Pacienta tăcută, recenzia cărții lui Alex Michaelides

Autor: Alex Michaelides
Titlu original: The Silent Patience
Naționalitate: americană
Anul primei publicări: 2019
Numă de pagini: 368
Editura: Litera
Nota mea: 4/5

Pacienta tăcută este o carte pe care am cumpărat-o datorită popularității ei.

În 2019, pe Goodreads, aceasta a fost votată drept cea mai bună carte din categoria mister&thriller. Mi-am spus că dacă atâta lume o laudă, sigur este ceva de capul ei. Și nu, nu m-am înșelat. Am devorat Pacienta tăcută (cartea, evident) în 4 ore cumulat. Am citit veo 50 de pagini înainte de culcare, iar restul a doua zi. Pur și simplu nu am putut să o las din mână.

Povestea este construită pe mai multe planuri care se învârt în jurul personajelor principale. Alicia Berenson, o pictoriță celebră căsătorită cu un fotograf notor, Gabriel. Chiar din descrierea cărții aflăm că viața acestui cuplu pare perfectă. Cei doi locuiesc în Londra, au o casă mare și nimic nu pare că ar putea să le tulbure liniștea.

Cu toate acestea, Alicia își omoară brutal soțul și este închisă într-o secție de psihiatrie la The Grove, refuzând să mai vorbească. În poveste intră și Theo Faber, pshioterapetului care își dorește să o facă pe Alicia să vorbească din nou. Din descrierea cărții aflăm că Theo este și el un criminal, însă abia la final aflăm cum stau de fapt lucrurile.

O povestire inteligență, sofisticată, încărcată cu suspans real – un roman foarte bun conform tuturor standardelor. – Lee Child

Cartea are 5 părți, fiecare debutează cu câteva pagini din jurnalul Aliciei, iar apoi continuă cu povestea lui Theo.

Planurile alternează între ele armonios, iar cititorul este condus pas cu pas spre aflarea adevărului. Perspectiva Aliciei o aflăm din filele jurnalului ei, iar principala voce narativă este cea a lui Theo Faber.

Ce mi s-a părut ingenios este faptul că cititorului i se descoperă fragmente din trecut prin ochii Alicei, iar prezentul este relatat din perspectiva psihoterapeutului.

pacienta tacuta

Dacă vrei să comanzi cartea, o poți face de aici.

Deși Alicia Berenson este în lumina reflectoarelor, cel spre care ar trebui să reflectăm este Theo.

Strădania de care dă dovadă și sârguința cu care muncește pentru a reuși să câștige încrederea pacientei lui sunt impresionante. Trăiești cu sufletul la gură fiecare efort, suferi pentru fiecare eșec, ca în final să descoperi cât de naiv ai fost ca cititor. Construcția personajului și deciziile pe care acesta le ia sunt la o primă vedere banale, însă ascund răni și un trecut cel puțin zbuciumat.

Aș spune că această lectură este ca o lecție de viață care te învață să îți pui mereu întrebări. Sigur, paranoia intră deja pe teritoriul patologicului, însă de cele mai multe ori lucrurile sunt mult mai profunde și mai complexe decât pot părea la prima vedere.

Știi, Theo, unul dintre lucrurile pe care e cel mai greu să le recunoaștem e faptul că n-am fost iubiți atunci când aveam cea mai mare nevoie. E un sentiment îngrozitor durerea de a nu fi iubit.

Pacienta tăcută poate părea o poveste banală, însă ascunde câteva idei esențiale.

Despre prima am vorbit mai sus și se referă la superficialitatea versus profunzimea unei povești. Apoi, cartea face apel la empatie. Cu siguranță vor exista două categorii de cititori – cei care vor empatiza cu Alicia și cei care o vor detesta indiferent de argumentele aduse în final. Sigur, o crimă rămâne printre cele mai oribile și de neiertat lucruri, însă în cazul Aliciei situația stă cu totul și cu totul diferit.

Dezvoltarea personalității noastre nu se petrece în izolare, ci în relațiile cu alții. Suntem modelați și completați de forțe nevăzute de care nu ne amintim- și anume de părinții noștri. Lucrul acesta poate fi înspăimântător din motive evidente. Cine știe ce grozăvii am suferit pe acest tărâm de dinaintea amintirii?

Și scriind această idee mă duc puțin mai departe și voi da un spoiler. Alicia este un personaj deosebit pentru întruchipează pacientul cu boli mintale. Aflăm întreaga ei istorie și ne putem explica de ce a ajuns în punctul în care a ajuns. Descoperim că, deși exista un teren genetic pentru instabilitatea ei psihică, Alicia este împinsă de context și de factorii sociali să acționeze în felul în care a acționat. Alicia este conștientă de starea ei și cu toate acestea riscă în final totul pentru adevăr.

Pacienta tăcută este un roman crime de debut remarcabil care își creează calea proprie, oferind un studiu de caractere inteligent și un complot maestru, toate înfășurate în scrisul hipnotic de la care nu vrei să te rupi – Crime by the Book

Ca oameni luăm prea de bună sănătatea mintală.

Așa cum pentru inimă, spre exemplu, luăm o banală tensiune de control, așa cred că ar fi bine să ne verificăm și psihicul. Nu este nici o rușine să vrei să fii bine.

Pacienta tăcută poate fi privită ca pe o simplă poveste. Dacă citești printre rânduri, îndrăznesc să spun că s-ar putea să vezi un întreg univers de care, poate până acum, te-ai ferit. Creierul uman este compus din milioane de neuroni interconectați care generează, controlează și integrează tot ceea ce suntem, ce facem, ce gândim. Nu suntem perfecți și nici nu avem nevoie să fim, căci avem puterea de a decide încotro vom merge.

Îți recomand Pacienta tăcută ca pe o lectură de weekend sau de câteva după-amieze.

Mi-ar face plăcere să discutăm despre în comentarii și să-mi spui ce impresia și ce întrebări a ridicat această lectură. Dacă nu ai cartea, o poți comanda de aici.

Să ne recitim cu bine! 🙂