📖 Jurnal nocturn de pandemie: povestea celor 10.000 de viziere

Totul a început acum mai bine de 2 săptămâni. Ionuț, colegul meu din anul V, președinte la SSCR Timișoara, a luat legătura cu echipa Timotion. Astfel, a demarat implicarea studenților de la medicină din Timișoara în confecționarea de viziere. Câteva zile mai târziu, împreună cu EMSA Timișoara, făceam parte din armata de voluntari care a lucrat zi și noapte pentru ca personalul medical să beneficieze de o protecție suplimentară în lupta cu SARS-COV 2.

Am învățat repede cum se fac aceste viziere. Nimic complicat, însă cineva trebuie să facă și această muncă. Cele peste 3.000 de bucăți care au trecut prin mâinile noastre de studenți mediciniști, au ajuns la spitale din Timișoara și din județul Timiș, Serviciul Județean de Ambulanță, unele s-au dus la Arad, Suceava, Petroșani, Târgu Jiu, Orșova, Deva, Alba Iulia, Satu Mare și alte localități unde a fost nevoie de ele.

Ne-am împărțit în echipe de câte 3 persoane și am lucrat în ture. O parte mergeam dimineața, o parte după-masa. Imaginea era desprinsă parcă din alte timpuri, când oamenii stăteau la șezătoare și făceau diverse activități. Doar că șezătoare noastră nu a presupus meșteșug tradițional, ci confecționarea echipamentului de protecție necesar. Am lucrat și în weekend, iar când nevoia a fost cea mai mare, am luat vizere de făcut și acasă.

Cele 10.000 de viziere colecționate de voluntari au ajuns în mai multe orașe din țară:

Nu doar noi am făcut viziere, ci s-au implicat și voluntari de la Școala mamei junior, IncubART Makerspace, ateliere din Timișoara. S-au implicat și Print by AlioshaPlexive – Printare UV , Debitare și Gravură LaserO R, Plan ZeroCiclocurier.

A fost un efort comun, impins și motivat de dorința de a ne face bine și de a trece peste acest moment dificil.

Vremurile pe care le trăim nu sunt ușoare. Este probabil cea mai grea perioadă în care umanitatea este pusă la încercare. Nu putem face altceva, decât să ajutăm când și cum putem.

Poate că unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poți face este să faci nimic. Cu toate acestea, atunci când poți să faci ceva util, nu ezita să o faci. Mai ales acum, când întreaga omenire este pusă la încercare.

Este suficient să stai acasă și să respecți măsurile impuse. Știu că a trecut o lună și mai avem în față încă o lună, însă e important să înțelegi că distanțarea socială, igiena corectă a mâinilor și autoizolarea ne vor readuce împreună mai repede.

Cu siguranță nu am luptat cu coronavirus în prima linia așa cum o face personalul medical. Vreau să cred că prin acest efort am ajutat, măcar cu un pas mic, viața să revină la normal.

Despre un alt proiect dedicat medicilor de familie povestește dr. Adrian Bădescu:

Proiectul ”Responsabilitate pentru Sănătate” initiat de Asociatia Timisiensis și platforma Medici+Salvatori în sprijinul Medicilor de Familie din Timis a marcat deja primele ecouri sociale. Dr Ioana Vârtosu, o cunoscută antreprenoare timișoreană (”Școala Mamei Junior” și ”Fii mămică fără frică”) împreună cu Asociația Timisiensis au făcut o donație de 1.500 de viziere către medicii de familie din județul Timiș. 

🙏 Mulțumesc tuturor voluntarilor care au pus lucruri în mișcare, celor care au făcut și încă fac viziere, combinezoane, măști și care se străduiesc să facă bine și care se străduiesc să facă bine.

Mulțumesc medicilor, asistenților, infirmierilor și brancardierilor care rezistă cu stoicism și tuturor celor care donează pentru campaniile umanitare din această perioadă și nu numai. Sunteți eroii mei!

Nu în ultimul rând, îți mulțumesc ție, celui care citești aceste rânduri și alegi să stai acasă. Știu că mai avem mulți pași până vom fi din nou bine, iar viitorul nu arată tocmai roz. Sunt ceva mai liniștită pentru că în tot haosul acesta încă există oameni care luptă pentru oameni. 

Clincile Medici’s pune platforma la dispoziția pacienților săi cât și oricărei alte clinici, cabinet și medic din zona de vest. Pentru informații suplimentare, pacienții, medicii și clinicile pot contacta Medici’s pe office@medicis.ro

Să ne recitim cu bine! 😊