Sensul existenței umane – Edward O. Wilson

Autor: Edward O. Wilson
Naționalitate: americană
Titlu original: The Meaning of Human Existence
Anul primei publicări: 2014
Numă de pagini: 168
Editura: Humanitas
Nota mea: 4/5

Sensul existenței umane este a doua carte din seria de trei The Anthropocene Epoch Series și este ca un tablou pictat cu repeziciune de autorul Edward O. Wilson. Biolog de profesie, autorul face un pas înapoi și privește umanitate de-a lungul evoluției sale, făcând remarci pe alocuri controversate asupra speciei umane și felul în care și-a modificat comportamentul de-a lungul evoluției.

Cartea este împărțită în cinci părți și cuprinde douăsprezece capitole. Dintre ele, poate cel mai intrigant mi s-a părut cel intitulat Religie. Deși am rezonat în mare parte cu cele spune de dl. Wilson, cred că abordarea lui, la scară largă, produce controverse.

Faptul că neagă existența lui Dumnezeu și susține că suntem singurii stăpâni ai proprii noastre voințe, în viziunea autorului, este un lucru bun, înseamnă că suntem liberi. Întrebări precum: Care este sensul omului? Avem un loc predestinat în univers? Încotro ne îndreptăm? și mai ales De ce? fac din această carte o lectură interesantă, dar în același timp insuficient dezbătută. Mi-ar fi plăcut să găsesc mai multe explicații și poate idei mult mai bine conturate.

Deși destul de bine structurată, uneori am avut impresia că ideile sunt aruncate destul de vag. În același timp, am interpretat acest lucru ca fiind o momeală a autorului pentru cititor, acesta oferindu-i un pic din gustul cunoașterii și lăsându-l pe el să caute mai departe.

Sensul existenței umane se citește destul de repede, iar felul în care este scrisă o face și ușor de înțeles, deși aborbează subiecte delicate.

Concluziile pe care Wilson se grăbește să le tragă sunt convingeri personale, dar și dovedite științific formate și acumulate de-a lungul celor peste 50 de ani de activitate. Acesta este considerat tatăl sociobiologiei și al biodiversității, punând bazele unei științe care studiază comportamentul uman corelându-l cu evoluția speciei.

Despre acest subiect este și Sensul existenței umane. Mi-a plăcut foarte mult ideea că deși știința și disciplinele umaniste sunt total diferite, acestea au un trunchi comun, iar într-un viitor mai apropiat sau nu, ele vor ajunge să colaboreze pentru a descifra marea enigmă care a mistuit mii de filosofi și oameni de știință – care este sensul existenței umane și încotro ne îndreptăm.

Nu cred că este o carte de temelie în înțelegerea existenței umane, dar cred că este un bun început pentru oricine vrea un alt punct de vedere.

Puteți comanda cartea aici, iar dacă ați citit-o sunt curioasă să-mi spuneți ce impresie v-a lăsat. Mie mi-a lăsat câteva întrebări fără răspuns pe care mă simt obligată să le găsesc sensul. 🙂

Mai multe despre autor, precum și despre alte cărți puteți citi aici. Dacă voi găsi celălate două cărți din serie, cu siguranță le voi citi. Între timp, îmi îndrept atenția spre mult-lăudatul volum Sapiens – Yuval Noah Harari. Revin cu detalii.