🌒 Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom
Plânsul lui Nietzsche de Irvin Yalom este unul dintre acele romane la care nu-mi permit să scriu o recenzie. Mă simt prea mică, prea neînsemnată, prea lipsită de cunoștințe pentru a spune ceva inteligent. Mi-a luat câteva zile să o citesc pentru că e un altfel de lectură. Simplă în aparență, dar plină de înțeles ascuns. Se citește ușor, dar ridică la fileu aspecte ale vieții de care tindem să fugim.
Mărturisesc că Plânsul lui Nietzsche a venit la momentul potrivit. Cred că dacă citeam mai devreme această carte, aș fi ratat mult din esență. De Irvin Yalom am citit și alte cărți – Mama și sensul vieții, Călăul dragostei și alte povești de psihoterapie. Mi-a plăcut felul în care scrie și disecă psihologia.
Dacă dorești cartea, o poți comanda dintr-un click aici, iar o parte din prețul cărții va merge către autoarea acestui articol fără ca tu să plătești nimic în plus.
Pe Goodreads i-am dat 5/5 🌟 și am văzut cât de apreciată este. Pe de altă parte, ecranizare din 2007 în regia lui Pinchas Perry avându-i în roluri principale pe Ben Cross și Armand Assante a fost o dezamăgire. Cum să și cuprinzi de fapt o astfel de lectură într-un film. O misiune grea, pe care acești oameni au cam ratat-o. Și nu e doar părerea mea.
Te las în continuare cu câteva citate furate din carte. Sper ca într-o zi să te găsească și pe tine această lectură așa cum m-a găsit pe mine – cu mintea descrisă și cu curajul de a înțelege printre rânduri pentru a găsi un sens în tot acest haos.
Citate din cartea Plânsul lui Nietzscheb de Irvin Yalom (1992), în traducerea Luanei Schidu
Căci nimeni nu poate fi vreodată ajutat cu adevărat de altcineva; trebuie să găsești puterea să te ajuți singur.
pagina 208, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
A nu-ți lua viața în propriile mâini înseamnă a permite ca existența ta să fie un accident.
pagina 243, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
… tocmai momentul în care te determin să vorbești despre ceva împotriva voinței tale – acesta este momentul în pe care-l alegi să-ți asumi puterea…
pagina 244, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Multe dintre ideile desprinse din lectură le aveam deja în minte. Au venit ca un soi de validare pentru o mentalitate pe care încerc să o cultiv. Și aici mă refer la faptul că suntem singurii responsabili de fericirea noastră. Că dacă reușim să facem pace cu noi, lumea nu mai pare atât de ostilă. Iar ideile pot curge în cascada, însă mă opresc aici.
Nu, Friedrich, a înțelege înseamnă a ierta.
pagina 271, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Poate și de aici veșnica mea nevoie de a înțelege ce se petrece dincolo de aparențe. Căci mi se pare inutil să nu ierți și să te încarci cu inutilitatea ranchiunei și a resentimentului.
Cu mult timp în urmă am aflat că e mai ușor să trăiești cu reputație proastă decât cu o conștiință încărcată.
pagina 321, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Pentru a forma copii trebuie să fii mai întâi tu însuți format. (…) Altfel, vei dori copii dintr-o nevoie animalică, sau din singurătate, sau pentru a asupta goluri din tine. (…) Sarcina ta ca părinte nu este să produci încă un tu, ci ceva mai bun. (…) E să produci un creator.
pagina 321, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Tot ce am vrut să spun a fost că, pentru a avea o relație completă cu altcineva, trebuie să ai mai întâi o relație cu tine însuți. Dacă nu putem cuprinde propria noastră singurătate, îl vom folosi, pur și simplu, pe celălalt ca pe un scut împotriva izolării. Numai atunci când vei putea trăi ca vulturul – fără nici un public, de nici un fel – te vei putea îndrepta cu dragoste înspre altcineva. Numai atunci poate să îți pese de cursul existenței celuilalt.
pagna 355, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Dar Friedrich, a te alătura cuiva nu e totuna cu a te abandona pe tine însuți
pagina 362, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
N-am vrut decât să spun că o relație ideală (…) există numai atunci când nu este necesară pentru supraviețuirea fiecăruia dintre parteneri (…)
pagina 355, Plânsul lui Nietzsche – Irvin Yalom, Editura Humanitas Fiction
Să ne recitim cu bine! 🌒