😱 Colica renală, 5 întrebări și răspunsuri

De curând, m-am confruntat cu o durere cruntă de spate. Am simțit că mă urc efectiv pe pereți. Mă durea atât de tare toată zona bazinului, în special în dreapta. Seara am făcut febră și am zăcut două zile în pat cu mult ceai de merișoare și ture între canapea și toaletă.

Durerea a trecut, febră nu mai aveam și la ultima tură între canapea și toaletă m-am simțit eliberată. Nenorocita aia de piatră care m-a chinuit două nenorocite de zile se dusese pe apa sâmbetei canalizării.

Deși am simțit că mor, după o discuție cu medicul de familie, am ales să stau acasă și să aștept. Dacă durerea și febra nu scădeau, m-aș fi dus la un centru de permanență, dar am avut noroc. Așa că, în urma acestei mirobolante experiențe, m-am gândit să împărtășesc cu  marele internet câteva idei despre colica renală.

1. Care sunt cele mai frecvente forme de calculi renali  și ce predispune formarea lor și automat colica renală?

80% dintre calculi sunt de calciu. La formarea lor ajută deshidratarea cronică, utilizarea de antiacide, hipercalciuria, hiperoxaluria, urina acidă, ingestia de vitamine A, C și D. În 20% din cazuri, vorbim de calculi formați din struvit (infecția cronică cu bacterii care descompun ureea) acid uric și cistina (cistinuria).

2. Cine este mai predispus să facă litiază și colică renală?

Bărbații care prezintă dureri de scurtă durată la nivel lombar-renal, altă rasă decât cea neagră. Grețurile și vărsăturile, precum și hematuria microscopică sunt factori predictivi specifici.

Clinicile Medici’s pune platforma la dispoziția pacienților săi cât și oricărei alte clinici, cabinet și medic din zona de vest. Pentru informații suplimentare, pacienții, medicii și clinicile pot contacta Medici’s pe office@medicis.ro

3. Când apare colica renală?

De obicei, colica renală apare atunci când calculul pleacă la plimbare 🙂 . Probabilitatea de pasaj spontan poate fi prezisă în funcție de dimensiunea și localizarea pietricelei. Calculii din ureterul distal au șanse mult mai mari de pasaj decât cei din ureterul proximal. Calculii care au între 2 și 4 mm trec în proporție de 95%, cei între 4 și 6 mm doar 50%, iar cei peste 6 mm trec doar 1 din 10.

4. Când vei fi, cel  mai probabil, internat în spital în urma unei colici renale?

Cel mai probabil, internarea în spital va intra în discuție atunci când starea pacientului este instabilă, are dureri intense, grețuri și vărsături puternice care nu cedează la tratament. Infecția de tract urinar severă asociată și diagnosticul incert vor duce, probabil, la internarea pacientului.

Se va efectua un consult urologic obligatoriu dacă calcului este mai mare de 5 mm conform acestui studiu.

5. Ce ajută la eliminarea calcului renal?

Multe, multe lichide. Acestea vor crește rata de funcționare a rinichiului car va produce mai multă urina și va ajuta la eliminarea pietricelei. O serie de medicamente ajută la calmarea durerii și relaxarea musculară de pe traseul calculului. Acestea vor fi prescrise de medicul care te va consulta.

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.