O noapte, Marcovici – Ayelet Gundar-Goshen
Autor: Ayelet Gundar-Goshen
Naționalitate: israeleană
Numă de pagini: 424
Alte cărți ale aceluiaș autor: Walking Lion
Editura: Nemira
Nota mea: 5/5
A trecut ceva vreme de când am așternut ultimele gânduri despre o carte pe blog. Poate prea mult timp. Am o listă întreagă de cărți despre care voi scrie.
Pe toate le găsiți după eticheta ”cărți”. Încep să actualizez și articolele vechi. Destul cu vorba, căci astăzi vă prezint o carte specială.
”Ce rost are să rumegi trecutul, când omul poate mușca din carnea viitorului?”
O noapte, Marcovici este prima carte din literature israeliană pe care o citesc. Volumul face parte din colecția Babel a editurii Nemira și a fost tradusă din limba ebraică de către Any Shilon.
Într-un mod ciudat de frumos, autoarea împletește istoria cu poveștile de viață a unor oameni simpli dintr-un sat din Israel. Dă lecții despre iubire și respect, poate cea mai important fiind cea despre surpaviețuirea în cuplu, dar și în viață în general.
Acțiunea romanului se întinde pe câteva decenii și cuprinde întreaga viața a lui Iacov Marcovici, protagonistul firului narativ.
Romanul debutează cu o descriere completă a căsătoriei de formă la care evreicele din Europa apelau înaintea celui de Al Doilea Război Mondial pentru a părăsi în siguranță continentul. Palestinieni de toate vârstele erau trimiși pentru a se căsători cu tinerele fete, neconsumând mariajul și urmând ca, ajunși înapoi în țara sfântă, să divorțeze.
O noapte, Marcovici este despre istoria și cultura poporului evreu
Iacov Marcovici refuză, însă, să divorțeze de nevasta lui, Bella, salvată din ghearele naziștilor. Acesta o iubește obsesiv, însă ea se simte captivă într-un mariaj pe care îl va urî toată viața.
Frumusețea ei îl năucește pe Marcovici și astfel o leagă de el în ciuda protestelor acesteia. Nu vă voi spune cum se petrec lucrurile sau ce finalitate au.
”Oamenii trăiesc unii alături de alții ani îndelungați, se privesc față în față zile și nopți, și totuși orbecăie prin întuneric.”
Nu doar povestea Bellei și a lui Iacov este dezbătută. Romanul este împânzit de povești de viață ale personajelor adiacente. Cumva, n-am simțit deloc continua descriere în care se scaldă lectura.
Analizând la rece, n-am întâlnit până acum stilul acesta care efectiv nu te lasă să observi zugrăvirea efectivă a tabloului. Și da, poate că aș fi putut trăi fără unele detalii, dar unde ar mai fi fost unicitatea autorului? Și până la urmă, cine sunt eu să comentez o tehnică de scris?
Nu citesc cu plăcere descrierile, însă felul în care Ayelet Gundar-Goshen așterne cuvintele te captivează încă din primele pagini.
Se citește ușor, are un fir narativ logic și expune problemele cotidiene ale oamenilor înainte de Al Doilea Război Mondial, continuă cu Războiul de Independență și mult după.
Frământările personajelor sunt expuse fluid, iar deciziile pe care acestea le iau sunt naturale.
Mi-a plăcut construcția personajelor
Ce mi-a plăcut la O noapte, Marcovici este partea de construcție a personajelor și faptul că acestea sunt prezentate atât în aparență, cât și în esență. Autoarea se străduiește să facă cititorul să înțeleagă că nu există doar bine și rău, alb și negru. Părerea ei este că viața în ansamblu este colorată, plină de nuanțe și decizii care dau tonul nuanțelor.
Nu mi-a plăcut finalul.
Nu discut despre el, dar sunt curioasă de părerea voastră legată de acest aspect.
Recomand lectura tuturor celor care vor să cunoască, măcar superficial, cultura evreilor, un strop din istoria lor. Vă avertizez, însă, că s-ar putea să aveți nevoie de șervețele la unele scene.
Despre Ayelet Gyndar-Goshen
Născută în Israel în 1982, autoarea este absolventă de psihologie la Universitatea din Tel Aviv. S-a apucat de cinematografie, a lucrat ca jurnalist, dar a scris și scenarii de filme care au câștigat premii la festivaluri internaționale dedicate.
O noapte, Marcovici este primul ei roman și a fost premiat cu Sapir pentru Debut în 2012. Tradus în cinci limbi și bestseller în Israel, acesta va fi adaptat pentru marele ecran. Sunt curioasă care va fi viziunea și punctul de pornire.
Puteți comanda cartea aici, iar dacă preferați opțiunea de ebook, o găsiți aici. Înainte de a încheia, am povestit despre O noapte, Marcovici și într-un clip pe youtube.
M-a încercat și pe mine vlogging-ul, dar nu mă pricep (de aici și neconcordanța între sunet și imagine), așa că rămân la scris. Cu toate acestea, vă las aici link-ul către video-ul cu pricina. Poate vă și bine dispune. 😀
Aștept păreri și recomandări de cărți! Săptămâna viitoare, tot duminică, vine recenzia la ceva mai siropos: După ce te-am pierdut – Jojo Moyes.