După ce te-am pierdut (After you) – Jojo Moyes

Autor: Jojo Moyes
Naționalitate: britanică
Titlu original: After You
Numă de pagini: 394
Alte cărți ale aceluiaș autor: Înainte să te cunosc
Editura: Litera
Nota mea: 4/5

Am citit această carte înainte de Crăciunul lui 2016. O aveam pe Kindle în engleză de ceva vreme. Povestea primei părți, Înainte să te cunosc, am văzut-o la cinema.

Plăcut surprinsă de siropoșenia de film, am fost curioasă de continuare. Încercam să-mi răspund gândului care mă bântuia: cum trece peste moartea fizică a unei mari iubiri?

Dupa ce te-am pierdut - Jojo Moyes

Poți comanda cartea direct de pe Libris.ro

Lou Clark este genul de personaj deloc memorabil, însă construit atât de simplu și de transparent încât te înduioșează. Nu-mi amintesc citate și nici acțiunea decât în mare a volumului După ce te-am pierdut, dar mi-a rămas întipărit în minte frenezia cu care citeam ultimele paginii.

Jojo Moyes m-a făcut să trăiesc acțiunea cărții

Scrisă lejer, fără multe descrieri, cartea caută să răspundă unei întrebări simple – ce faci după ce persoana pe care o iubești alege să moară, alege fiind cuvântul de bază. Nu vă faceți griji. Nu voi da detalii de conținut.

N-am suferit nici o pierdere majoră în viață. Cel puțin nu încă. Cumva încerc să mă pregătesc pentru orice. Moartea, în fond și la urma urmei, este ceva normal, fiziologic.

Cu toate acestea, mă sensibilizează acest subiect poate și din egoism. ”Dacă mi s-ar întâmpla mie…” e gândul cu care rămâin după această carte.

E o idee cât se poate de centrată în jurul persoanei tale, însă suntem oameni. Instinctul de conservare sau poate obsesia pentru noi ne face să ne gândim doar la noi.

Las mai jos descrierea cărții și vă îndemn să faceți cunoștință cu Lou și întreaga ei poveste. Și nu faceți ca mine, adică citiți și prima carte. Poate că aș fi privit-o cu alți ochi pe a doua.

Lou Clark are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei? Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe.

Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa…

Înainte să închei, mai am de adăugat un lucru. Această carte este o simplă poveste care încearcă să explice cum să mergi mai departe. Adevărul este că nimeni nu te poate învăța ce e de făcut.

Cred că cel mai important este să reușești să rămâi pe linie dreaptă, să te ții de lucrurile pe care vrei să le faci. Timpul trece și aduce cu el noi amintiri ce le vor îngropa pe cele vechi.

Nu există cale de întoarcere, există doar resemnare și uneori uitare.