Transbucegi – printre cele mai spectaculoase drumuri din România

Dacă mă urmăriți pe Instagram, știți deja că am petrecut câteva zile în stațiunea Bușteni de pe Valea Prahovei. Ce s-ar putea să nu știți este că am traversat de două ori cel mai spectaculos drum montan pe care am fost vreodată – Transbucegi.

Voi povesti cum am descoperit din întâmplare acest drum și de ce vă recomand din toată inima să mergeți.

Scopul excursiei a fost vizitarea faimosului Sfinx și al stimabilelor Babe. Știam că se poate urca acolo cu telecabina sau pe jos. Cum mie îmi plac urșii de pluș și cei vii doar atunci când ne desparte un gard, plimbarea prin pădure am exclus-o din start, căci nu eram echipați adecvat unei întâlniri cu mor-mor.

În prima zi de roadtrip am mers la Câmpina. Telecabina era nefuncțională din cauza vântului, iar noi am vrut să profităm cât mai mult de împrejurimi. Înainte să decidem că e mai bine să renunțăm la ideea de a urca pe munte, un domn foarte hotărât ne-a abordat pe strada ce leagă drumul principal de teleferic.

Ne-a prezentat oferta lui care promitea o excursie cu un 4×4 printre munți, vizitarea obiectivelor dorite, plecare imediată. Totul contra unui preț negociabil în funcție de traseu – standard, totuși, de 110 lei. V-ați prins? Stați liniștiți, nici eu 😀 .

Am mirosit din prima că ceva nu se potrivea cu noi și am spus pas în prima fază. Apoi am luat în calcul această idee. Am întrebat în stânga și în dreapta care e faza cu acești ghizi montani. Toată lumea știa un băiat (de fiecare dată altul) care face astfel de excursii. Mbun, înseamnă că trebuie să mergem și noi, nu?

Transbucegi – asfaltat și îngust, dar spectaculos

Aproape că era să o mușcăm (explic imediat de ce) și să dăm 220 lei pe o excursie care pentru noi nu merita. Poate că băiatului de la pensiunea unde am stat i-am părut simpatici, căci ne-a spus de un drum asfaltat până în apropierea cabanei Piatra Arsă. De acolo urma să urcăm destul de puțin pe jos. Ne-am documentat, iar a doua zi am pornit pe ruta cu pricina.

Faza este că și domnii 4×4 ne spuseseră același lucru, anume că ne pot duce doar până la Piatra Arsă, ceea ce pentru noi nu era deloc convenabil. Eram cu mașina, deci puteam ajunge și noi. Oricum nu am cheltuit benzină de 220 lei până acolo.

Desigur, domnii aveau în program patru trasee numai bune de făcut și sute de povești de spus. Noi, tineri, frumoși și liberi, voiam doar să ne plimbăm pe munte și să vedem ce e de văzut la preț de student.

Când am descoperit Transbucegi am înteles de ce cineva acolo sus ne iubește

Drumul este practicabil cu orice tip de mașină – a noastră are un motor de 1.6. Singurul dezavantaj este lățimea drumului care în unele părți este destul de îngustă. Cu toate acestea, dacă mergi cu atenție și viteză redusă, peisajul care ți se deschide în față este absolut superb.

Transbucegi se află pe drumul ce leagă Sinaia de Târgoviște.

La un moment dat, după câteva serpentine agrafă, cotești la dreapta și o ții tot înainte. Urcarea este destul de abruptă, urechile se tot înfundă, dar spectacolul îți taie răsuflarea.

După ce pădurea deasă îți întinde covorul verde, râpe adânci se deschid de-o parte, pe când pereți înalți de stâncă ating cerul de cealaltă parte. Apoi, după câteva minute bune de condus, în față se deschide un platou cu iarbă, arbuși și multe văcuțe. Serios, am văzut multe rumegătoare inclusiv turme de oi, ciobani prietenoși și câini de stână civilizați.

Transbucegi se termină foarte aproape de Piatra Arsă și de telecabina care urcă din Bușteni.

De acolo, într-o plimbare de aproximativ jumătate de oră ajungi la Babe și la Sfinx. Pe drum, mai ales în weekend, poți întâlni diverși comercianți care vând mure, zmeură, bețe de urcat.

Nu lipsesc gunoaiele și nesimțirea celor care aruncă plastic unde apucă. Noi am adunat cât am putut, însă despre acest subiect vorbim mai pe larg într-un alt articol.

Între timp, vă las cu câteva imagini surprinse pe Transbucegi pe contul meu de IGTV – click aici. Aștept să văd și faimosul Transfăgărășan, apoi Transalpina. Ce alte drumuri intermontane spectaculoase mai știți? Să curgă sugestiile! 🙂