De ce sunt iar pe facebook

Înghesui două articole într-o zi pe simplul motiv că am tras câteva concluzii deștepte, zic eu. Viața fără facebook este mult mai liniștită, ai timp să vezi lucruri pe care s-ar putea să le ratezi dacă stai cu ochii în ecranul telefonului, însă un lucru este cert: dacă știi să te ”administrezi”, atunci ai timp și de vâslit în neștire, dar și de lucrurile de afară.

Ca să fiu mai specifică – așa cum știți deja, marți, 24.03.2015, undeva în jurul orei 11:30, am dezacitvat profilul de facebook. Mi-am propus ca timp de 28 de zile să nu mă ating de el. Ba chiar scriam azi dimineață că nimic nu m-a tentat să îl reactivez…până acum câteva minute.

De aseară cuget la câteva argumente pentru care viața fără facebook e nașpa. Mă puteți cataloga drept o dependentă de online, puteți spune că sunt viicioasă sau puteți spune orice altceva. Sincer, nu-mi pasă și vă spun și de ce, din punctul meu de vedere, să nu (mai) ai facebook este un dezavantaj.

În primul rând, nu mai ești la curent cu evenimentele și zilele de naștere. Oricât de urât sună, trebuie să recunoaștem că ne este mult mai ușor să nu ratăm ziua de naștere a verișoa ei de gradul Ț, pentru că presupun că fiecare știe data în care cele mai importante persoane din viața fiecăruia au văzut pentru prima data lumina soarelui.

Apoi mai sunt evenimentele mici sau mari, de ce nu, pe care riscăm să le ratăm. De exemplu: dacă nu-mi activam azi facebook-ul nu știam că o conferință la care-mi doresc să particip s-a amânat.

Îmi este greu să fiu la curent cu știrile din online. Nu-mi place să navighez pe site-uri specifice, pentru că nu mă interesează toate știrile de acolo și nici nu am timp să caut ceea ce mă interesează. Pe mine mă ajută foarte mult facebook-ul din această privință, poate chiar mai mult decât newsletter-ul pe care-l primesc prin e-mail.

Cel și cel mai tare m-a durut, în aceste 3 zile în care am stat departe de drogul tinerilor din ziua de azi a fost că mi-a scăzut vizibilitatea pe blog, însă numai așa am reușit să înțeleg că, această  rețea de socializare este crucială pentru a-mi ține cititorii pe-aproape.

În concluzie, facebook poate fi un drog, însă poate fi și un instrument foarte util. Depinde de noi cum îl folosim. #nofacebook va rămâne, însă va fi pentru acele zile în care vreau să mă bucur doar de lumea offline – cam rare, ce-i drept.