🤕 Dureri de cap, 5 lucruri de știut despre ele
Stresul și viața haotică pe care o trăim poate da într-adevăr dureri de cap. Nu e doar o vorbă aruncată în vânt, ci are și un sâmbure de adevăr. Ne doare capul dacă ne enervăm, după ce plângem, unii spun că-i doare capul după ce stau în curent (?). Bag mâna în foc că fiecare am avut cel puțin o dată o durere de cap din diverse motive
Am pregătit 5 întrebări și răspunsuri despre aceste dureri de cap pentru a ne lămuri odată pentru totdeauna ce-i cu ele.
1. Ce te doare de fapt când ai dureri de cap?
Migrena se regăsește la aproape 12% din populația generală. Cu toate acestea, numărul pacienților care solicită îngrijiri medicale pentru dureri de cap, adică cefalee în termeni de specialitate, este mic.
Când avem dureri de cap, cu siguranță nu ne doare:
- creierul
- pia mater și arahnoida
- craniul
- plexul coroid
În schimb, structurile care sunt sensibile la durere și care pot durea sunt:
- scalpul
- tegumentul
- vasele sanguine
- musculatura scalpului
- părți ale durei mater
- arterele durei mater
- arterele intracerebrale
- nervii cranieni V, VI, VII, nervii cervicali
2. Care sunt cele mai frecvente cauze care provoacă cefalee, dureri de cap?
Durerea este produsă poate fi cauzată de iritația, inflamația, distensia sau tracțiunea oricărei din structurile enumerate mai sus. Cele mai comune cauze de cefalee sunt contracția musculară (tensiunea) și vasculară (migrena). Aceste două entități sunt denuminte în literatură drept cefalee primară. Există, de asemenea, o serie de cauze secundare care provoacă dureri de cap și care nu trebuie omise.
Clincile Medici’s pune platforma la dispoziția pacienților săi cât și oricărei alte clinici, cabinet și medic din zona de vest. Pentru informații suplimentare, pacienții, medicii și clinicile pot contacta Medici’s pe office@medicis.ro
3. Cum disting o cefalee primară de una secundară?
Tensiunea și migrena sunt prin definiție repetitive (recurente). Ele apar la intervale de timp, pot avea factori declanșatori și prodrom. Episoadele sunt similare între ele. Dacă apare o durere de cap puternică sau diferită de cele obișnuite, recomandarea este să te prezinți de urgență la medic.
4. Ce sunt migrenele?
Avem tendința de a eticheta orice durere puternică de cap ca fiind o migrenă. Ei bine, greșim profund. Migrena este una dintre acele dureri de cap specifice. Apare de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați, iar cauza fiziopatologică este inflamația vasogenică.
Acest tip de dureri de cap tind să fie familiale, iar prima migrenă la un individ apare de obicei între 10 și 20 de ani. Sunt descrise tipic ca fiind unilateral, de o singură parte a capului, severe și pulsatile. Pacientul asociază frecvent fotofobia, nu suportă lumina și greața. De cele mai multe ori, așa cum am menționat și mai sus, migrenele sunt precedate de prodrom.
5. Dacă am o durere de cap puternică, trebuie să mă gândesc la tumoră cerebrală?
Am primit de câteva ori această întrebare. Uneori m-am gândit și eu la acest lucru. Adevărul este că cefaleea izolată este foarte rar produsă de o tumoră cerebrală. Dintre pacienții care au tumori cerebrale, numai jumătate se manifestă cu durere, iar de cele mai multe ori aceasta este nespecifică.
Cefaleea matinală este rar întâlnită, iar altă localizare în afară de durerea de gât din tumora de fosă posterioară nu există de obicei.
Să ne recitim cu bine! 🌸
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.