☕ Recomandări de weekend: Firefly Lane, mai mult decât un serial

Firefly Lane este una din cele mai recent lansate comedii romantice de pe Netflix. L-am văzut în mai puțin de 24 de ore pentru că aveam nevoie de o astfel de poveste. Serialul m-a ajutat să mă deconectez de la cotidian, să explorez alături de personaje și povestea lor aspecte din povestea mea.

Serialul se bazează pe romanul Firefly Lane de Kristin Hannah

Înainte de serial a fost un roman. Se găsește și la noi – click aici, iar dacă și tu faci parte din cei cărora le place să citească mai întâi povestea, apoi să o vizioneze, cred că merită investiția.

Recunosc că eu n-am auzit de ea până nu m-am documentat puțin despre serial. Mă voi abține din a o cumpăra, deși mă bate gândul serios. Deși primul sezon s-a terminat, sunt aproape sigură că va exista un al doilea. Povestea rămâne prea în coadă de pește pentru a fi se fi terminat.

Și ce dacă nu ai partener de Valentine’s Day?

Având în vedere că nu știu câți bărbați vor dori să vadă acest serial, doamnelor, acest articol este dedicat nouă! Dacă ești supărată că nu ai un partener în această zi deosebită mai mult pentru marketing decât pentru viața reală, îți propun un pahar de vin, o pizza delicioasă și Firefly Lane.

Povestea urmărește două prietene care au crescut împreună, deși sunt firi foarte diferite. Serialul împletește trei dimensiuni cronologice – anul 1974 când Tully Hard, 14 ani, (Ali Skovbye, mai târziu Katherine Heigl) se mută împreună cu mama ei hippie și dependentă de droguri, Cloud/Nor(Beau Garrett) pe Firefly Lane (Aleea Licuricilor). Acolo se împrietenește cu Kate (Roan Curtis, mai târziu Sarah Chalke), o tocilară anti-socială. Acestea devin prietene bune. Așa cum va recunoaște Tully mai târziu, Kate este unul din cei mai buni oameni pe care îi cunoaște.

FIREFLY LANE (L to R) ALI SKOVBYE as YOUNG TULLY and ROAN CURTIS as YOUNG KATE in episode 102 of FIREFLY LANE. Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2020

Prietenia celor două adolescente, aparent diferite, se descoperă ca fiind o relație caldă de atașament de care ambele fete au nevoie. Cea mai frumoasă și dorită fată din clasa a VIII-a, Tully, mereu îmbrăcată modern și machiată, este în esență o fetiță care ascunde traume adânci, printre care trauma de abandon care o va face mai târziu să își pericliteze toate relațiile amoroase. La polul opus, Kate, în aparență o fire ștearsă, își ascunde personalitatea în cărți. Relaționează greu cu oameni, este timidă, însă prietenia cu Tully o ajută să supraviețuiască celei mai urâte perioade din viață – adolescența.

Când ai 14 ani vezi și înțelegi lucruri, dar nu ai nici un control asupra a ceea ce ți se întâmplă.

Mama lui Kate la un moment dat în serial

Anii 1980 și 2000 din Firefly Lane

Fetele, ajunse deja la facultate rămân împreună și studiază jurnalismul. Firile lor nu se schimbă prea mult, Tully rămânând la fel de carismatică și frumoasă, iar Kate fiind în continuare prietena ei cea mai bună. Povestea continuă cu viața celor două femei în anii 2000, când ambele păstrează aceeași relație strânsă, însă au vieți complet diferite.

FIREFLY LANE (L to R) KATHERINE HEIGL as TULLY and SARAH CHALKE as KATE in episode 102 of FIREFLY LANE. Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2020

Kate este în pragul divorțului, mama unei fete de 14 ani, casnică care începe să se vadă prin ochii ei. Nu voi detalia aici, nu vreau să stric plăcerea vizionării. Tully este vedetă TV națională, însă este singură, deși are tot ce și-a dorit vreodată. Pare că cele două femei sunt o familie și se au una pe alta. Cu toate acestea, veți vedea pe parcurs prin câte au trecut cele două împreună.

Deși pare o telenovelă, serialul cuprinde aspecte subtile din viața cotidiană

Mă așteptam ca acest serial să fie bun. Îmi doream o poveste precum Firefly Lane care să îmi amintească cât de valoroase sunt relațiile interumane, câte sacrificii faci uneori și câtă bucurie este să ai un prieten de nădejde alături.

FIREFLY LANE (L to R) KATHERINE HEIGL as TULLY and SARAH CHALKE as KATE in episode 110 of FIREFLY LANE. Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2020

Probabil că nu toți avem bucuria să întâlnim un astfel de prieten, așa cum Kate este pentru Tully și viceversa. Însă este reconfortant să știi că există oameni în jurul tău pe care te poți baza. Oameni pe care îi poți suna chiar și în miez de noapte și care vor lăsa totul pentru a-ți veni în ajutor.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Firefly Lane

Fiind o poveste atât de complexă care se întinde pe o perioadă atât de lungă, pot fi observate multe momente aparent banale, dar totuși decisive în viața celor două protagoniste. Îmi place că Maggie Friedman a exploatat aspecte psihologice care, privite în ansamblu, descifrează personajele în adevărata lor esență.

Îmi doresc din tot sufletul o continuare a acestui serial. Și mai cred că toate avem nevoie să îl vedem. Promit că o să vă placă și promit că cele 10 episoade vă vor duce în locuri ale sufletului vostru pe care, poate, le credeați pierdute.

Firefly Lane a fost ca un pansament într-o zi mohorâtă de sâmbătă. M-a îmbrățișat și m-a lăsat purtată în poveste fără să simt nici un pic de vină pentru că am pierdut o zi urmărindu-l. Ceea ce îți doresc și ție.

Să ne recitim cu bine! 🌺