🕴 Afacerile MLM și comunicarea agresivă a reprezentanților

Pe grupul Branduri și Afaceri din Timișoara există o discuție referitoare la MLM-uri. MLM-ul, multi level marketing, presupune un sistem de vânzare piramidal a unor produse și servicii. Amway, Oriflame, Avon, Farmasi sunt doar câteva exemple. Deși totul se reduce la vânzarea unor produse și oportunități oferite de o companie umbrelă, fiecare persoană care își dorește să câștige bani din această afacere, devine la rândul său antreprenor.

Cum funcționează MLM-urile

Tocmai pentru că este o afacere, și un MLM are nevoie de o investiție inițială. Investești timp în înțelegerea mecanismului și bani în primele produse.

Fie că îți dorești pentru tine sau să recomanzi produse familiei și prietenilor sau îți dorești o carieră în acest segment, totul începe cu vânzarea produselor. Există un preț de catalog și un preț (de obicei redus) pentru reprezentanți/parteneri/colaboratori. Dacă pentru client, o ojă costă 10 lei, reprezentantul achiziționează produsul respectiv la 9 lei, uneori și mai ieftin. Restul îi rămâne drept comision.

Câștigul și mai mare în această afacere este din formarea unei echipe. De aici încep comisioanele mari, bonusurile și traiul bun pentru antreprenor. Sau așa ți se spune. În realitate, munca este titanică pentru că presupune multă răbdare, calm și disponibilitate. Cam ca în oricare domeniu în care lucrezi direct cu omul. Și înainte să aruncați cu roșii, departe de mine gândul că aceste MLM-uri făcături. Câștigul este real, însă munca din spate este eroică.

Pe vremea când făceam MLM

Știu toate aceste lucruri de pe vremea când eram și eu reprezentant Avon. O spun cu mândrie, pentru că la 17 ani am avut suficienți bani încât să-mi cumpăr un laptop din afacerea mea. Pentru mine la acea perioadă s-a potrivit de minune această activitate. Făceam exact ceea ce îmi plăcea – câștigam bani și cunoșteam persoane noi. Ba chiar am început să călătoresc cu Avon. Prima conferință la care am participat ever a fost Webstock (2010, cred) și am ajuns acolo prin intermediul Avon Connects, un forum pe care eram activă zilnic.

avon_connects_webstock

Avon m-a ajutat să trec peste timiditate și m-a învățat să lucrez cu oamenii. Am învățat să ascult activ, să pun întrebări deschise, să think outside the box (🙏 mulțumesc Lorena, Ina și Mari) și m-a făcut să înțeleg cât de greu este să îți câștigi proprii tăi bani. Erau bani de buzunar, dar veneau de fiecare dată cu satisfacția faptului că sunt munciți.

Între timp, afacerea m-a dezamăgit. Adevărul este că eram și mai tânără, și mai naivă și era momentul să trec la alt experiment.

🐒 Paranteză. Un om drag mi-a spus la un moment dat să experimentez cât pot. Să iau totul ca pe o joacă și să încerc cât mai multe lucruri până descopăr ce-mi place. A fost mult după ce m-am lăsat de MLM. Cu toate acestea, mi-am dat seama că exact asta făceam. Uneori fac asta și acum. Mă joc, experimentez, învăț. Paranteză închisă.

De ce mulți resping ideea de MLM

Intrăm aici într-un cerc vicios și îmi asum fiecare urare de bine care va urma. Majoritatea persoanelor care fac MLM sunt agresive în comunicare. Nu compania umbrelă este agresivă, ci individul, persoana care promovează afacerea. Sunt de multe ori sufocante, foarte insistente, presante, uneori stresante și uneori par a fi desprinse dintr-o sectă. Nu resping ideea că și eu eram așa pe vremea când făceam parte dintr-o astfel de structură. E normal într-un fel să îți dorești ca și alți să vadă beneficiile produsului în care tu crezi.

🐒🐒 Pentru că, iată o altă paranteză, nu poți poți vinde un produs în care nu crezi. Pur și simplu nu vei fi niciodată suficent de persuasiv. Când crezi în ceva, fie că vorbim de un produs, un serviciu sau orice lucru și persoană în care crezi, există o sclipire în ochi, în glas, în vibrație. Este emoția credinței tale, dacă vrei, care îl atinge pe celălalt. Paranteză închisă a doua oară.

Cunosc nenumărate exemple de oameni de vânzări și coordonatori de echipe mari care au o afacere de succes într-un sistem MLM.

Au reușit pentru că au înțeles că agresivitatea în comunicare este în dezavantajul lor. Nu totul se învârte în jurul afacerii, chiar dacă tu crezi acest lucru.

Și chiar mă doare să o scriu aici, însă sunt foarte mulți oameni care nu înțeleg acest lucru. Am primit zeci de mesaje în privat de la reprezentanți Farmasi (MLM relativ nou pe piația din România). Mesajele lor îmi promiteau că mă voi îmbogăți cu efort minim.

Din fericire pentru mine știu că nu e așa. Chiar dacă comisionul și reducerea sunt fabuloase, tot trebuie să muncești pentru fiecare leu. Primesc mesaje aproape săptămânal și de la diverși reprezentanți Avon, Oriflame, invitații la Herbalife și sunt pe un grup cu suplimente alimentare care se vând tot în sistem piramidal.

Elementul comun este că nimeni nu se plânge niciodată. Toată lumea e foarte mulțumită, produsele noastre sunt cele mai bune, noi câștigăm cel mai bine. Avem cele mai mari reduceri și cele mai babane bonusuri. Câștig maxim cu efort minim. Așa ceva nu există. Și cu cât înțelegi mai repede acest aspect, cu atât mai ușor îți vei construi o echipă pe bune și vei vinde produse și servicii oamenilor care chiar au nevoie de ele.

Nu spălarea pe creier, cum îmi zicea mama, este cheia. Și nici vânzarea de iluzii. Aș zice că e un meet me half way între nevoie și oportunitate. Uite, tu ai nevoie de ceva bani în plus, eu te pot ajuta dacă vei rezona cu produsele și oportunitatea pe care ți-o ofer.

Nu vreau să bag pe toată lumea în aceeași oală, căci știu că fiecare om procedează diferit.

Însă din cauza celor care comunică agresiv și vând iluzii, pierde o întreagă industrie. E nevoie și aici de multă teorie în spate. Pentru a fi un vânzător bun, trebuie să înțelegi clienții. Să înveți să le identifici nevoile și să le exploatezi fără să le înșeli așteptările. Nu vinde iluzii, căci ele dispar mai repede decât au apărut și în urma lor rămâne un gust amar, foarte greu de reîndulcit mai târziu.

Cu toate acestea, o afacere tip MLM nu este pentru oricine.

Am creat un sondaj pe grupul mai sus menționat și aproape 500 de persoane au votat că nu vor anunțuri tip MLM în grup. Argumentele sunt că oricum le găsim pe toate gardurile și nu sunt afaceri locale.

Ca fost MLM-ist spun cu mâna pe inimă că a vinde produse și servicii în acest sistem este de muncă atât cât încape. Greșeala multora constă în faptul că entuziasmul și dorința de a câștiga mai mult îi transformă aparenți fanatici care nu vorbesc și nu fac nimic altceva. Lumea îi vede ca pe niște oameni care doar încearcă să le bage pe gât niște produse de care oricum nu au nevoie.

Nu am o concluzie, ci mult respect pentru cei care reușesc în acest business. E al naibii de greu, iar drumul poate fi pavat cu multe capcane, refuzuri și frustrări, dar e frumos când reușești și realizez că ți se potrivește ceea ce faci. Ai multe de învățat, poate fi palpitant și cu siguranță acest gen de muncă te călește pentru orice altă muncă cu oamenii.

Also, nu exclud faptul că mă pot înșela în cele enunțate mai sus. Aștept cu interes argumente pro și contra.

Să ne recitim cu bine! 😊