Viena – obiective turistice, istorie și lecții despre implicare și civism

Viena este un oraș minunat, tapetat de istorie și impregant de cultură și tradiție. Nici dacă vrei n-ai cum să te plictisești pentru că inima fostului imperiu habsburgic are de toate: de la muzee, la cele mai luxuriante magazine și arome pentru toate gusturile.

N-ai cum să vezi Viena în câteva zile

Un city break la Viena nu este o idee fericită dacă vrei să vezi tot ce e de văzut. Timpul este prea scurt, iar imensitatea de oraș nu se lasă cucerită cu una cu două. Totuși, pentru mine a fost oaza de normalitate de care aveam nevoie.

Am călătorit până acolo cu trenul. Știu că am bălăcărit de câteva ori CFR-ul, însă de această dată am doar cuvinte de laudă. Deși nu a fost pentru prima dată când am ales acest mijloc de transport pentru un drum spre vest, acum am văzut lucrurile cu alți ochi.

Gara din Budapesta, deși impunătoare, se află în renovare încă de la ultima mea trecere pe acolo. Adică de acum 7 ani. Arhitectura este impresionantă, însă atmosfera și organizarea nu mi s-au părut să difere cu foarte mult de gara din București.

Wien Hauptbahnhof – una din cele mai mari gări din Europa

În schimb, Hauptbahnhof din Viena este precum un aeroport, doar că nu găsești avioane, ci trenuri noi, curate, cu internet și toalete cu dezinfectant. Această gară vede în jur de 1.100 de trenuri pe zi și peste 145.000 de pasageri.

Peroanele sunt segmentate astfel că trenul nostru a staționat de la literele C-E, în timp ce un alt tren, care pleca spre aeroport, s-a oprit pe segmentul A-B. Organizarea este brici și chiar dacă nu cunoști limba germană, te poți descurca foarte ușor.

Biletul de tren a costat 315 lei și l-am achiziționat dus-întors din agenția CFR. Am avut locurile rezervate și nu am beneficiat de reducere fiind tren internațional. Călătoria a durat undeva în jur de 8 ore, cu 2 pauză în Budapest Keleti, unde am schimbat trenul.

Bun venit în capitala culturii!

Capitala Austriei oferă atât de multe de văzut, de simțit, de trăit, încât m-am comportat ca un copil care primește în ziua de Crăciun o sută de jucării și nu știe cu care să se joace. Mi-a fost clar că nu voi apuca să vizitez tot ce-mi propusesem, însă am sperat că mă vor ține picioarele un pic mai mult.

Vienna Pass – un instrument util pentru cei care vor să ia Viena la pas

Știind că vreau să văd cât mai multe, am decis să achiziționez Vienna Pass, un card care costă 100 € și care îți dă acces timp de 2 zile la peste 60 de obiective. Am fost naivă crezând că voi vedea măcar 10 dintre ele. Am ajuns abia la 4.

Cu toate acestea, dacă vă știți plimbăreți, vă recomand cu căldură să luați acest card. Se poate comanda online și se ridică direct din Viena, din pasajul subteran de la metrou. Din stația Karlsplatz pe baza cărții de identitate pentru a fi mai exactă.

Palatul Schönbrunn – un loc în care te pierzi și te regăsești

După ani de așteptare, am văzut în sfârșit palatul Schönbrunn. Este grandios, impunător și însumează într-o panoramă spectaculoasă întreaga cultură și tradiție austriacă. Faptul că au grijă de istoria lor și fac eforturi pentru a menține în viață spiritul vienez este o constantă de normalitate care sper să migreze și spre est.

Deși Grand Tour-ul pe care l-am făcut m-a dezamăgit, căci așteptările mele erau la fel de mari precum palatul, pentru 40 de minute m-am pierdut în camerele imperiale și am început să visez. Viața de pe vremea prinților și prințeselor mă fascinează.

Un astfel de Grand Tour costă 17,50 €. Mai există și alte tururi pe care le puteți vedea aici. În palat nu ai voie să filmezi sau să fotografiezi, iar la intrare primești un fel de telecomandă în care un ghid prietenos îți povestește despre fiecare cameră în parte.

Grădina Zoologică și curțile imperiale

În prima seară când am fost la palat, am văzut oameni făcând jogging. Accesul este liber până la Gloriette (la care nu am mai ajuns pentru că n-am avut picioare de schimb) și pe întreaga zonă de labirint și parc. Vienezii luau masa acolo, lucrau în tihnă, iar turiștii vuiau cu aparatele de fotografiat.

Grădina zoologică este foarte mare. Are animale de toate felurile, dar am nimerit o zi atât de călduroasă încât majoritatea animalelor erau ascunse care pe unde a apucat.

Ca sfat dacă optați pentru acest obiectiv, luați-vă timp cam o zi. Să vedeți în liniște tot ce e de văzut. Iar dacă vreți să fiți economi, căci prețurile la standurile dedicate sunt piperate, puneți-vă ujină și apă din plin. Și încercați pe cât posibil să nu mergeți la zoo vara. Asta dacă vreți să vedeți animalele în toată spendoarea lor.

Un bilet costă 18,50 €, dar și acest obiectiv este inclus în Vienna Pass.

Muzeul de Literatură

Deși nu era în planul inițial, trecând pe lângă el nu am avut cum să îl ignor. Situat între Stephansdom și Karlsplatz pe o stradă lăturalnică, m-am pierdut pentru aproximativ o oră în literatura austriacă. Ce-i drept, nu prea cunosc această literatură, dar a fost o experiență inedită.

Cel mai tare m-am bucurat de colțul dedicat lui Kafka. Ai nevoie de câteva ore bune pentru a citi tot ce este de citit în acel  muzeu, lucru pe care noi nu mi l-am permis, fiind un obiectiv vizitat spontan.

Stephansdom și întreaga zonă de centru

Pe timp de zi, n-ai loc să arunci un ac. Turiștii mișună precum furnicile, iar localnicii, deși grăbiți, dar deloc nervoși, încearcă să facă slalom printre ei.

Catedrala construită în 1147 este unul din principalele obiective reprezentative ale Vienei. Este imensă, dar mult prea comercială. Cumva nici n-ar putea fi altfel. Nu-mi imaginez cum ai putea organiza altfel puhoiul zilnic de curioși decât prin reguli stricte.

Vizita în catedrală a fost și ea inclusă în acest Pass, însă vizitarea turnului și a catacombelor presupunea taxe suplimentare și cozi infernale. N-am avut răbdare.

Aș fi vrut să văd, dar n-am ajuns

Sunt câteva locuri în Viena pe care țineam morțiș să le văd de această dată, însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care mă văd nevoită să mă întorc:

  • Gloriette
  • Palatul Belvedere
  • Turnul Dunării
  • Prater
  • Madame Tussauds
  • un tur cu Hop on Hop off

Toate cele enumerate mai sus sunt incluse în Vienna Pass, dar vă spun că n-ai cum să le vezi în 3 zile caniculare. 😀

Concluzia acestei excursii

Așa cum era de așteptat și îmi pare rău să stric iluziile create de un marketing excelent și susținut, nici în Viena nu umblă câinii cu colaci în coadă. Orașul lasă iluzia unei istorii care încă respiră după fiecare colț. Sunt convinsă că autoritățile locale au lucrat cot la cot cu localnicii pentru ca acest lucru să fie posibil.

Previne, nu trata!

Mi-a trecut prin minte expresia ”previne, în loc să tratezi” și cred că pe acest simplu principiu se bazează întreaga lume de acolo. Pentru că da, între Timișoara, considerată mica Vienă și capitala austriei aceasta e majora diferență.

Timișoara a lăsat clădiri istorice în paragină, în timp ce Viena le-a îngrijit în așa fel încât să nu aibă nevoie de recondițonare completă. Constanța a menținut prestigiul acestui loc, iar implicarea fiecărui conducător, precum și cea a localnicilor a lăsat amprente pozitive.

Viena merită fiecare cent

Să mergeți și să vă convingeți singuri. Și pentru a vă putea face un buget, noi am cheltuit aproximativ 340 €, în care am inclus transportul, abonamentul pentru mijloacele de transport în comun, Vienna Pass, suveniruri, prânzuri și cine în oraș. Exclud cazarea pentru că am stat la o prietenă acasă.

Suma pentru 5 zile și 4 nopți ajunge undeva la 500 € de persoană 😀 . Nu sunt puțini bani, însă economie se poate face pe ici-colo. Cu toate acestea, experiența și normalitatea de acolo merită fiecare cent. Sper că v-am convins dacă nu din multele cuvinte de mai sus, măcar din pozele de pe Instagram și de aici!