, unii spun c─â-i doare capul dup─â ce stau ├«n curent (?). Bag m├óna ├«n foc c─â fiecare am avut cel pu╚Ťin o dat─â o durere de cap din diverse motive

Am pregătit 5 întrebări și răspunsuri despre aceste dureri de cap pentru a ne lămuri odată pentru totdeauna ce-i cu ele.

1. Ce te doare de fapt când ai dureri de cap?

Migrena se reg─âse╚Öte la aproape 12% din popula╚Ťia general─â. Cu toate acestea, num─ârul pacien╚Ťilor care solicit─â ├«ngrijiri medicale pentru dureri de cap, adic─â cefalee ├«n termeni de specialitate, este mic.

C├ónd avem dureri de cap, cu siguran╚Ť─â┬ánu ne doare:

 • creierul
 • pia mater ╚Öi arahnoida
 • craniul
 • plexul coroid

În schimb, structurile care sunt sensibile la durere și care pot durea sunt:

 • scalpul
 • tegumentul
 • vasele sanguine
 • musculatura scalpului
 • p─âr╚Ťi ale durei mater
 • arterele durei mater
 • arterele intracerebrale
 • nervii cranieni V, VI, VII, nervii cervicali

2. Care sunt cele mai frecvente cauze care provoac─â cefalee, dureri de cap?

Durerea este produs─â poate fi cauzat─â de irita╚Ťia, inflama╚Ťia, distensia sau trac╚Ťiunea oric─ârei din structurile enumerate mai sus. Cele mai comune cauze de cefalee sunt┬ácontrac╚Ťia muscular─â (tensiunea) ╚Öi┬á vascular─â (migrena). Aceste dou─â entit─â╚Ťi sunt denuminte ├«n literatur─â drept┬ácefalee primar─â. Exist─â, de asemenea, o serie de cauze secundare care provoac─â dureri de cap ╚Öi care nu trebuie omise.

Clincile MediciÔÇÖs pune platforma la dispozi╚Ťia pacien╚Ťilor s─âi c├ót ╚Öi oric─ârei alte clinici, cabinet ╚Öi medic din zona de vest. Pentru informa╚Ťii suplimentare, pacien╚Ťii, medicii ╚Öi clinicile pot contacta MediciÔÇÖs pe office@medicis.ro

3. Cum disting o cefalee primar─â de una secundar─â?

Tensiunea ╚Öi migrena sunt prin defini╚Ťie repetitive (recurente). Ele apar la intervale de timp, pot avea factori declan╚Öatori ╚Öi prodrom. Episoadele sunt similare ├«ntre ele. Dac─â apare o durere de cap puternic─â sau diferit─â de cele┬áobi╚Önuite, recomandarea este s─â te prezin╚Ťi de urgen╚Ť─â la medic.

4. Ce sunt migrenele?

Avem tendin╚Ťa de a eticheta orice durere puternic─â de cap ca fiind o migren─â. Ei bine, gre╚Öim profund. Migrena este una dintre acele dureri de cap specifice. Apare de dou─â ori mai frecvent la femei dec├ót la b─ârba╚Ťi, iar cauza fiziopatologic─â este inflama╚Ťia vasogenic─â.

Acest tip de dureri de cap tind s─â fie familiale, iar prima migren─â la un individ apare de obicei ├«ntre 10 ╚Öi 20 de ani. Sunt descrise tipic ca fiind unilateral, de o singur─â parte a capului, severe ╚Öi pulsatile. Pacientul asociaz─â frecvent fotofobia, nu suport─â lumina ╚Öi grea╚Ťa. De cele mai multe ori, a╚Öa cum am┬á men╚Ťionat ╚Öi mai sus, migrenele sunt precedate de prodrom.

5. Dacă am o durere de cap puternică, trebuie să mă gândesc la tumoră cerebrală?

Am primit de c├óteva ori aceast─â ├«ntrebare. Uneori m-am g├óndit ╚Öi eu la acest lucru. Adev─ârul este c─â cefaleea izolat─â este foarte rar produs─â de o tumor─â cerebral─â. Dintre pacien╚Ťii care au tumori cerebrale, numai jum─âtate se manifest─â cu durere, iar de cele mai multe ori aceasta este nespecific─â.

Cefaleea matinală este rar întâlnită, iar altă localizare în afară de durerea de gât din tumora de fosă posterioară nu există de obicei.

S─â ne recitim cu bine! ­čîŞ

Cronica de s─ân─âtate┬áeste o rubric─â sus╚Ťinut─â de┬áClinicile MediciÔÇÖs. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.