Cirkus Cirkör: Limits, despre încredere, echilibru și perspective

Aseară, la invitația Nebuloasei, am văzut pentru prima oară un spectacol de circ contemporan marca Cirkus Cirkör. Nu știam la ce să mă aștept. Speram doar să mă rup puțin din cotidian. Sala Constantin Jude (aka sala Olimpia) a fost plină de ochi curioși și minți deschise.

Fără prea multe introduceri, vă spun că Limits este o reprezentație de trecut în lista #mustsee.

Cirkus Cirkör a adus în atenția publicului o problemă contemporană. Emigrația, cea de care s-a lovit întreagul continent, spusă într-un mod în care și cel mai insensibil om ar fi tresărit.

Am văzut un spectacol cu acrobații periculoase, în care circarii au sfidat legile gravitației și au transmis emoție pură prin mișcare, muzică și cifre.

Cirkus Cirkör are artiști desăvârșiti

Artiști care nu s-au sfiit să interacționeze cu publicul, au cântat și au pus suflet. N-am simțit cum au trecut cele 2 ore de spectacol. Am râs, am lăcrimat și am repetat într-una ”wow!”. Am stat cu sufletul la gură și am rămas cu egoista întrebare cum ar fi dacă eu aș fi nevoită să îmi părăsesc casa din cauza războiului.

Îmi pot doar imagina și îmi doresc din tot sufletul să nu fie nevoie. Aș vrea ca întreaga lume să înțeleagă mesajul cu care am rămas după Limits: echilibrul înseamnă mișcare.

Iar pentru a dovedi acest lucru, întreaga sală a făcut un exercițiu. Am fost rugați să ne ridicăm în picioare și să închidem ochii. Încercați și voi, veți înțelege de ce am rămas cu acel mesaj.

Apoi, m-a impresionat și explicația uneia dintre acrobate care ne-a mărturisit că în momentul unui exercițiu, partenerii comunică prin mișcări. Totodată, a spus că în momentul în care se dezechilibrează și cade, are încredere că partenerul ei o va prinde. Cred că despre asta e vorba în orice fel de relație. Despre încredere și echilibru, frica fiind doar un obstacol care te limitează.

Limits privește lucrurile din altă perspectivă

Limits este un spectacol care vrea să deschidă ochii și mintea publicului. Are un mesaj clar, transmis simplu, dar profund. Hai să încercăm să schimbăm perspectiva de a privi lucrurile și să nu mai credem că le știm pe toate. Să încercăm să ne punem mai des în papucii celuilalt.

Granițele sunt, până la urmă fâșii de pământ modelate și remodelate după fiecare bătălie. Barierele culturale sunt exact ca o bulă – te fac să privești doar în fața ta, nu și în stânga și dreapta.

Nu zic că e ușor să accepți pe cineva cu alte obiceiuri, nici de cum să renunți la ale tale. Schimbările sunt terifiante, însă normale. E greu să ne adaptăm și cumva e normal să luptăm, însă până unde merg lupta, ura și  rasismul?

Cirkus Cirkör prin Limits exact la acest lucru ce îndeamnă – să ne deschidem ochii, mintea și sufletul. Să fim maio puțin egioști și mult mai înțelegători. Și face într-un mod atât de frumos.

Încă 2 reprezentații în Timișoara

Astăzi și mâine Cirkus Cirkör are încă 2 reprezentații în Timișoara. Mai sunt câteva bilete care se pot cumpăra de aici. Vă îndemn să mergeți și promit inspirație și o gură de aer de la viața cotidiană în care mai mult de încruntăm decât zâmbim.

Spectacolul este prezentat de Asocitația Timișoara Capitală Culturală 2021. De asemenea, se anunță un an promițător. Citez:

Seria de activitati desfășurate în perioada următoare în Timișoara sub conceptul creativ CIRC! va culmina in luna iulie 2018, cu primul festival de circ contemporan, unde timişorenii, turiştii și invitaţii vor împărtăşi o sărbătoare estivală a artelor circului, în parcuri, pe străzi şi locuri mai puţin cunoscute ale oraşului. – sursa

Credit foto: Seba Tătaru